Connect with us

A Háború

TILALOM: Az ukrán elnök megköszönte török kollégájának, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt az orosz hadihajók előtt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren mondott köszönetet Recep Tayyip Erdoğan török ​​államfőnek azért, hogy Törökország lezárja a Boszporuszt és a Dardanellákat az orosz hadihajók előtt. Törökország ezt ugyan hivatalosan még nem jelentette be, az ukrán elnök internetes megnyilvánulásából azonban erre lehet következtetni.

Zelenszkij megfogalmazása szerint Ukrajna szempontjából az orosz hadihajók áthaladási tilalmának bevezetése nagyon fontos lépés.

– Köszönöm Erdogan elnök barátomnak és a török népnek a szilárd támogatást! Az orosz hajók belépésének tilalma a Fekete-tengerre jelentős katonai és humanitárius támogatás, és ez Ukrajna szempontjából ma különösen fontos. Ezt az ukránok soha nem felejtik el

– szögezte le az ukrán elnök az interneten közzétett bejegyzésében.

Törökország szerepe a háborúban

Ha a törökök tényleg bevezetik a tilalmat, akkor azt az oroszok sem felejtik el, és az orosz hadihajók áthaladásának megakadályozása felérhet azzal, hogy Törökország tevékenyen, és alig áttételesen bekapcsolódik a háborúba.

Törökország egyelőre nem jelentette be hivatalosan a Boszporusz és a Dardanellák lezárását. Ismeretes, hogy Zelenszkij és Erdogan nemrégiben találkozott, majd telefonon is beszélt egymással, ezeknek a megbeszélgetéseknek az egyik témája – a szorosok lezárása mellett – Törökország közvetítő szerepe volt Ukrajna és Oroszország között.

Az ankarai vezetés már több alkalommal elutasította, és elfogadhatatlannak nevezte Oroszország ukrajnai invázióját.

Török diplomáciai források szerint Mevlüt Çavuşoğlu közben telefonos megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akinek állítólag azt mondta, hogy a helyzet további eszkalálása senkinek sem lesz a hasznára.

A magát megnevezni nem kívánó forrás szerint Törökország ismételten felkínálta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között.

Törökország igyekszik egyensúlyozni Oroszország és Törökország vonatkozásában, mivelhogy Ankara fontos gazdasági és katonai partnernek tekinti Ukrajnát, közben azonban nagy mértékben függ az Oroszországból származó energiahordozóktól.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava