Connect with us

Bűnügy

SZABADKA SEM MARAD KI: Szerbiában 17 maffiózót tartóztattak le, a bűnözői csoport a Partizan focicsapathoz kötődött

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bajkevero veljo
A cikk meghallgatása


A jelen pillanatban talán a legveszélyesebb szerbiai bűnbanda felszámolásába kezdett a belgrádi rendőrség, amikor csütörtökön reggel letartóztatta Veljko Belivukot, ismertebb nevén Velja Nevolját (Bajkeverő Velja), aki a belgrádi Janicsárok szurkolói csoport vezetője. A nap folyamán egyébként összesen 17-18 maffiózó került rendőrkézre. A szerb elnök szerint ez még csak a kezdet, hamarosan más városok is sorra kerülnek, köztük Szabadka is.

Bűnözők vagy szurkolók?

Velja Nevolja hat nappal ezelőtt Montenegróból tért vissza Belgrádba. A kis tengerparti országban állítólag azért járt, hogy a kavači klán néven elhíresült bűnözői csoport vezetőjével találkozzon.

Közben merénylet készült ellene, amit azonban az ottani rendőrség meghiúsított.

A belgrádi repülőtérre érkezését követően a szerb rendőrség azonnal kihallgatta, de nem vette őrizetbe. A rendőrök a “mulasztást” csütörtökön pótolták.

Hivatalosan azért indult ellene eljárás, mert az utóbbi időben sok ember tűnt el nyomtalanul, és a szálak éppen hozzá, illetve az általa vezetett “szurkolói csoporthoz” vezettek.

Szerbia komoly ország. Soha nem engedi meg, hogy még egyszer olyan csoport jöjjön létre, mint a zimonyi klán, és azt sem engedi meg, hogy területén olyan szervezett bűnözői csoportok működjenek, amelyek erősebbnek hiszik magukat az államnál, amelyek azt hiszik, hogy gyilkolhatnak, rabolhatnak, védelmi pénzt szedhetnek be és piszkos ügyleteknek vehetnek részt, és amelyek meg vannak győződve arról, hogy mindezt büntetlenül tehetik meg

– jelentette ki a rendőrségi akcióval kapcsolatos sajtótájékoztatón Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter.

A rendőrségi akcióban, illetve annak előkészítésében részt vett a szerb polgári titkosszolgálat, a BIA (Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség) is.

Nagy ívű pálya

Veljko Belivuk a belgrádi Partizán szurkolójaként kezdte, majd a fekete-fehér klubhoz kötődő biztonsági cégek alkalmazottjaként dolgozott különböző éjszakai klubok és mulatók biztonsági embereként.

2016-ban jogerősen elítélték két kiskorú évekkel korábbi bántalmazása miatt, az egyiket meg is lőtte, amit ugyan hivatalosan gyilkossági kísérletnek nyilvánítottak, de miután az áldozatok visszavonták állításaikat, a fegyvertartással kapcsolatos vád pedig elévült, így csak súlyos testi sértés miatt kellett felelnie.

A következő bántalmazás a Partizan klub vezérigazgatójának testőrsége ellen irányult, amiről felvételek is készültek, és az alábbi videó elején láthatók.

Bajkeverő Velja azt követően került a Janicsárok nevű szurkolói csoport élére, hogy egy alvilági leszámolásban megölték a csoport addigi vezetőjét, a Sale Mutavit, azaz a Kuka Szale néven ismertté vált Aleksandar Stankovićot, aki nem csak szurkolt, hanem kábítószert is terjesztett.

Kuka Szale meggyilkolását követően a Janicsárok vezetését a most letartóztatott bandavezér vette át, amit gyilkoságok és eltűnések sorozata követett, az egyik ügyben Bajkeverő Velját elkövetőként, majd csak társtettesként vádolták meg, később pedig minden vád alól felmentették.

A csoport közben megerősítette szerepét a belgrádi éjszakai életben, szinte minden nagyobb szórakozóhelyre a Janicsárok küldtek biztonsági őröket, de “szolgáltatásokat” nyújtottak a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klánnak is, amely véres harcot vív a rivális škaljari klánnal.

A két montenegrói csoport közötti leszámolásokban eddig több mint ötven ember vesztette életét.

Magánhadsereget épített

Nem hivatalos információk szerint Bajkeverő Velja valóban komoly veszélyt jelentett a szerb államra, már majdnem akkorát, mint a kétezres évek elején a zimonyi klán, amelynek tagjai 2003. március 12-én a szerb kormány épületének bejáratánál megölték Zoran Đinđić akkori miniszterelnököt.

A Janicsárok mostanában fel-feltűnnek Pancsován is, állítólag a közeli Beresztócon (Banatski Brestovac), az al-dunai székely falvak szomszédságában, toborzó központtal is rendelkeztek, és lőgyakorlatokat is tartottak, állítólag mesterlövészek kiképzésére.

Ezzel kapcsoltban a szerb média egy része megjegyezte, hogy a szerb bandavezér magánhadsereg kiépítésére törekedett.

Sajtóértesülések szerint a szerb alvilági vezető összeköttetésben állt egy Dijana Hrkalović nevű hölggyel, aki a szerb belügyminisztérium államtitkáraként funkcionált az előző szerb kormányban, és a meggyilkolt Kuka Szaléval volt rokoni kapcsolatban.

Hrkalović asszony nevét az utóbbi időben a szerb médiában már többször összefüggésbe hozták Aleksandar Vučić nemrég leleplezett lehallgatásával.

Az mindenesetre szép kis összeesküvés lenne, ha kiderülne, hogy a szerb alvilág a rendőrségen keresztül hallgatta le a szerb köztársasági elnököt, aki az utóbbi fél évben elég sokszor tett ígéretet arra, hogy megtisztítja az országot a bűnözőktől.

Szabadka is sorra kerül

Egy ekkora horderejű ügy nem maradhat elnöki nyilatkozat és elnöki ígéret nélkül, amiről Aleksandar Vučić gondoskodott is.

A szerb elnök a letartóztatásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ez folytatása annak a “nagy és komoly” harcnak, amely a bűnözői csoportok, és mindazok ellen irányul, akik azt gondolták, hogy erősebbek az államnál, és hogy azt csinálhatnak, amit akarnak.

– Önök tudják, hogy hónapok óta emberek tűnnek el, és tudják, illetve feltételezik, hogy ezek az emberek nem élnek. Mert valaki azt a politikát folytatja, hogy “ha nincs holttest, akkor nincs bűntény

– mondta Vučić a szerbül kitűnően rímelő “nema tela, nema dela” bűnözői magatartásra utalva. A szerb elnök jelezte, hogy szorul a hurok a bűnözők nyaka körül.

– Ez vár Nišre, Vranjera, Valjevóra, Szabadkára és sok más településére, de szándékosan emeltem ki ezeket, csak azért, hogy a bűnözők tudják: nincs lehetőség arra, hogy elrejtőzzenek vagy elbujdossanak. Ezt már tíz nappal ezelőtt is mondtam… Végük van Szerbiában, a többi már csak technika kérdése.

A szerb elnök beszélt a bűnözők beépüléséről is az állami struktúrákba. Ezzel kapcsolatban ugyan “túlzónak és undorítónak nevezte” a fent említett Dijana Hrkalović ellen indult médiakampányt, bár hozzátette, hogy nincs nagy véleménnyel a volt államtitkár asszony által végzett munkáról.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava