Connect with us

Macedónia

MACEDÓN PAPRLAMENTI BOHÓZAT: A kormánybuktatáshoz nem volt meg a kvórum, mert az egyik képviselőt elrabolták

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem tudott szavazni a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról csütörtökön Észak- Macedónia parlamentje, mert az ülésen a 120 képviselőből csak 60-an jelentek meg. A bizalmi szavazáson a 120 tagú parlament 61 képviselőjének kellene a kormány ellen voksolnia, a sikeres szavazás határideje éjfél volt. A szavazási kudarc ellenére az ellenzék nem vonja vissza kormánybuktatási kezdeményezését, és előrehozott választásokat követel.

Az “ellopott képviselő”

A bizalmatlansági indítvány sorsa egy szavazaton múlott, a macedón jobboldali ellenzéknek és a kormánnyal szembe forduló albán pártoknak ugyanis 61 szavazatuk van, amivel megvonhatták volna a bizalmat a kormánytól, egy szavazat hiányában viszont nem volt meg a többség, csak az 50 százalék.

Az eredetileg délelőtt 11 órára összehívott ülést többször is megszakították, hogy megvárják, hátha több képviselő is megjelenik, de csütörtök estig ez nem történt meg.

Az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet- Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO- DPMNE) szerint ez azért nem történt meg, mert az egyik albán kisebbségi párt képviselőjét a kormányzó szociáldemokraták elrabolták, hogy megakadályozzák a voksolását.

MACEDÓN PAPRLAMENTI BOHÓZAT: A kormánybuktatáshoz nem volt meg a kvórum, mert az egyik képviselőt elrabolták

Az “ellopott képviselő”

Kastriot Rexhepi, a Besa politikusa azóta a közösségi médiában közzétett videóban mindenkit megnyugtatott, hogy jól van, biztonságos helyen tartózkodik, viszont nem kíván a kormány ellen, és ezzel voltaképpen az albán kisebbség ellen szavazni, a kormány megbuktatása ugyanis szerinte nagyon rossz helyzetbe hozná Észak- Macedóniát.

Egy másik beszámoló szerint Kastriot Rexhepi képviselő fia még nem vette fel a kapcsolatot apjával, és aggódik az életéért, ami egyelőre a macedón demokratikus bohózat egyik nehezen ellenőrizhető fejleménye.

Alekszandar Nikoloszki, a jobboldali VMRO- DPMNE alelnöke mindenesetre úgy nyilatkozott a parlamenti ülésen, hogy a tegnapi nap a macedón történelemírás fekete lapjaira kerül, miután sárba taposták a demokráciát az országban.

– Ma elraboltak egy parlamenti képviselőt Macedóniában, így szemtanúi lehettünk, hogy miként alakul át a kormányzó rezsim Európa valaha is látott legbűnözőbb rezsimévé, de eljön a nap, amikor mindazoknak felelniük kell, akik ma elraboltak egy képviselőt, vagy elvették a telefonokat a képviselőktől, hogy ne tudjanak kommunikálni

Nikoloszki szerint nyilvánvaló, hogy a kormányzó rezsim mindenáron igyekszik hatalmon maradni, ám szerinte ez nem tarthat sokáig tartani.

Innen ma este egyértelműen azt üzenem, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a politikai válságból való kilábalásra az előrehozott választások megtartása a lehető legrövidebb időn belül

– ismételte meg az ellenzéki követelést a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke.

Az előzmények

Észak- Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni.

Zoran Zaev miniszterelnök ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet- Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO- DPMNE) szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, hogy kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján ezek nem a szociáldemokraták lennének.

A VMRO- DPMNE ezért bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, mert Hrisztijan Mickoszki pártelnök szerint a jobboldalt már többen támogatják, mint a szociáldemokratákat.
Ezzel egy időben Zoran Zaev bejelentette, hogy egyelőre mégsem mond le, megvárja egyrészt a bizalmi szavazás eredményét, másrészt a decembert, amikor meg kellene kezdődnie az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak- Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, miután kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát.

Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak- Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava