Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

SZOROS HELYZET: A török szorosok lezárása a Szíriában állomásozó orosz katonák ellátásában okozhat gondot

boszporusz
(Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

van, és ebből kifolyólag a megtették, amit sokáig csak lebegtettek: éltek a montreux-i konvenció származó jogukkal, amit az amerikaiak már meg is köszöntek.

A török döntést követően “kifejezte elismerését” Mevlüt Çavuşoğlu török kollégájának azért, hogy megtették a napokig lebegtetett lépést, pedig már korábban üdvözölte a török döntést.

A Twitteren közzétett bejegyzésében Blinken ismételten elítélte az katonai akciókat, és megerősített, hogy az Egyesült Államok Törökországgal szorosan együttműködve kitart Ukrajna mellett, és támogatja annak szuverenitását és területi integritását.

pár napos hezitálás után döntött úgy, hogy az orosz- háborús helyzet miatt élve az 1936-os montreux-i konvenció által biztosított jogával, lezárja a Dardanellákat és a Boszporuszt a 19. 20. és 21. cikk alapján.

Ezt a kérést az ukránok már a háború elején megfogalmazták, azonban Ankara óvatosan igyekezett eljárni, nehogy magára haragítsa Moszkvát, amelynek – most legalábbis úgy tűnik, sokkal nagyobb gondjai vannak az EU és az USA részéről bevezetett szankciókkal és az offenzíva lassulásával minthogy az állandóan fegyverszünetet sürgető Törökországgal foglalkozzon.

A szorosok lezárásával Ankara azonban nemcsak az , hanem más hadihajók előtt is elvágta az utat. A parti államok hadihajói is csak akkor juthatnak át, ha azok a bázisaikra térnek vissza – az más kérdés, hogy a törököknek semmi kontrollja nem lesz afölött, hogy azután mire használják őket.

A döntés jelentőségét azonban nem kell túlértékelni: a Krím-félszigetről indított szárazföldi offenzíva sikereket ért el az ukrán tengerpart jelentős részének elfoglalásával, s komoly orosz hadiflotta állomásozik a Fekete-tengeren, amit az előző hetekben meg is erősítettek, így a szorosok állapota a jelen helyzetben nem változtat az erőviszonyokon.

Kellemetlenséget azért jelenthet Moszkvának, és amennyiben elhúzódik a háború, a szíriai csapatainak ellátásában okozhat gondokat – ezek viszont hosszú távú következmények lehetnek.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: