Connect with us

Szerbia

A SZERB DE GAULLE: Már megint meg akarják ölni a szerb elnököt, egyébként meg besz*rás van

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bandahaboru
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Szerbiában lassan sportot űznek abból, hogy az államfő meggyilkolásával riogatnak. Miután a szerb elnök köre, vagy éppen maga az államfő ezt a témát félévente előveszi, ma már jóformán senki sem hiszi el, hogy ismételten merénylet készül Aleksandar Vučić ellen. És mi lesz akkor, amikor, ne adja Isten, komoly lesz a baj. Akkor már hiába kiált farkast! Egyébként meg besz*rás van, és az is kiderül, hogy miért.

Merénylet remixelve

Már kezdett hiányozni, hogy senki sem akarja megölni a „Szerbelnököt”!

Tavalyelőtt novemberben, tavaly pedig januárban, februárban és májusban tele volt a szerbiai kormánypárti sajtó azzal, hogy merénylet készül Aleksandar Vučić ellen, aki lassan olyan lesz, mint De Gaulle tábornok, Le Général. A felsorolás a teljesség igénye nélkül történt, ezzel csak jelezni szerettem volna a „merényleti intenzitást”.

A szerb államfő elleni újabbnál újabb gyilkossági kísérletről szóló információkat mindig nagyon komolyan veszik Belgrádban, három napig. Ennyi ideig ezerrel nyomják a „rettenetes hírt” a környezetéhez tartozó emberek a baráti médiában, tavaly májusban pedig maga Vučić is ilyesmiről beszélt, és életre-halálra szóló harcot hirdetett Radoje Zvicer montenegrói maffiafőnök ellen.

Két nappal ezelőtt a szerb elnök korábbi főnöke, Vojislav Šešelj csetnikvajda hozakodott elő ismét a maga szokásos, és egyáltalán nem eredeti gyilkosságelméletével, amely szerint Milo Đukanović montenegrói elnök és Radoje Zvicer, a kavači klán vezetője akarja eltenni láb alól Vučićot. Ehhez a bűnbandához tartozik/tartozott a szerbiai csevapgyártó maffiózó Bajkeverő Velja, vagyis polgári nevén Veljko Belivuk, akinek éppen most hosszabbították meg újabb két hónappal az előzetes letartóztatását.

– Milo Đukanović és Radoje Zvicer Aleksandar Vučić meggyilkolását készíti elő, és ezt február első felében tervezik megtenni. Ez csak egy információ, amellyel szeretném nyilatkozatra bírni a titkosszolgálatainkat: mondják el, hogy ez igaz-e, vagy sem

– jelentette ki a radikálisok életfogytiglani vezetője, aki szerint Đukanović elnök azért szeretné folyton-folyvást eltenni láb alól szerbiai kollégáját, mert az segíti a montenegrói szerbeket, vagyis szimplán politikai gyilkosságról van szó.

Az összes titkosszolgálat beindult

A csetnikvajda kérdése/kérése nem maradt válasz nélkül, bár nem a megszólított titkosszolgálatok reagáltak, hanem Legkedvesebb Sándorunk, azaz Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter, aki megerősítette a šešelji vádakat, belekeverve ebbe a nemzetközi rendőri szerveket is.

– A Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma január 14-én az Europolon keresztül hivatalosan is tájékoztatást kapott arról, hogy egy különböző országok állampolgáraiból álló csoport Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök meggyilkolására készül

– mondta Vulin, aki szerint erről egy uniós tagállam rendőrsége értesítette a szerb kollégákat, akik a jelek szerint maguktól nem voltak olyan éberek, hogy ezt önerőből észrevegyék, országnév azonban nem hangzott el.

– Ennek a bűnszervezetnek az élén Radoje Zvicer montenegrói állampolgár áll, aki ellen Szerbia már elfogatóparancsot adott ki. Ő a kavači klán vezetője és szervezője, aki csempészéssel és illegális kábítószerkereskedelemmel vádolható, de több gyilkosság megszervezéséért és elrendeléséért is felelős, amelyeket Szerbiában, Montenegróban és más országokban hajtottak végre

– mondta Vulin Sándor miniszter, aki szerint azt még vizsgálják, hogy a csevapfaló maffiózónak milyen kapcsolatai vannak a montenegrói elnökkel, és hogy nem Đukanovićtól kapta-e az utasítást a szerb államfő likvidálására.

Esetleg annak is utánanézhetnének, hogy Zvicer egy tálból csevapozott-e az olaszok által anno dacumal cigaretta-csempészettel meggyanúsított montenegrói államfővel, bár erről nem történt említés, de a „balkáni abszurdba” akár ez is beleférne.

– Mindaddig, amíg ez nem kerül megállapításra, a belügyminisztérium és a Biztonsági Információs Ügynökség tájékoztatja a szervezett bűnözés elleni ügyészséget az operatív munka során szerzett információkról, a katonai biztonsági struktúrák képviselőivel együttműködve pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze az alkotmányos rendet, a mindennapi élet zavartalan menetét, a békét és a stabilitást, valamint Aleksandar Vučić elnök biztonságát és életét

– jelentette ki Vulin miniszter, aki egy teátrális Éljen Szerbia! felkiáltással zárta mondandóját.

Magyarán ez azt jelenti, hogy az összes szerbiai titkosszolgálatot ráállították az adatgyűjtésre, netalán adatgyártásra, amivel buzgóságukat tudják bizonyítani, ha már a készülő újabb merényletről mástól kellett értesülni.

A kérdésben megszólalt az egy ideig félretett, de a Vučić társaságában mostanában egyre gyakrabban mutatkozó Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter is, aki szerint a szerb elnök meggyilkolásának újabb tervével kapcsolatos információk nagyon komolyak.

– Miniszterelnök-helyettesként és védelmi miniszterként biztosíthatom a közvéleményt arról, hogy a katonai biztonsági szolgálatok és a „Kobra” különleges egységünk a hatáskörükön belül minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy elhárítsák a Vučić elnököt fenyegető veszélyeket

– tette hozzá Stefanović, akinek a nyilatkozata azért különösen figyelemre méltó, mert a „Szerbelnök” biztonságáról a hadsereg gondoskodik.

Miért éppen most?

Ez jogos kérdés azzal kapcsolatban, hogy erre a „hiánypótló bejelentésre” miért éppen most került sor, a kérdésre pedig több helyes válasz is adható.

A legkézenfekvőbb válasz természetesen az, hogy olyan régén ijesztettek már rá az országra, éppen ideje lenne, hogy ezt ismét megtegyék, mert lakossági szempontból mindenféle bizonytalanságnál jobb egy jó vagy rossz elnök, a minősítés pártállás vagy megítélés kérdése.

A második helyes válasz, hogy lassan már egy éve lesz annak, hogy megtörtént Bajkeverő Veljának és a társainak a letartóztatása, és azóta nincs vádemelés, bár a vádirat már tavaly nyáron elkészült.

A maffiózók előzetes letartóztatását éppen a napokban hosszabbították meg az illetékes szerbiai hatóságok, és képzeljük csak el, hogy milyen jótékony hatással lenne az április 3-i választásokra, ha a szóban forgó vádiratba belekerülne egy merénylet, netalán egy összeesküvés, még inkább netalán egy államcsíny terve a hazáját hősiesen védelmező „Szerbelnök” ellen.

Mert hogy a szerb elnök pártja igencsak rosszul áll a városokban, el kellene terelni valamivel a figyelmet erről a kellemetlen tényről. A elnökkel folytatott minapi megbeszélésről nyilatkozva Vučić jelezte, hogy néhány napra visszavonul az igencsak kudarcos népszavazás után előállt helyzet kielemzése érdekében.

Ezt követően jelent meg az ellene tervezett merénylettel kapcsolatos újabb hír, de ha néhány nap alatt csak ennyit sikerült kiizzadni, az elég gyönge fantáziára/képzelőerőre vall. Azért is, mert ez a téma a gyakori emlegetés miatt az utóbbi években eléggé elhasználódott.

Az utolsó helyes válasz az, hogy „besz*rás van”, miután január 17-én a montenegrói fővárosban levegőbe röpítették Jasmin Šahovićot, aki a kavači klánnal szembeni škaljari klán tagja.

Szerb kriminológusok szerint a podgoricai gyilkos merénylettel egy éves szünet után újraindult a két montenegrói maffiaszervezet közötti bandaháború, ami azt is feltételezi, hogy előkerültek a kilövési listák, és ez semmi jót nem jelent Szerbia számára, még akkor sem, ha nem azonnal a szerb elnökre gondolunk, de hát az fél, akinek van félnivalója.

A kriminológusok úgy vélik, hogy a mostani podgoricai gyilkosság előjátéka lehet egy újabb véres leszámolássorozatnak, vagyis ismét folyni fog a „bandavér” a Balkánon.

Szerbia

Ahogy a szerb udvari sajtó látta: a KFOR elgázolta a védtelen szerb népet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

udvari sajtó, novosti
A szerbiai udvari sajtó ismételten "kitett magáért", vagy pontosabban, megint megéri a pénzét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai udvari lapok most sem okoztak csalódást Szerbia főszerkesztőjének, Aleksandar Vučićnak. A Srpski Telegraf szerint a „Kfor elgázolta a védtelen embereket”, a Novosti pedig azt írja, hogy a koszovói különleges rendőrség, a ROSU (Regional Operations Support Unit) tagjai a szerbeket lőtték, amihez a „KFOR-osok” asszisztáltak.

A „meztelen kezű nép”

A szerb udvari sajtó a kilencvenes évek „uszító stílusában” számolt be a koszovói eseményekről.

A szerbiai lapok mind címoldalon tudósítottak arról, ami hétfőn Koszovó északi részént történt, ezért ezt többször külön nem is említjük.

A belgrádi Novosti azt írja, hogy „vér hullott Koszovóban”, majd hatalmas betűkkel közli, hogy a ROSU a szerbeket lőtte, amihez a KFOR-osok” asszisztáltak.

Az alcímben az olvasható, hogy a katonai misszió, tehát a KFOR, előszőr a védtelen népre csapott le, amit a szerb politikai propagandában a „goloruki narod” szókapcsolat jelez, ez szó szerinti fordításban a „meztelen kezű nép” megfelelője.

A Srpski Telegraf nevet viselő szennylap a címoldalán arról számolt be, hogy dráma játszódott le Koszovóban, ahol a KFOR és az albánok a szerbeket lőtték.

Érdemes figyelni a szavak sorrendjét, és a betűk nagyságát, bár a „szerb igazság” a kisebb betűs három sorból derül, amely szerint a ROSU kalasnyikovokból tüzelt, a KFOR pedig „eltaposta a meztelen kezű embereket” és villanógránátokat (sokkbombákat) dobált.

A még kisebb betűs négy sor pedig arról tudósít, hogy két szerb megsebesült, az egyiknek az életéért küzdenek az orvosok.

Az Informer is kitett magáért

A nagyon udvari Informer is kitett magáért de önmagához képest ezúttal egészen visszafogott volt.

udvari sajtó, novosti

A címlapon Vučić kedvenc lapjánál az szerepel, hogy a „KFOR és a szkipetárok (šiptari)” megtámadták a szerbeket, aminek következtében Dragiša Galjakot egy golyó hátba találta, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Az Informer tudósítása szerint több, mint 50 szerb sérült meg Zvecsánban (Zvečan), amikor a KFOR könnygázzal és villanógránátokkal támadta meg a szerbeket az önkormányzat (községháza) előtt.

Az Informer is azt írja, hogy a szkipetár rendőrség automata fegyverekből nyitott tüzet, nyilván ugyanabból a forrásból szerzi be az információkat, mint a Srpski Telegraf.

Az Informer azonban méltó a küldetéséhez, miszerint a „legudvaribb lap”, ezért arról is beszámol, hogy Aleksandar Vučić az éjszakát a katonákkal töltötte az „adminisztratív vonal” mentén, amin a koszovói-szerb határt kell érteni.

udvari sajtó, novosti

Ez körülbelül olyan „költői kifejezés”, mint a különleges az orosz propagandában.

A szebb napokat is megért belgrádi Politika nagy betűkkel számol be arról, hogy „a KFOR és a koszovói különleges rendőrök a szerbekre támadtak”, valószínűleg a hír forrása ezúttal is ugyanaz, mint a másik három lap esetében.

A kisebb, piros cím szerint Pristina kiprovokálta az erőszakot Koszovó északi részén, ami talán a legközelebb áll a valósághoz ebből a sok hablatyból, amit a szerbiai udvari sajtó tálal fel.

A helyzet és annak médiamegjelenítése kísértetiesen hasonlít a korai kilencvenes évekre, amikor a szerb sajtó mindenki ellen uszított, aki nem lélegzett egyszerre a nagy vezérrel.

És hogy most miért van megint így, azon nem kell csodálkozni, hiszen Szerbiában ismét a kilencvenes évek politikusai és főszerkesztői vannak hatalmon, ráadásul a két fogalom gyakran egybemosódik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava