Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: Horvátország nem zárja be kijevi nagykövetségét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

radman sta uj
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter behívatta Andrej Neszterenko zágrábi orosz nagykövetet, hogy a horvát kormány nevében tolmácsolja erős ellenkezést az ukrajnai orosz katonai akciók miatt, és a legélesebben elítélje azokat.

A horvát külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Horvátország nem függeszti fel kijevi nagykövetségének működését, összhangban az EU külügyminisztereinek állásfoglalásával, miszerint a nagykövetségek maradnak a helyükön.

Grlić Radman ugyanakkor azt is elmondta, hogy leszámítva Jugoszlávia erőszakos feloszlatását, és azt kiváltó horvát szabadságharcot, Európában a II. világháború óta nem alakult ki hasonló helyzet.

A még mindig Ukrajnában tartózkodó horvát állampolgárokat a külügyminiszter ismételten felszólította, hogy hagyják el a térséget, ám azt is hozzá tette, hogy amennyiben a zavaros közlekedési viszonyok lehetetlenné tennék az ország elhagyását, kérjenek menedéket a kijevi horvát nagykövetségen, ahol Grlić Radman szerint bőven van hely mindenki számára.

A horvát külügyminiszter nem sokkal ezt követően közölte, hogy az Ukrajna iránti szolidaritás jeleként Horvátország sürgősségi segítséget nyújt Ukrajnának a horvát tartalékokból. Az első küldemény értéke több mint 9 millió kuna, ami közel félmilliárd forintnak felel meg.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava