Connect with us

A Háború

SZOROS HELYZET: A török szorosok lezárása a Szíriában állomásozó orosz katonák ellátásában okozhat gondot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

boszporusz
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Háború van, és ebből kifolyólag a törökök megtették, amit sokáig csak lebegtettek: éltek a montreux-i konvenció származó jogukkal, amit az amerikaiak már meg is köszöntek.

A török döntést követően Antony Blinken amerikai külügyminiszter “kifejezte elismerését” Mevlüt Çavuşoğlu török kollégájának azért, hogy megtették a napokig lebegtetett lépést, Ukrajna pedig már korábban üdvözölte a török döntést.

A Twitteren közzétett bejegyzésében Blinken ismételten elítélte az orosz katonai akciókat, és megerősített, hogy az Egyesült Államok Törökországgal szorosan együttműködve kitart Ukrajna mellett, és támogatja annak szuverenitását és területi integritását.

Törökország pár napos hezitálás után döntött úgy, hogy az orosz-ukrán háborús helyzet miatt élve az 1936-os montreux-i konvenció által biztosított jogával, lezárja a Dardanellákat és a Boszporuszt a 19. 20. és 21. cikk alapján.

Ezt a kérést az ukránok már a háború elején megfogalmazták, azonban Ankara óvatosan igyekezett eljárni, nehogy magára haragítsa Moszkvát, amelynek – most legalábbis úgy tűnik, sokkal nagyobb gondjai vannak az EU és az USA részéről bevezetett szankciókkal és az offenzíva lassulásával minthogy az állandóan fegyverszünetet sürgető Törökországgal foglalkozzon.

A szorosok lezárásával Ankara azonban nemcsak az oroszok, hanem más hadihajók előtt is elvágta az utat. A parti államok hadihajói is csak akkor juthatnak át, ha azok a bázisaikra térnek vissza – az más kérdés, hogy a törököknek semmi kontrollja nem lesz afölött, hogy azután mire használják őket.

A döntés jelentőségét azonban nem kell túlértékelni: a Krím-félszigetről indított szárazföldi offenzíva sikereket ért el az ukrán tengerpart jelentős részének elfoglalásával, s komoly orosz hadiflotta állomásozik a Fekete-tengeren, amit az előző hetekben meg is erősítettek, így a szorosok állapota a jelen helyzetben nem változtat az erőviszonyokon.

Kellemetlenséget azért jelenthet Moszkvának, és amennyiben elhúzódik a háború, a szíriai csapatainak ellátásában okozhat gondokat – ezek viszont hosszú távú következmények lehetnek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava