Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ISMÉT JÖN A LOCKDOWN: Zágrábban minden második ember covidos, avagy mikor lesz már vége?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc horvat covid 185949
A cikk meghallgatása

A boldog nyári hónapok után Horvátországban is ugrásszerűen megnövekedett a koronavírusos megbetegedések száma, az új esetek száma meghaladta a 4,5 ezret. Aggodalomra igazán az ad okot, hogy hasonló számok csak 2020 decemberében voltak, a harmadik hullám tetőzése idején, amikor naponta 80 ember halt meg. A tavalyi rekordot decemberben jegyezték fel, akkor 24 óra leforgásán alatt 4620 új beteget találtak. Most úgy néz ki, hogy a tavalyi rekord már ezen a hét végén megdől, két hónappal a negyedik hullám decemberre jósolt tetőzése előtt.

A lógdaun és az onlány

A horvátországi válságtörzs egyelőre csak annyit árult el, hogy amennyiben a helyzet nem csillapodik, akkor szigorítják a járványügyi intézkedéseket. Olyan híresztelések is felröppentek, hogy az iskolák hamarosan ismét átállhatnak az online oktatásra, vagyis a diákok Mindenszentek után kényszerű vakációzásba kezdenek, és hosszabb ideig otthon maradnak.

Az egészségügyi dolgozókat különösen aggasztja, hogy rengeteg beteget találnak az orvoshoz fordulók között, Zágrábban ez 50 százalék, azaz: a tesztelt emberek közül minden második covidos.

Horvátország a beoltottak 52,70 százalékával még mindig jóval az EU-átlag alatt kullog, a vírus delta, illetve most már delta plusz változata futótűzként terjed a nagyszámú beoltatlan ember körében.

Az oltottság szempontjából különösen kedvezőtlen az a mutató, hogy a harmadik (buster) dózist eddig csak alig több mint tízezer ember vette fel, miközben még nem teljesen világos, hogy meddig tart a második adag hatása azoknál, akik ezt az év első felében vették fel.

A betegség gyors terjedéséhez nyilván hozzájárul az is, hogy a horvátok valami miatt nem akarnak tudomást venni a vírus létezésérő, ezért a védőmaszkok szinte teljesen eltűntek az utcákról, bevásárlóközpontokból, hogy a kávézókról, éttermekről ne is beszéljünk.

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint jövő februárig Horvátországban az áldozatok száma megközelíti a 15 ezret, vagyis az amerikaiak szerint az elkövetkező három hónapban Horvátországban 5,5 vagy akár 6 ezer ember is meghalhat a járvány következtében.

A horvát statisztika némileg derűlátóbb, az oltásoknak köszönhetően az elhalálozások száma körülbelül a felére csökkent a harmadik hullámhoz képest, amikor 4500 új megbetegedésre 80 elhalálozás jutott.

Ennek ellentmond a horvát közegészségügyi hivatala (HZJZ) igazgatóhelyettesének, Ivana Pavic Šimetinnek a becslése, amely szerint az újonnan megfertőződöttek halálozási aránya egy százalék körül van, vagyis a mostani napi 4500 beteg közül várhatóan 45 ember hal meg. Ez azonban csak jóslat, az utóbbi egy napban ugyanis “mindössze” 26 haláleset történt a koronavírus következtében.

Mikor lesz már vége?

Dr. Zlatko Trbonjača fiumei epidemiológus véleménye szerint a járvány negyedik hulláma valahol Szilveszter táján érhet véget, amennyiben nem jelentkezik újabb variáns, és minden megmarad

Trbonjača ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a delta variánsnak már 55 alvariánsa ismert. Ezek az alvariánsok lényegében mind delta “bónusz változatnak” tekinthetőek, és ha ezek közül bármelyik is erőteljesen terjedni kezd, akkor már többé nem delta változatnak kell nevezni, hanem valami másnak.

Dr. Miroslav Venus, a Horvát Járványügyi Egyesület elnöke, még szeptemberben felhívta az emberek figyelmét arra, hogy az oltás szükség van, és meglehetősen pontosan megjósolta, hogy mi történik az elkövetkező időszakban, ha az emberek nem fogadják meg a tanácsát, és nem adatják be maguknak a vakcinát.

Mondani sem kell, hogy senki sem hallgatott rá, és most itt tartunk.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava