Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

UKRÁN HULLÁM: Románia menekültáradatra készül, miközben erősíti a NATO-éberséget

1 stoltenberg iohannis
Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár és Klaus Johannis román elnök "összeöklözése" (Forrás: Klaus Johannis, Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

Románia felkészült arra, hogy konfliktus esetén felől ellenőrizetlen menekültáradat érkezhet az országba. Lucian Bode az Antena 3 hírtelevízióban beszélt az előkészületekről.

Ha csatatér lesz

A most véglegesítésre kerülő cselekvési terv a menekültek lehetséges érkezési útvonalainak feltérképezésére, ideiglenes befogadótáborok kialakítására és elektromos energiával történő ellátásukra, valamint a menekültek egészségügyi gondozásának biztosítására is kiterjed.

Az ukrán határ menti romániai megyékben leltárba vették a célnak megfelelő épületeket – sportcsarnokokat, kollégiumokat, panziókat és szállodákat -, valamint azokat a helyszíneket, ahol ideiglenes táborokat alakíthatnak ki.A menekültek jogállását tanúsító iratokat a belügyi alkalmazottak, elsősorban a bevándorlási hivatal dolgozói fogják kiállítani

– magyarázta a miniszter.

Bode nem adott pontos választ arra a kérdésre, hogy Románia hány menekültet tudna befogadni, csak annyit mondott: felmérték, hogy jelenleg hány szálláshelyet tudnak biztosítani épületekben és ideiglenes táborokban, ugyanakkor, mint mondta, Románia felkészült arra, hogy megfelelő választ adjon bármilyen válságra.

A belügyminisztérium erőfeszítései között elsőbbséget élvez az államhatárok védelme. Szeretném világosan leszögezni: Románia határai biztonságban vannak, Románia biztonságos ország

– mondta a belügyi tárcavezető.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács január 26-i, az ukrán válság miatt összehívott ülésén döntött az ország reakcióképességének javítását célzó intézkedésekről, egyebek között arról is, hogy miként készüljön fel a lehetséges menekültáradatra. Romániának több mint 600 kilométeres határa van Ukrajnával.Fő az éberség!

Mindeközben a román szárazföldi erők vezérkara (SMFT) végrehajtotta a Romániába telepítendő Harccsoport (NATO Battle Group) kezdeti hadműveleti képességeinek (IOC) megteremtéséhez szükséges előkészületeket, amelyek az éberség erősítését célzó intézkedések részei (fokozott éberségi tevékenységek: enhanced Vigilance Activities, eVA) a keleti szárnyon.

A román védelmi minisztérium a román állami hírügynökséghez eljuttatott közleményében leszögezi, hogy a román szárazföldi erők vezérkara által tervezett kezdeti műveleti képesség elérése az Európai Szövetséges Főparancsnokság (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) hatáskörén belül történik a szövetségesek összes tevékenységének koordinálására a NATO éberség erősítése érdekében.

A román védelmi minisztérium szerint a NATO által végrehajtott fokozott éberség (eVA) “a szövetség összetartásának és elszántságának döntő üzenete”.

A védelmi intézkedések célja a készenlét fokozása, és a Szövetség elleni minden formájának megelőzése, valamint annak világos demonstrálása, hogy a NATO határozottan elkötelezte magát valamennyi szövetséges védelme mellett

– olvasható a román védelmi minisztérium közleményében.

NATO-főtitkár a napokban Romániában járt, ahol kijelentette, hogy a NATO nem hagyja magára az országot, a térségének biztonsága stratégiai fontosságú számára, a romániai csapaterősítés pedig a NATO összetartásának és egységének bizonyítéka. Valószínűleg innen másolta át a szlogent a román védelmi minisztérium.

A román elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Stoltenberg akkor rámutatott: a NATO védelmi szövetség, csapaterősítése válasz az fenyegetésre, a többnemzetiségű csapatok jelenlétével pedig azt üzeni, hogy bármely tagállam megtámadása az összes többiek egységes válaszát eredményezné.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: