Connect with us

Horvátország

SZIJJÁRTÓ ÉS AZ IDŐJÁRÁS: Nem jó, ha akár kicsi felhők is vannak a magyar-horvát együttműködés napfényes egén

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

januar radman
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország és Magyarország nemcsak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulóját ünnepli, hanem azt a hosszútávú együttműködést is, amelyből mindkét ország rengeteget profitál. Erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kollégája Gordan Grlić Radman társaságában méltatta a két ország közötti együttműködést a magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából rendezett budapesti panelbeszélgetésen.

A tőkekifektetési stratégia

A beszélgetés során Szijjártó kiemelte, hogy az elmúlt 11 évben 2,5-szeresére nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom, és Horvátország lett a magyar tőke második legfontosabb célállomása, ahol a magyar gazdaság szempontjából meghatározó vállalatok szintén meghatározó szerepet töltenek be. Ezek között említette meg az OTP-t, amely immár a negyedik legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik Horvátországban, de a MOL-ról is elmondta, hogy fontos szerepet játszik az egész horvát gazdaságában, az „energiagazdaságában pedig pláne”.

– A kétország kapcsolatrendszerének erős alapjai vannak, és ezt bizonyítja az a tény is, hogy egy MOL- INA-ügyet is elbírunk úgy, hogy itt ülünk egymás mellett, és közben jó barátok vagyunk

– jelentette ki némileg viccelődve a magyar külügyi tárca vezetője, aki azt reméli, hogy ez a kérdés is megoldódik egy idő után, mert nem jó, ha „akár kicsi felhők is vannak a napfényes égen”.

Szijjártó jelezte, hogy Magyarország további külföldi befektetéseket tervez, amelyeknek nyilvánvalóan az egyik legfontosabb területe Horvátország lehet.

– Ráadásul a magyar gazdaság szempontjából a tőkekifektetésnek az elkövetkező időszakban még sokkal nagyobb jelentősége lesz, mint volt eddig. A kifektetési stratégia a külgazdasági és külügyminisztérium gazdasági fókuszú feladataiból az egyik legjelentősebb

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki arra is kitért, hogy a horvátországi LNG-terminál elérésének köszönhetően Magyarország történelme során először tudott hosszútávú gázszerződést kötni egy nem orosz szereplővel, és egyúttal arról is szót ejtett, hogy mindkét fél szívügyének tekinti a nemzeti kisebbségek kölcsönös támogatását.

Magyarul beszélő külügyminiszter

Gordan Grlić Radman magyarul mondott bevezetőjében az ünnepi megemlékezésen nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Budapesten lehet, abban a városban, amelyet „nagyon szeret”.

A horvát külügyminiszter – már anyanyelvén folytatva – elmondva, hogy Magyarország akkor is Horvátország nagy barátja volt, amikor éppen csak megszabadult a kommunizmustól és a szovjet csizmától, ami megfogalmazása szerint nem volt könnyű feladat.

– Magyarországban az 1990-es évek elején nagy barátra leltünk. Én emlékszem arra, amikor még diplomáciai lobbimissziókban vettem részt, diszkrét missziókban, mondjuk úgy, a még el nem ismert Horvátország nevében Genfben, ahol létezett egy állandó jugoszláv küldöttség, de abban nem volt horvát tag, így nem tudtuk, hogy mi történik, és akkor Magyarország nagylelkűen felajánlotta nekünk, hogy találkozzunk… Jeszenszky Géza volt akkor a magyar külügyminiszter

– emlékezet vissza az akkori eseményekre Grlić Radman, aki szerint nagyon sokat segített Horvátországnak a teljes magyar diplomáciai személyzet Antall József idejében, de megemlítette azt is, hogy a valkóvári/vukovári temetőben 51 magyar nyugszik, aki a horvát szabadságért áldozta az életét.

A horvát külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ha 2011 első felében, ha nincs Magyarország, akkor Horvátország valószínűleg nem tud belépni az Európai Unióba.

Mindebből logikusan következett a megállapítás, amely szerint Horvátország és Magyarország között minden területen kiváló az együttműködés.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (ül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava