Connect with us

Bulgária

“TARKA KOALÍCIÓ” BULGÁRIÁBAN: Megállapodtak a kormány összetételében a bolgár pártok, ezzel véget ér a Boriszov-éra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kormánykoalíció létrehozásában állapodtak meg a bolgár pártok, és hamarosan hivatalosan is bejelentik az új kabinet összetételét. A legfrissebb hírek szerint gyakorlatilag az a koalíció állt össze, amelynek a feltételezhető létrehozásáról a “gerbtelenítésről” szóló cikkünkben egy hónappal ezelőtt írtunk.

Az új kormány létrejöttéről pénteken számolt be a bolgár nemzeti rádió (BNR). Szófiai közlés szerint az új bolgár kabinetet négy párt alakította meg nyolc hónapig tartó kormányalakítási huzavona, illetve patthelyzet, és három választási forduló után.

A pénteken született “tarka koalíciót” nem kevesebb, mint négy párt hozza létre: a “Folytatjuk a változtatást” (PP), a “Van ilyen nép” (ITN), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), vagyis a kabinet egy centrista, egy szocialista, egy populista és egy jobbközép pártból áll össze.

A tarkaság azzal hozható összefüggésbe, hogy a PP, amely november 14-én megnyerte az idei harmadik bolgár parlamenti választásokat, megtalálva a “közös nevezőt” gyakorlatilag összefogott Boriszov politikai riválisaival – a baloldali szocialistákkal, a populista ITN párttal és a jobbközép Demokrata Bulgáriával.

Az új bolgár kormány összetétele kiszivárgó hírek szerint

Az új kormányt Kiril Petkov, a nemrégiben létrehozott “Folytatjuk a változtatást” elnevezésű párt alapítója vezeti, aki várhatóan még a hétvégén bemutatja kormányát Rumen Radev bolgár köztársasági elnöknek, a szófiai parlament pedig már hétfőn szavazhat a kabinetről, és pontot tehet Bojko Boriszov durván egy évtizedes országlásának az Európai Unió legszegényebb tagállamában.

Petkov társa a “Folytatjuk a változtatást” alapításában és vezetésében, Aszen Vaszilev pénzügyminiszter lesz, legalábbis a kiszivárgó hírek szerint.

Az új koalíciót várhatóan 134 képviselő támogatja a 240 fős parlamentben, vagyis viszonylag kényelmes többséggel rendelkezik, viszont bármelyik párt kilépése a kabinetbő a kormánytöbbség megszűnését jelenti.

Aligha kétséges, hogy Boriszov bukását az a népharag okozta, amely a nagy méretet öltött korrupció miatt alakult ki, ezért az új bolgár kormány minden bizonnyal a korrupcióellenes reformok végrehajtását tűzi zászlajára, hiszen az idei választási sorozat megmutatta, hogy a szavazók választásokat akarnak.

Erre utalnak a múlt heti közvéleménykutatások is, amelyek szerint Kiril Petkov (PP) 48%-os támogatottságot élvez, miközben Bojko Boriszovot a megkérdezett emberek mindössze 66%-a támogatja. Petkov elutasítottsága viszont mindössze 28%-os Boriszov 66%-val szemben. Boriszovhoz hasonló “népszerűtlenséget élvez” Szlavi Trifonov, a Van ilyen nép vezetője (18%, valamint 63%), aki az első két választások után gyakorlatilag becsapta a bolgár szavazókat.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava