Connect with us

Koszovó

ETNIKAI ÁRAMSZÜKSÉGLET: Koszovó betiltotta a kriptovaluta-bányászatot, mert eszi az áramot
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Koszovóban áramkimaradásokkal küzdenek a múlt hónap második fele óta, ezért most betiltották a kriptovaluták bányászatát az országban. A energiahiány következtében a kormánynak többletenergiát kellett importálnia a szükségletek kielégítésére, ami egyre nagyobb terhet jelent a növekvő energiaárak miatt. Az intézkedés tovább borzolhatja a kedélyeket a térségben, ahol a szerbek általában nem fizetnek az áramért.

A fiúk a kriptoban dolgoznak

Koszovó gazdasági és energiaügyi minisztere, Artane Rizvanolli Facebook-bejegyzésben értesítette az ország lakosságát, hogy az energiaellátás biztosításával foglalkozó szakbizottság javaslatai alapján rendkívüli intézkedések bevezetéséről döntött, amelyek alapján Koszovó egész területén tilos a kriptovaluták előállítása.

Erről bárki értesülhetett, akinél éppen volt áram, a bizottság ugyanis éppen azért ülésezett, Rizvanolli pedig éppen azért nyilvánult meg a közösségi médiában, mert az emberek a lemondását követelték, miután az országban áramszüneteket kellett bevezetni, és ez lakosság körében – stílusosan szólva – kiütötte a biztosítékot.

A kriptovaluta-bányászat betiltását a tavaly decemberben kihirdetett 60 napos vészhelyzet tett lehetővé, miután a parlament erre az időszakra felhatalmazta a kormányt, hogy belátása szerint csoportosítsa át az ország pénzügyi forrásait az energiaválság megoldása érdekében, és egyúttal szabályozza az áramellátást az országban.

A miniszter asszony jelezte, hogy a bűnüldöző szervek leállítják a szóban forgó tevékenységet, és ehhez az összes érintett intézmény támogatását élvezik. A kriptobányák bezárásához persze, az kell, hogy azonosítsák az előállítás helyszíneit és az ezzel foglalkozó személyeket.

Koszovóban az energiahiányt nem kizárólag az okozza, hogy a “fiúk a kriptoban dolgoznak”, hanem a megfelelő áramforrások hiánya is hozzájárul a problémák sokasodásához.

Koszovó áramtermelésének 90 százalékát az országban működő széntüzelésű erőművek adják, amelyek jobbára erősen szennyező lignitet égetnek el, mivel ebből van a legtöbb az országban, de az erőművek elavultak, és gyakran meghibásodnak, a kieső kapacitásokat pedig értelemszerűen külföldről kell pótolni, az energiaárak megugrását követően természetesen jóval magasabb áron.

A szerbek bányásznak leginkább

Mindeközben – erről a szerb sajtó nem nagyon szokott cikkezni – a Koszovó északi részén élő szerbek nem fizetnek az áramért, így ezért nekik nem került semmibe a kriptovaluta-bányászat, ezért inkább ebben “csákányoznak” és nem a lignitbányákban.

Mellesleg, ha rendeznék a számlájukat, akkor is bőven megérné kriptofarmokat fenntartaniuk.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó egyik “kriptobányász” állítása szerint az ő 40 videokártyából álló farmjának üzemeltetése havonta körülbelül 170 eurójába (kb. 61 000 forint) kerül, miközben ugyanennyi idő alatt 2400 eurónyi (kb. 867 000 forint) kriptovalutához jut, bár a bitcoin és társai mai, újabb zuhanása után a forintban kifejezett érték valószínűleg egy kicsit kisebb.

A koszovói gazdasági és energiaügyi miniszter tehát nem csak azért van nehéz helyzetben, mert Koszovóban gazdaság sem igen van, ráadásul most meg már áram sincs elegendő, hanem azért is, mert úgy kellene megoldani a helyzetet, hogy törekvése ne kapjon “politikai gellert” az amúgy is feszült koszovói albán-szerb kötélhúzásban és idegtépésben.

Rizvanolli minden bizonnyal ezért biztosította az érintetteket, hogy nem a kriptobányászat felszámolása a cél, hanem az energiaellátás fenntartása, vagyis ha lesz áram, akkor ismét lehet bányászni, amin nyilván nem a lignit felszínre hozását kell érteni.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava