Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

ENERGIAVÁLSÁG: Koszovóban áramszünetek vannak, egyelőre csak két-két órára megy el az áram

11 Kosovo Obilic Power Plant
Kosovo B hőerőmű (Forrás: Wikimedia Commons)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be az energiaválság kezelésére, és jóváhagyta a napi áramszüneteket a következő hatvan napra. A hét elején a KEDS, a koszovói áramszolgáltató vállalat bejelentette, hogy országszerte áramszünetek lesznek az energiaválság miatt.

Két-két órás áramszünet

Csütörtöktől kezdődően a koszovói háztartásokban és vállalkozásokban két-kétórás áramkimaradások vannak a nap különböző szakaira elosztva. Az intézkedéseket azt követően vezették be, hogy a szomszédos Albániából, Szerbiából, Montenegróból és Észak-Macedóniából származó áram importja a szerdán csúcsokat döntött.

A korlátozások másik oka, hogy a téli szezon előtt megugrottak az irányadó gázárak Európában, a gáz iránti globális kereslet növekedése pedig megemelte a szén árát is.

Koszovó hazai energiatermelésének 85%-a hőenergiából származik. Az elavult szénerőművek miatt alacsony a termelés, de hasonló a helyzet a bányászatban is.

A koszovói áramszolgáltató szerint a fogyasztóknak a legracionálisabb kell bánniuk az árammal, mivel “a fogyasztás és a globális energiaválság fedezésére nincs elegendő belső kapacitás”.

A KEDS arra kérte a lakosságot, hogy tanúsítsanak önmérsékeltet az energiafogyasztás terén, és alkalmazzanak alternatív fűtési módokat, mert az év végi ünnepek alatt túlterheltség alakulhat ki.

Helyi sajtóértesülések szerint hétfőn Koszovóban tiltakozó akciók várhatók az áramszünetek miatt, miközben a Koszovó északi részén élő szerbek nem fizetnek az áramért, Albin Kurti koszovói miniszterelnök azonban ennek a helyzetnek a gyors felszámolását jelentette be, ami viszont újabb feszültséget okozhat Szerbia és Koszovó között.

Az EU támogatja a jobb levegőt

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy Világbank 2018. október 10-én bejelentette, hogy nem folytatja a koszovói széntüzelésű erőművek működésének támogatását, miután kötelesek a legolcsóbb opciókat finanszírozni, amin a megújuló energiát értették.

Javier Blas, a Bloomberg News vezető energetikai szakértője a mostani koszovói áramkimaradásokkal és az akkori világbanki döntéssel kapcsolatban a Twitteren megjegyezte, hogy Németországban és az Egyesült Államokban a hőerőművek ugyanolyan szenet égetnek el az elektromos áram előállítása érdekében, mint amelynek a használatát Koszovó esetében a nemzetközi pénzintézet három évvel ezelőtt nem támogatta.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Környezetvédelmi szempontból ugyanakkor jó hír, hogy az Európai Unió 76,4 millió eurót fordít a Kosovo B hőerőmű károsanyag kibocsátásának csökkentésére és a hatékonyság javítására. Ennek köszönhetően az erőmű az eredeti tervek szerint valamikor jövőre az európai szabványoknak megfelelően működik majd, ami a jelenlegi helyzetben persze gyenge vigasz, ettől még nem lesz több áram, napokon belül egészen biztosan nem.

Az EU stábja a környezetvédelmi beruházás népszerűsítése érdekében annak idején a fenti kis videót gyártotta le, a filmecske megtekintése azonban csak akkor akkor lehetséges, amikor nincs áramszünet.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: