Connect with us

Görögország

DRÓNOK HARCA: Görögország egyre jobban aggódik a török drónok miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az utóbbi években szédületesen bővülő török drónipar termékei egyre komolyabb sikereket érnek el a külhoni háborúkban (lásd Líbia vagy Karabah 2020-ban), de a nemzetközi piacokon is egyre kapósabbak (ami a Balkánt illeti: Szerbia és Albánia is bejelentette érdeklődését irántuk). Mi több, Ukrajna több tucatot is vásárolt a Bayraktar TB2-es drónokból, sőt, közös termelést is vizionálnak.

Török hadiipar

Noha a 6,5 méter hosszú és 12 méteres szárnyfesztávolságú, öt millió dollárba kerülő Bayraktar TB2-es egyelőre a “sztárdrón,” de a gyártó Baykar cég már előállt egy még nagyobbal, a Bayraktar Akıncı, amelyet Recep Tayyip Erdoğan török államfő fel is vett a hadsereg inventorába még tavaly augusztusban.

De ez csak egy az új török drónok közül, további cégek dolgoznak az újabb prototípusokon. Ráadásul a fokozódó nemzetközi helyzet miatt – az egyik beszállító, Kanada szankcionálta a törököket a karabahi háborúban a drónjaik bevetése miatt – egyre jobban rá vannak szorulva, hogy tényleg hazait gyártsanak.

S a képzeletbeli hadiipari vonat robog tovább: a flottát a közeljövőben egy kisebb repülőgép- vagyis várhatóan drónhordozóval fognak felszerelni, illetve az első hazai gyártmányú tengeralattjárót is vízre bocsátották.

Az égei-szigeteken lévő görög katonai jelenlét miatt amúgy is méltatlankodó és a Kelet- Mediterráneumban jókori tengeri területet magának követelő törököktől Athén az évtizedes konfliktusos viszony miatt eleve tart, s már 2020-ban fegyverkezési versenybe kezdett.

A francia korvettek és (Horvátországhoz hasonlóan) Rafale repülőgépek beszerzése minden esetre arra enged következtetni, hogy nagyhatalmi támogatókkal a háta mögött kívánja felvenni a kesztyűt Kis-Ázsia uraival.

Drónelhárítás

Ami viszont a harci drónokat illeti – amelyből a török fegyveres erők úgy 150 darabbal rendelkeznek – komoly kihívás elé állítja a görögöket.

A Bayraktarok napi 3-4 kört is mehetnek alacsony, közepes és nagy magasságban, ami ellen a görögöknek korlátozott eszközeik vannak, különösen akkor, ha a törökök növelik a TB2-esek létszámát a határzónában.

A török drónok már így is komoly fejfájást okoznak Athénnak. Emiatt úgy döntött az ország kormánya, hogy drónelhárító rendszert épít ki az Égei-tenger térségében. Mivel a technikai fejlesztések terén el vannak maradva a szomszédtól, emiatt Izraelhez fordulnak támogatásért, s már két izraeli céggel el is kezdtek tárgyalni. Az év elején az Izraelben járó görög honvédelmi miniszter már jelezte az ország érdeklődését. (Nota bene, a törökök sikereiben is nagy szerepet játszottak a megvásárolt izraeli drónok még a 2000-es években.)

Persze, a görög-izraeli együttműködésnek nem újkeletű: 2012-ben amerikai, görög és izraeli hajók és repülőgépek gyakorlatoztak együtt (2010-ben a Mavi Marmara flotilla-incidens miatt amúgy is megromlottak a török-izraeli kapcsolatok).

A következő években a görög vizeken több alkalommal is gyakorlatoztak az izraeliek, sőt 2020 decemberében bolgár-görög-izraeli tengeri hadgyakorlatot is tartottak. Az első görög-izraeli légi hadgyakorlatot 2016 végén tartották. 2021 tavaszán pedig egy komoly, 1,65 milliárd dolláros hadiipari megállapodást írtak alá, melyben az izraeliek vállalták, hogy kialakítanak és 22 évig működtetnek egy kiképzőközpontot a görög légierő számára, miközben modernizálnak néhány repülőgépet.

Az Izraelben “hagyományosan” erős drónipar is terítékre került: 2020-ban megállapodtak, hogy a görögöknek lízingelnek Heron drónokat három évre, melyeket utána Athén meg is vásárolhat. Minden esetre maguk is drónfejlesztésbe kezdtek: 2021 őszén három egyetem és a Görög Légiipari Vállalat (EAB) megállapodott a hazai drón előállításáról. A programot Arktikaszról, az ókori tarentumi matematikusról és feltalálóról nevezték el.

Minden esetre a görög fél az izraeli államfővel, Isaac Herzoggal is le kíván ülni hadiipari együttműködés kapcsán annak várható athéni látogatása alatt. Ez már csak azért is izgalmas lesz, mert március közepén az elnök Törökországba készül, hogy megpróbálják Erdoğannal együtt új alapokra helyezni a két ország utóbbi bő tíz évben konfliktusos kapcsolatát – amit a görögök nem néznek jó szemmel.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava