Connect with us

A Háború

TILALOM: Az ukrán elnök megköszönte török kollégájának, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt az orosz hadihajók előtt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

erdogan parnak ukrajna oroszorszag
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren mondott köszönetet Recep Tayyip Erdoğan török ​​államfőnek azért, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. Törökország ezt ugyan hivatalosan még nem jelentette be, az ukrán elnök internetes megnyilvánulásából azonban erre lehet következtetni.

Zelenszkij megfogalmazása szerint Ukrajna szempontjából az orosz hadihajók áthaladási tilalmának bevezetése nagyon fontos lépés.

– Köszönöm Erdogan elnök barátomnak és a török népnek a szilárd támogatást! Az orosz hajók belépésének tilalma a Fekete-tengerre jelentős katonai és humanitárius támogatás, és ez Ukrajna szempontjából ma különösen fontos. Ezt az ukránok soha nem felejtik el

– szögezte le az ukrán elnök az interneten közzétett bejegyzésében.

Törökország szerepe a háborúban

Ha a törökök tényleg bevezetik a tilalmat, akkor azt az oroszok sem felejtik el, és az orosz hadihajók áthaladásának megakadályozása felérhet azzal, hogy Törökország tevékenyen, és alig áttételesen bekapcsolódik a háborúba.

Törökország egyelőre nem jelentette be hivatalosan a Boszporusz és a Dardanellák lezárását. Ismeretes, hogy Zelenszkij és Erdogan nemrégiben találkozott, majd telefonon is beszélt egymással, ezeknek a megbeszélgetéseknek az egyik témája – a szorosok lezárása mellett – Törökország közvetítő szerepe volt Ukrajna és Oroszország között.

Az ankarai vezetés már több alkalommal elutasította, és elfogadhatatlannak nevezte Oroszország ukrajnai invázióját.

Török diplomáciai források szerint Mevlüt Çavuşoğlu közben telefonos megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akinek állítólag azt mondta, hogy a helyzet további eszkalálása senkinek sem lesz a hasznára.

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint Törökország ismételten felkínálta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között.

Törökország igyekszik egyensúlyozni Oroszország és Törökország vonatkozásában, mivelhogy Ankara fontos gazdasági és katonai partnernek tekinti Ukrajnát, közben azonban nagy mértékben függ az Oroszországból származó energiahordozóktól.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava