Connect with us

Románia

UKRÁN HULLÁM: Románia menekültáradatra készül, miközben erősíti a NATO-éberséget

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 stoltenberg iohannis
A cikk meghallgatása

Románia felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén Ukrajna felől ellenőrizetlen menekültáradat érkezhet az országba. Lucian Bode román belügyminiszter az Antena 3 hírtelevízióban beszélt az előkészületekről.

Ha csatatér lesz

A most véglegesítésre kerülő cselekvési terv a menekültek lehetséges érkezési útvonalainak feltérképezésére, ideiglenes befogadótáborok kialakítására és elektromos energiával történő ellátásukra, valamint a menekültek egészségügyi gondozásának biztosítására is kiterjed.

Az ukrán határ menti romániai megyékben leltárba vették a célnak megfelelő épületeket – sportcsarnokokat, kollégiumokat, panziókat és szállodákat -, valamint azokat a helyszíneket, ahol ideiglenes táborokat alakíthatnak ki.

– A menekültek jogállását tanúsító iratokat a belügyi alkalmazottak, elsősorban a bevándorlási hivatal dolgozói fogják kiállítani

– magyarázta a miniszter.

Bode nem adott pontos választ arra a kérdésre, hogy Románia hány menekültet tudna befogadni, csak annyit mondott: felmérték, hogy jelenleg hány szálláshelyet tudnak biztosítani épületekben és ideiglenes táborokban, ugyanakkor, mint mondta, Románia felkészült arra, hogy megfelelő választ adjon bármilyen válságra.

– A belügyminisztérium erőfeszítései között elsőbbséget élvez az államhatárok védelme. Szeretném világosan leszögezni: Románia határai biztonságban vannak, Románia biztonságos ország

– mondta a belügyi tárcavezető.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács január 26-i, az ukrán válság miatt összehívott ülésén döntött az ország reakcióképességének javítását célzó intézkedésekről, egyebek között arról is, hogy Bukarest miként készüljön fel a lehetséges menekültáradatra. Romániának több mint 600 kilométeres határa van Ukrajnával.

Fő az éberség!

Mindeközben a román szárazföldi erők vezérkara (SMFT) végrehajtotta a Romániába telepítendő NATO Harccsoport (NATO Battle Group) kezdeti hadműveleti képességeinek (IOC) megteremtéséhez szükséges előkészületeket, amelyek az éberség erősítését célzó intézkedések részei (fokozott éberségi tevékenységek: enhanced Vigilance Activities, eVA) a keleti szárnyon.

A román védelmi minisztérium a román állami hírügynökséghez eljuttatott közleményében leszögezi, hogy a román szárazföldi erők vezérkara által tervezett kezdeti műveleti képesség elérése az Európai Szövetséges Főparancsnokság (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) hatáskörén belül történik a szövetségesek összes tevékenységének koordinálására a NATO éberség erősítése érdekében.

A román védelmi minisztérium szerint a NATO által végrehajtott fokozott éberség (eVA) “a szövetség összetartásának és elszántságának döntő üzenete”.

– A védelmi intézkedések célja a készenlét fokozása, és a Szövetség elleni agresszió minden formájának megelőzése, valamint annak világos demonstrálása, hogy a NATO határozottan elkötelezte magát valamennyi szövetséges védelme mellett

– olvasható a román védelmi minisztérium közleményében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a napokban Romániában járt, ahol kijelentette, hogy a NATO nem hagyja magára az országot, a Fekete-tenger térségének biztonsága stratégiai fontosságú számára, a romániai csapaterősítés pedig a NATO összetartásának és egységének bizonyítéka. Valószínűleg innen másolta át a szlogent a román védelmi minisztérium.

A román elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén Stoltenberg akkor rámutatott: a NATO védelmi szövetség, csapaterősítése válasz az orosz fenyegetésre, a többnemzetiségű csapatok jelenlétével pedig azt üzeni, hogy bármely tagállam megtámadása az összes többiek egységes válaszát eredményezné.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava