Connect with us

Koszovó

STABIL, DE TÖRÉKENY: Pristinában átvette a parancsnokságot az első magyar KFOR-parancsnok
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Átvette a parancsnokságot a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc. A Magyar Honvédség vezérőrnagya egy éven át lesz a KFOR 26., egyúttal első magyar parancsnoka. A Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett. Kajári Ferenc az ünnepség után a sajtónak nyilatkozva kiemelte: a NATO értékelése szerint a koszovói biztonsági helyzet stabil, de törékeny.

A vezérőrnagy azt mondta, hogy a NATO értékelése szerint Koszovó területén stabil a biztonsági helyzet. Ugyanakkor kiemelte, hogy bármikor eszkalálódhat a helyzet, az elmúlt napokban is tapasztalhatták a megnövekedett etnikai feszültséget.

– A KFOR a legnagyobb reagáló erő a térségben, amely képes és kész beavatkozni a biztonsági problémák beavatkozása érdekében

– ismertette a vezérőrnagy, hozzátéve: a KFOR-nak és a KFOR parancsokának az a feladata, hogy békés útra terelje az esetleges konfliktusokat a térségben.

A parancsnokság átvételén részt vett Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter is, aki beszédében kitért arra is, hogy a magyar parancsnok “nem lesz könnyű helyzetben”, miután az elmúlt hetekben is látni lehetett milyen incidensek történtek Koszovóban, valamint Szerbia és Koszovó határán.

– Látható milyen sérülékeny és törékeny a Nyugat- Balkán biztonsága

– jelentette ki Benkő, aki elmondta, hogy koszovói útjának másik célja az volt, hogy átadja azt a vakcinaszállítmányt, amelyet Magyarország adományozott az Afganisztánból kimenekített, ideiglenesen Koszovóban elhelyezett afgánok megsegítésére.

A Magyarország által Pristinában átadott 500 dózist tartalmazó szállítmány olyan fertőző betegségek ellen nyújt védelmet, mint a rubeola, a mumpsz, a kanyaró.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava