Connect with us

Horvátország

BÖRTÖNBŐL A PARLAMENTBE: Biztonsági tanácsok tapasztalt politikusok, kezdő bűnözők & visszaesők részére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

al capone
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A még mindig gyűrűző horvátországi miniszteri botrány, amely valószínűleg kormányátalakítással zárul, jelenleg abban a fázisban van, hogy bár több részletet tudunk, mint eleddig, ám továbbra sem lehet megjósolni a végkifejletet. Darko Horvat volt területrendezési és építőügyi miniszter letartóztatására ugyanis azután került sor, hogy a jobbára már elfelejtett Rimac-ügyben kihallgatott Ana Mandac – aki 2018-ban az akkor még gazdasági miniszter funkcióját betöltő Horvat segédje volt -, bemószerolt mindenkit, akit csak tudott. Szavait SMS-üzenetekkel támasztotta alá, ami elegendő volt az ügyészségnek és a rendőrségnek, hogy szombaton reggel házkutatást tartsanak, majd a délelőtt folyamán őrizetbe vegyék Darko Horvatot.

Börtönből a parlamentbe

A most már csak volt miniszter – akinek a lemondását Andrej Plenković miniszterelnök elfogadta, és Dunja Magaš államtitkárt nevezte ki a minisztérium megbízott vezetőjének – egy hónap vizsgálati fogságot kapott, de „croatian style”, már bejelentette, hogy aktiválni szeretné parlamenti képviselői státusát.

Szóval, a helyzet az, hogy egyetlen egy szem magát mentő tanú és valamilyen régi telefonos üzenetek alapján kell majd bebizonyítani, hogy Darko Horvat élt hivatalával, és állami támogatásban részesített néhány céget, akik erre nem lettek volna jogosultak.

Az állami támogatások odaítélésben állítólag közbenjárt Tomislav Tolušić volt mezőgazdasági miniszter, valamint Boris Milošević, a kormány tárca nélküli alelnöke is. Nyilván ez már túl sok lett volna az ügyészségnek is, és a kormánynak is, mivel Milošević a kormány szerb nemzetiségű alelnöke, így a jelenlegi helyzet az, hogy egyszer csak majd őket is kihallgatják, ami persze, kormányátalakítás híján, ismét megrengeti a kabinetet.

Hogy az ügy mennyire üveglábakon áll, arra hívja fel a figyelmet az egyik állítólagosan kedvezményezett vállalkozó, Nenad Pavić, a negoslavci Nele-turbo servis lakatosipari létesítmény tulajdonosa, aki bejelentette, hogy „ügyvédet fogad, és mindenkit perelni fog”. (Láttunk már ilyet.)

Pavić nyilatkozata értelmében, nem ismer senkit sem a politikusok közül, soha nem volt kapcsolatban senkivel sem, a támogatást pedig úgy kapta meg, hogy beadta a papírokat a minisztérium által kiírt pályázatra, és bizonyos idő után utalták neki a pénzt. Tehát a talpig becsületes vállalkozó mintapéldánya.

Most úgy tűnik, hogy ismét akár egy évtizedre is elhúzódó tárgyalásra lehet számítani, ami Horvátországban inkább szabály, mint kivétel.

A miniszterelnök – aki még az időközben elhalálozott édesapját sem gyászolhatta meg tisztességesen a sok hétvégi politikai ügy miatt – időközben majd eldönti, hogyan tovább, mi pedig a címben beígért biztonsági gyorstalpalóval folytatjuk cikkecskénket.

Biztonsági ABC kezdőknek, haladóknak & visszaesőknek

Előre bocsátjuk: sokat elmond a horvát állami tisztségviselőkről, hogy érinthetetlennek érzik magukat, ezért figyelmen kívül hagyják azt az opciót, hogy valaki lehallgatja őket, vagy az üzeneteik között mazsolázik, ezért kezdjük az elején.

Mi, szocializmusban felcseperedő, és lassan kihalóban lévő példányok, pláne ha újságírással, vagy egyéb gyanús dologgal foglalkoztunk, akarva-akaratlan megtanultuk, hogy az oroszoknak igazuk van. Az orosz túlélési iskola alaptétele ugyanis az, hogy valaki mindig figyel. Ezért nem dumálunk össze-vissza a telefonban, nem mondunk el bizalmas dolgokat senkinek, pláne nem barátságos idegeneknek.

Időközben a helyzet csak romlott, így ma már tekintettel kell lenni a különböző elektronikus kütyükre, és az azokban megbúvó kis kínaiakra vagy nagy amerikaiakra, vagyis az eleve beépített vagy később feltelepülő figyelőrendszerekre. Szóval, ha ne adj isten, tilosban járunk, ilyet persze, nem feltételezünk senkiről sem, gondoskodjunk arról, hogy a málnásban történő csámborgásunknak ne maradjon nyoma.

Okulásként tessék megnézni a Snowden című filmet, és a végén tessék belegondolni abba, amit egy közkeletű szlogennel tudunk a leplasztikusabban megfogalmazni, hogy az idő közben előre ment, és nem hátra.

Ha valakinek mindenáron üzennünk kell valamit, azt legjobb egy kis ártatlan cédulára felírni, a számítógép, telefon és egyéb kamerák látóterén kívül. Ha valamit élesben kell megbeszélnünk, például, hogy mennyi is az annyi, azt legjobb valamilyen tágas téren sétálva megtenni, de akkor is ajánlatos letakarni a szánkat, mint a focisták, amikor anyáznak.

Elképesztő, hogy mi mindenre képesek az ellenséges vagy baráti algoritmusok, nem beszélve a szájról olvasó egyénekről, akiket tehetősebb bulvárlapok és mindenféle szolgálatok alkalmaznak. Ha sok pénzt szereztünk, gyakoroljunk önmegtartóztatást, és ne furikázzunk Maybachhal, illetve ne vásároljunk a szeretőnknek márványpalotát.

A pénzt legbiztosabb aranyba fektetni, és a rudakat a svájci anonymus földalatti silókban tárolni. Ezek üzemeltetőit semmilyen törvény nem kötelezi semmire, így nem fognak fecsegni, és a nehezen összelopott vagyonunkat sem adják ki senkinek. Persze, a legbiztonságosabb, ha nem követünk el semmilyen disznóságot, mert hosszú távon még a legóvatosabb gazemberek is lebuknak.

Lásd Al Capone szomorú, ám rendkívül tanulságos történetét.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava