Connect with us

Montenegró

PARLAMENTI PUCCS: Ellenzéki segédlettel buktatta meg helyettese a montenegrói miniszterelnököt, újabb “népfelkelés” várható

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Megbukott a montenegrói kormány a pénteki bizalmi szavazáson. A 81 tagú parlamentben 43 képviselő támogatta a Zdravko Krivokapić vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. A kormány menesztését kezdeményező miniszterelnök-helyettes cáfolta, hogy az akciót a külföldi nagykövetségek segítségével hajtotta végre, majd egy másik kijelentésével jószerivel agyoncsapta ezt az állítását.

A buktatás

A buktatás az egy kivétellel független személyiségekből álló, és a montenegrói kormányt eddig támogató legkisebb politikai erő, az Egyesült Reform Akció (Ujedinjena reformska akcija, URA) polgári mozgalom elnökének, Dritan Abazovićnak, valamint az ellenzéknek a közös műve, miután január közepén bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentben.

A parlamenti puccs vezéralakja Dritan Abazović – aki miniszterelnök-helyettes volt a bukott kormányban – ulcinji albán családból származik, és Szarajevóban végzett politológiát, majd tanított Szarajevóban, valamint Isztambulan is, ami mindenképpen árnyalja a képet. Természetesen tud albánul.

Zdravko Krivokapić – Dritan Abazović

A bizalmatlansági indítvány benyújtói szerint Krivokapić miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, és ezzel politikai válságba sodorta az országot, amivel lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát.

Zdravko Krivokapić a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte az évtizedekig kormányzó balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS), amely a 81 tagú parlamentben csak 41 helyet szerzett, vagyis egy mandátummal csúszott le a kormányzásról.

A 2020-as évből emlékezetesek maradtak a Belgrádból erősen megtámogatott montenegrói szerbek megmozdulásai, és a szerb ortodox egyház tevékeny jelenléte a választási hadjárat & hecckampány során.

Ezt követően jött létre a “szakértői kabinet”, amelyben Európa- és szerbbarát politikusok egyaránt helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány fennállásának kezdete óta.

Zdravko Krivokapić most már csak volt kormányfő a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra válaszul kezdeményezte Dritan Abazović miniszterelnök-helyettes leváltását. Az erről szóló döntést csütörtökön kellett volna meghozni a parlamentben, ám a képviselők nem támogatták a kérdés napirendre tűzését.

A bizalmatlansági eljárásról szóló pénteki szavazás előtt a kormánykoalíciót támogató nagyobb pártok elhagyták az üléstermet.

A jövő

A montenegrói alkotmány értelmében Milo Đukanović köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a következő kabinet összeállítására. Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előrehozott választást kell tartani.

Az előzetes kormányalakítási tárgyalások a volt kabinet elhasalása után azonnal megkezdődtek. A kormánybuktató Egyesült Reform Akció azt üzente, hogy a miniszterelnöki tisztséget a párt vezetőjének, Dritan Abazovićnak kell átvennie, aki azonban aligha tud kormánytöbbséget összehozni, és ezzel maga is tisztában van.

Abazović ezért néhány nappal a bizalmatlansági indítvány megszavazása előtt kisebbségi és centrista kormány alakítását kezdeményezte az évtizedekig kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja, valamint a populista és szerbbarát pártokat összefogó Demokratikus Front nélkül.

A miniszterelnöki posztra pályázó politikus elmondta, hogy a kisebbségi kormány létrehozásához a montenegrói parlament minden képviselőjének támogatását kéri azzal a szándékkal, hogy “felszabadítsák az EU-ba vezető utat”.

Abazović cáfolta, hogy a kormány megbuktatását külföldi nagykövetségek vagy külföldi partnerek támogatásával hozta össze, és mindeközben politikai stabilitást sürgetett az országban, amelyet szerinte Montenegrónak önmagának kell megteremtenie. Ugyanakkor azonban úgy gondolja, hogy ebben a “teremtő műveletben” élvezi a nyugati partnerek támogatását, innentől pedig az már csak részletkérdés, hogy ebben a nagykövetségek milyen szerepet játszanak.

A kormánybuktatás vezéralakja tehát egyik szavával ütötte agyon a másikat, miniszterelnökké történő esetleges megválasztása után pedig csakis a balközép Szocialisták Demokratikus Pártjának, illetve a balkáni politika legnagyobb túlélőjének, Đukanović államfőnek a támogatásával tudja fenntartani magát és kormányát a parlamentben.

Ennek Belgrádban aligha örülnek, a nagyon is kormányközeli Informer szerb hírportál már néhány nappal ezelőtt demonstrációkra buzdított egy kisebb podgoricai tüntetésről készült beszámolójában. A megmozdulás résztvevői népfelkelésre felszólító transzparenseket hordoztak körbe a montenegrói fővárosban, amiről az Informer lelkesen tudósított.

Montenegróban tehát várhatóan tovább tart a belülről és kívülről generált politikai őrület, mert ahogy azt a fent említett tüntetés egyik transzparense hirdette, “Montenegró felkelt a szabadság védelme érdekében”. Amikor pedig a Balkánon spontán módon “felkel a nép”, hogy megvédje a szabadságát, akkor azt mindig felűről szervezik ilyen-olyan központokból.

Ezzel kapcsolatban a Twitteren egy hazafias kommentelő nem kis malíciával azt írta, hogy most olyan országról álmodik, amelyben egy albán aláírja a szerb ortodox egyházzal a valásügyi megállapodást Montenegró érdekében. Mondjon ki mit akar, érdekes hely ez a Balkán!

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava