Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Horvátország nem zárja be kijevi nagykövetségét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter behívatta Andrej Neszterenko zágrábi orosz nagykövetet, hogy a horvát kormány nevében tolmácsolja erős ellenkezést az ukrajnai orosz katonai akciók miatt, és a legélesebben elítélje azokat.

A horvát külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Horvátország nem függeszti fel kijevi nagykövetségének működését, összhangban az EU külügyminisztereinek állásfoglalásával, miszerint a nagykövetségek maradnak a helyükön.

Grlić Radman ugyanakkor azt is elmondta, hogy leszámítva Jugoszlávia erőszakos feloszlatását, és azt kiváltó horvát szabadságharcot, Európában a II. világháború óta nem alakult ki hasonló helyzet.

A még mindig Ukrajnában tartózkodó horvát állampolgárokat a külügyminiszter ismételten felszólította, hogy hagyják el a térséget, ám azt is hozzá tette, hogy amennyiben a zavaros közlekedési viszonyok lehetetlenné tennék az ország elhagyását, kérjenek menedéket a kijevi horvát nagykövetségen, ahol Grlić Radman szerint bőven van hely mindenki számára.

A horvát külügyminiszter nem sokkal ezt követően közölte, hogy az Ukrajna iránti szolidaritás jeleként Horvátország sürgősségi segítséget nyújt Ukrajnának a horvát tartalékokból. Az első küldemény értéke több mint 9 millió kuna, ami közel félmilliárd forintnak felel meg.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava