Connect with us

Macedónia

MACEDÓN PAPRLAMENTI BOHÓZAT: A kormánybuktatáshoz nem volt meg a kvórum, mert az egyik képviselőt elrabolták

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

skoplje parlament
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Nem tudott szavazni a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról csütörtökön Észak- Macedónia parlamentje, mert az ülésen a 120 képviselőből csak 60-an jelentek meg. A bizalmi szavazáson a 120 tagú 61 képviselőjének kellene a kormány ellen voksolnia, a sikeres szavazás határideje éjfél volt. A szavazási kudarc ellenére az ellenzék nem vonja vissza kormánybuktatási kezdeményezését, és előrehozott választásokat követel.

Az „ellopott képviselő”

A bizalmatlansági indítvány sorsa egy szavazaton múlott, a macedón jobboldali ellenzéknek és a kormánnyal szembe forduló albán pártoknak ugyanis 61 szavazatuk van, amivel megvonhatták volna a bizalmat a kormánytól, egy szavazat hiányában viszont nem volt meg a többség, csak az 50 százalék.

Az eredetileg délelőtt 11 órára összehívott ülést többször is megszakították, hogy megvárják, hátha több képviselő is megjelenik, de csütörtök estig ez nem történt meg.

Az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet- Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO- DPMNE) szerint ez azért nem történt meg, mert az egyik albán kisebbségi párt képviselőjét a kormányzó szociáldemokraták elrabolták, hogy megakadályozzák a voksolását.

MACEDÓN PAPRLAMENTI BOHÓZAT: A kormánybuktatáshoz nem volt meg a kvórum, mert az egyik képviselőt elrabolták

Az „ellopott képviselő”

Kastriot Rexhepi, a Besa politikusa azóta a közösségi médiában közzétett videóban mindenkit megnyugtatott, hogy jól van, biztonságos helyen tartózkodik, viszont nem kíván a kormány ellen, és ezzel voltaképpen az albán kisebbség ellen szavazni, a kormány megbuktatása ugyanis szerinte nagyon rossz helyzetbe hozná Észak- Macedóniát.

Egy másik beszámoló szerint Kastriot Rexhepi képviselő fia még nem vette fel a kapcsolatot apjával, és aggódik az életéért, ami egyelőre a macedón demokratikus bohózat egyik nehezen ellenőrizhető fejleménye.

Alekszandar Nikoloszki, a jobboldali VMRO- DPMNE alelnöke mindenesetre úgy nyilatkozott a parlamenti ülésen, hogy a tegnapi nap a macedón történelemírás fekete lapjaira kerül, miután sárba taposták a demokráciát az országban.

– Ma elraboltak egy parlamenti képviselőt Macedóniában, így szemtanúi lehettünk, hogy miként alakul át a kormányzó rezsim Európa valaha is látott legbűnözőbb rezsimévé, de eljön a nap, amikor mindazoknak felelniük kell, akik ma elraboltak egy képviselőt, vagy elvették a telefonokat a képviselőktől, hogy ne tudjanak kommunikálni

Nikoloszki szerint nyilvánvaló, hogy a kormányzó rezsim mindenáron igyekszik hatalmon maradni, ám szerinte ez nem tarthat sokáig tartani.

Innen ma este egyértelműen azt üzenem, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a politikai válságból való kilábalásra az előrehozott választások megtartása a lehető legrövidebb időn belül

– ismételte meg az ellenzéki követelést a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke.

Az előzmények

Észak- Macedóniában október 31-én tartották az önkormányzati választások második fordulóját, amelyen a szociáldemokraták elveszítették a főváros polgármesteri posztját, és csak kevés településen tudtak nyerni.

Zoran Zaev miniszterelnök ezt követően jelentette be lemondását a kormányfői és a pártelnöki posztról. Hozzátette azonban, hogy a lemondása ellenére nem kell előrehozott parlamenti választást tartani, a törvény értelmében ugyanis választások nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet- Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO- DPMNE) szerint viszont igenis meg kell kérdezni az embereket, hogy kit szeretnének az ország élén látni, mert az önkormányzati választás eredménye alapján ezek nem a szociáldemokraták lennének.

A VMRO- DPMNE ezért bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, mert Hrisztijan Mickoszki pártelnök szerint a jobboldalt már többen támogatják, mint a szociáldemokratákat.
Ezzel egy időben Zoran Zaev bejelentette, hogy egyelőre mégsem mond le, megvárja egyrészt a bizalmi szavazás eredményét, másrészt a decembert, amikor meg kellene kezdődnie az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak.

Zoran Zaev 2017 óta volt Észak- Macedónia miniszterelnöke, és vezetése alatt nyílt meg a lehetőség az ország előtt az Európai Unióhoz történő csatlakozásra, miután kormánya rendezte Görögországgal az évtizedek óta tartó névvitát.

Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak, viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak- Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

Szerbia

A szerbiai albánok Washingtonban lobbiznak saját közösségük létrehozásáért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Washingtoni találkozó
A Presevo-völgy küldöttsége találkozott Ritchie Torres amerikai képviselővel, az amerikai képviselőház albán kérdésekkel foglalkozó csoportjának társelnökével. Erről a képen szintén látható Shaip Kamberi számolt be. (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulat és Koszovó viszonyában: a Szerbiához tartozó Preševo-völgyben élő albánok Washingtonban követelik a szerbiai albánok közösségének létrehozását, amivel egyértelműen a koszovói szerb önkormányzatok létrehozására vonatkozó elképzelésekre reagálnak. Szerbia déli részén, a macedón-szerb-koszovói hármashatár térségében három község van, amelyben a lakosság többsége albán nemzetiségű. Az ott élő albánok már korábban szerettek volna bekapcsolódni az Egyesült Államok által diktált, és az Európai Unió által kivitelezett rendezési folyamatba, miután az előző évtizedben kudarcot vallottak a területcserére vonatkozó elképzelések.

Washingtonhoz fordulnak

A szerbiai albánok nem Brüsszelbe, hanem egyenesen Washingtonba mentek, hogy harcoljanak a maguk igazáért, és egyúttal támogassák Koszovó ügyét is Szerbiával szemben.

A medveđai, bujanovaci és preševoi albánok küldöttsége munkalátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol Shaip Kamberi, albán származású szerbiai parlamenti képviselő vezetésével felkeresik a szenátusát, hogy elpanaszolják, milyen diszkriminációnak vannak kitéve Szerbiában.

Kamberi kijelentette, hogy követelik a Preševo-völgyben élő albánok közösségének létrehozását, ezzel a koszovói szerbek által támasztott igényekre válaszolnak a maguk módján.

– Amit a szerbek kérnek Koszovóban, azt nekünk, szerbiai albánoknak is meg kell kapnunk. Ha a koszovói Szerb Községek Közösségét kérik, akkor mi kérjük a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását

– jelentette ki Kamberi, aki szerint erre annál is inkább igényt tarthatnak, mert a Preševo-völgyben több albán él, mint amennyi szerb van Koszovóban.

A szerbiai albán politikus ennél is továbbment a reciprocitás elvének szellemében.

– Ha a koszovói szerbek a Koszovótól történő elszakadásra törekednek, akkor mi kérjük az egyesülést Koszovóval az 1992. március 1-én és 2-ánt tartott népszavazás értelmében

– mondta Washingtonban Kamberi, aki szerint már megkezdték a találkozókat az amerikai illetékesekkel.

Ezeknek a találkozóknak az előkészítésében részt vett Joni Ernst republikánus és Gary Peters demokrata szenátor, ők az amerikai szenátus albán ügyekkel foglalkozó választmányának társelnökei.

A szerbek nem tartják be az egyezményeket

Kamberi egyébként azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy nem tartja be azokat kötelezettségeit, amelyeket a Preševo-völgyben élő albánokkal kötött három szerződésben vállalt magára, amit szintén beleng a „reciprocitás szelleme”.

– Ahelyett, hogy megoldanák a jogos igényeinkkel kapcsolatban felmerülő problémáit, a különböző helyi tényezők évek óta akadályoznak minden egészséges kezdeményezést és erőfeszítést, ezért szükségünk van a belső koordinációra

A völgy küldöttsége Washingtonban

A völgy küldöttsége Washingtonban, Ritchie Torres amerikai képviselő irodája és egy amerikai zászló előtt (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)

– indokolta meg a Facebookon Kamberi, hogy miért kérik a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását.

A szerbiai albán politikus fontosnak tartja a szoros együttműködést a koszovói kormánnyal is, valamint politikájuk összehangolását a „nemzetközi barátaikkal”, nehogy feledésbe merüljenek a Preševo-völgyi albánok követelései.

Kamberi egyúttal köszönetet mondott a pristinai kormánynak, amiért lehetővé tette az általa vezetett küldöttség számára, hogy zsinórban immár harmadszor látogasson el az Egyesült Államokba.

Az albánok másutt is mozgolódnak

A Koszovóval szemben támasztott szerb követelések hatására Észak- Macedóniában is mozgolódni kezdtek egyes albán pártok.

Az Alternativa nevet viselő ottani albán politikai szervezet felkérte az albán származású községi (önkormányzati) vezetőket, hogy kezdeményezzék az észak-macedóniai Albán Községek Közösségének megalakítását, annak az elvnek az alapján, amelyet Szerbia szeretne érvényesíteni Koszovóval szemben.

Erre a felvetésre reagált Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki szerint a koszovói folyamatokat semmiképpen sem lehet Észak- Macedóniára kivetíteni, miután az önkormányzatok közötti együttműködésnek Észak- Macedóniában nincsenek törvényes akadályai.

– Minden önkormányzat bármilyen formában együttműködhet bármelyik önkormányzattal, ha megtalálják a közös témát. Úgy gondoljuk, hogy ez a kérés komolytalan, politikai hangulatkeltést szolgál, és így végső soron elfogadhatatlan is

– közölte Kovacsevszki szociáldemokrata uniójának egyik illetékese.

Az Alternativa kezdeményezése elfogadhatatlan a legnagyobb macedón párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztian Mickoszki számára is, aki úgy ítélte meg, hogy az ilyen elképzelések csak ronthatják az etnikumok közötti kapcsolatokat.

Az Alternativa javaslatát a macedóniai albán pártok egyike-másika szintén elutasítja, az észak-macedóniai Albán Szövetség (Aleanca për Shqiptarët, AS) szerint is komolytalan és napi politikai célokat szolgál a kezdeményezés, indoklásuk szerint ugyanis az albánok Észak- Macedóniában tömbben, összefüggő területen, és nem enklávékban élnek.

Kamberi Washingtonban

Egy észak-macedóniai albán párt támogatja a szerbiai magyarokat és bosnyákokat

Az észak-macedóniai párt ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a koszovói szerbek, akárcsak a szerbiai albánok kisebbségeknek számítanak, ezért a kisebbségi normáknak kölcsönösen érvényesülniük kell, és ezt a maguk részéről teljes mértékben támogatják is, amivel kizárják a szerbek által prioritásként kezelt „egyirányú forgalmat”, amit a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása jelentene.

A párt a Facebookon közzétett közleményében azt is megjegyezte, hogy véleményük szerint a szerbiai magyaroknak és a szerbiai bosnyákoknak szintén ennek megfelelő jogokkal kellene rendelkezniük.

Ezek a fejlemények mindenképpen arra utalnak, hogy a Balkánon a „túlhevített politizálás” rejt magában némi veszélyeket, és egyre inkább kirajzolódik, hogy hova vezet a belgrádi kormány követelése a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban, a Pristinával szemben támasztott elvárások ugyanis bumerángként üthetnek vissza, csak előbb kapnak egy gellert Észak- Macedóniában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava