Connect with us

Koszovó

ENERGIAVÁLSÁG: Koszovóban áramszünetek vannak, egyelőre csak két-két órára megy el az áram

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

11 Kosovo Obilic Power Plant
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be az energiaválság kezelésére, és jóváhagyta a napi áramszüneteket a következő hatvan napra. A hét elején a KEDS, a koszovói áramszolgáltató vállalat bejelentette, hogy országszerte áramszünetek lesznek az energiaválság miatt.

Két-két órás áramszünet

Csütörtöktől kezdődően a koszovói háztartásokban és vállalkozásokban két-kétórás áramkimaradások vannak a nap különböző szakaira elosztva. Az intézkedéseket azt követően vezették be, hogy a szomszédos Albániából, Szerbiából, Montenegróból és Észak- Macedóniából származó áram importja a szerdán csúcsokat döntött.

A korlátozások másik oka, hogy a téli szezon előtt megugrottak az irányadó gázárak Európában, a gáz iránti globális kereslet növekedése pedig megemelte a szén árát is.

Koszovó hazai energiatermelésének 85%-a hőenergiából származik. Az elavult szénerőművek miatt alacsony a termelés, de hasonló a helyzet a bányászatban is.

A koszovói áramszolgáltató szerint a fogyasztóknak a legracionálisabb kell bánniuk az árammal, mivel “a fogyasztás és a globális energiaválság fedezésére nincs elegendő belső kapacitás”.

A KEDS arra kérte a lakosságot, hogy tanúsítsanak önmérsékeltet az energiafogyasztás terén, és alkalmazzanak alternatív fűtési módokat, mert az év végi ünnepek alatt túlterheltség alakulhat ki.

Helyi sajtóértesülések szerint hétfőn Koszovóban tiltakozó akciók várhatók az áramszünetek miatt, miközben a Koszovó északi részén élő szerbek nem fizetnek az áramért, Albin Kurti koszovói miniszterelnök azonban ennek a helyzetnek a gyors felszámolását jelentette be, ami viszont újabb feszültséget okozhat Szerbia és Koszovó között.

Az EU támogatja a jobb levegőt

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy Világbank 2018. október 10-én bejelentette, hogy nem folytatja a koszovói széntüzelésű erőművek működésének támogatását, miután kötelesek a legolcsóbb opciókat finanszírozni, amin a megújuló energiát értették.

Javier Blas, a Bloomberg News vezető energetikai szakértője a mostani koszovói áramkimaradásokkal és az akkori világbanki döntéssel kapcsolatban a Twitteren megjegyezte, hogy Németországban és az Egyesült Államokban a hőerőművek ugyanolyan szenet égetnek el az elektromos áram előállítása érdekében, mint amelynek a használatát Koszovó esetében a nemzetközi pénzintézet három évvel ezelőtt nem támogatta.

Környezetvédelmi szempontból ugyanakkor jó hír, hogy az Európai Unió 76,4 millió eurót fordít a Kosovo B hőerőmű károsanyag kibocsátásának csökkentésére és a hatékonyság javítására. Ennek köszönhetően az erőmű az eredeti tervek szerint valamikor jövőre az európai szabványoknak megfelelően működik majd, ami a jelenlegi helyzetben persze, gyenge vigasz, ettől még nem lesz több áram, napokon belül egészen biztosan nem.

Az EU stábja a környezetvédelmi beruházás népszerűsítése érdekében annak idején a fenti kis videót gyártotta le, a filmecske megtekintése azonban csak akkor akkor lehetséges, amikor nincs áramszünet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava