Connect with us

Koszovó

ETNIKAI ÁRAMSZÜKSÉGLET: Koszovó betiltotta a kriptovaluta-bányászatot, mert eszi az áramot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bbbanya gyertya
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Koszovóban áramkimaradásokkal küzdenek a múlt hónap második fele óta, ezért most betiltották a kriptovaluták bányászatát az országban. A energiahiány következtében a kormánynak többletenergiát kellett importálnia a szükségletek kielégítésére, ami egyre nagyobb terhet jelent a növekvő energiaárak miatt. Az intézkedés tovább borzolhatja a kedélyeket a térségben, ahol a szerbek általában nem fizetnek az áramért.

A fiúk a kriptoban dolgoznak

Koszovó gazdasági és energiaügyi minisztere, Artane Rizvanolli Facebook-bejegyzésben értesítette az ország lakosságát, hogy az energiaellátás biztosításával foglalkozó szakbizottság javaslatai alapján rendkívüli intézkedések bevezetéséről döntött, amelyek alapján Koszovó egész területén tilos a kriptovaluták előállítása.

Erről bárki értesülhetett, akinél éppen volt áram, a bizottság ugyanis éppen azért ülésezett, Rizvanolli pedig éppen azért nyilvánult meg a közösségi médiában, mert az emberek a lemondását követelték, miután az országban áramszüneteket kellett bevezetni, és ez lakosság körében – stílusosan szólva – kiütötte a biztosítékot.

A kriptovaluta-bányászat betiltását a tavaly decemberben kihirdetett 60 napos vészhelyzet tett lehetővé, miután a parlament erre az időszakra felhatalmazta a kormányt, hogy belátása szerint csoportosítsa át az ország pénzügyi forrásait az energiaválság megoldása érdekében, és egyúttal szabályozza az áramellátást az országban.

A miniszter asszony jelezte, hogy a bűnüldöző szervek leállítják a szóban forgó tevékenységet, és ehhez az összes érintett intézmény támogatását élvezik. A kriptobányák bezárásához persze, az kell, hogy azonosítsák az előállítás helyszíneit és az ezzel foglalkozó személyeket.

Koszovóban az energiahiányt nem kizárólag az okozza, hogy a “fiúk a kriptoban dolgoznak”, hanem a megfelelő áramforrások hiánya is hozzájárul a problémák sokasodásához.

Koszovó áramtermelésének 90 százalékát az országban működő széntüzelésű erőművek adják, amelyek jobbára erősen szennyező lignitet égetnek el, mivel ebből van a legtöbb az országban, de az erőművek elavultak, és gyakran meghibásodnak, a kieső kapacitásokat pedig értelemszerűen külföldről kell pótolni, az energiaárak megugrását követően természetesen jóval magasabb áron.

A szerbek bányásznak leginkább

Mindeközben – erről a szerb sajtó nem nagyon szokott cikkezni – a Koszovó északi részén élő szerbek nem fizetnek az áramért, így ezért nekik nem került semmibe a kriptovaluta-bányászat, ezért inkább ebben “csákányoznak” és nem a lignitbányákban.

Mellesleg, ha rendeznék a számlájukat, akkor is bőven megérné kriptofarmokat fenntartaniuk.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó egyik “kriptobányász” állítása szerint az ő 40 videokártyából álló farmjának üzemeltetése havonta körülbelül 170 eurójába (kb. 61 000 forint) kerül, miközben ugyanennyi idő alatt 2400 eurónyi (kb. 867 000 forint) kriptovalutához jut, bár a bitcoin és társai mai, újabb zuhanása után a forintban kifejezett érték valószínűleg egy kicsit kisebb.

A koszovói gazdasági és energiaügyi miniszter tehát nem csak azért van nehéz helyzetben, mert Koszovóban gazdaság sem igen van, ráadásul most meg már áram sincs elegendő, hanem azért is, mert úgy kellene megoldani a helyzetet, hogy törekvése ne kapjon “politikai gellert” az amúgy is feszült koszovói albán-szerb kötélhúzásban és idegtépésben.

Rizvanolli minden bizonnyal ezért biztosította az érintetteket, hogy nem a kriptobányászat felszámolása a cél, hanem az energiaellátás fenntartása, vagyis ha lesz áram, akkor ismét lehet bányászni, amin nyilván nem a lignit felszínre hozását kell érteni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava