Connect with us

Járvány

HULLANAK AZ EMBEREK, MINT A LEGYEK: Romániában akár az ezret is elérheti a napi halálozás, ezért ismét lezárások jöhetnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A felelőtlen járványkezelés miatt akár ezerre is felugorhat a napi elhalálozások száma

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Transindex nyomán
Romániában a járványhelyzet katasztrofális méreteket öltött, akár ezrével is meghalhatnak az oltást megtagadók, mire túl leszünk a negyedik hullámon.


Hullanak az emberek, mint a legyek

– Novemberre akár a napi ezret is elérheti a napi elhalálozások száma Romániában, ahol az oltás nélküli egészségügyi dolgozók ténykedése károsabb, mint amekkora hasznot hajtanak

– állítja dr. Fejér Szilárd tudományos kutató, az orvosi analíziseket végző laboratórium vezetője, akinek egyik fő kutatási területe a vírusok modellezése.

A Cambridge-ben doktorált vegyész szerint még nem vehető biztosra a Raed Arafat katasztrófavédelmi főigazgató által említett határidő, amely szerint a negyedik hullám decemberre-januárra lecseng , mert a mostani járványügyi helyzethez hasonlót Romániában még soha nem tapasztaltak.

Fejér szerint már most a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, ami miatt a kórházi ellátás kezd összeomlani, és hamarosan szükség lehet, ha nem is országos, de a regionális szintű lezárásokra.

A katasztrófavédelmi főigazgató szerint ugyanakkor Romániában nem lesz szükség kijárási tilalomra, ha a lakosság betartja a meghozott intézkedéseket, bár Arafat arról is beszélt, hogy ha az emberek nem tartják be a szabályokat, akkor a jelenlegi intézkedések közel sem lesznek elegendők ahhoz, hogy megfékezzék a járványt.

Románia nem Anglia, ezért nem is viselkedhet úgy

Dr. Fejér Szilárd úgy vélte, hogy az egyetlen ország, amellyel érdemes összehasonlítani Romániát, az India, amelynek rosszabb egészségügyi rendszere van, mint Romániának.

– Ott meglepte a hatóságokat, hogy milyen gyorsan tetőzik a járvány. Indiában azonban a járvány nem csengett le teljesen, az esetszámok még mindig magasak, bár van egy csökkenő tendencia

– jelentette ki Fejér, aki szerint Romániában is hasonló forgatókönyv valósulhat meg: lesz egy napi húszezer feletti fertőzöttségi csúcs, ami hirtelen megtorpan – de a járvány rossz kezelése miatt – kialakul egy magas plató, amely január végéig kitart.

A szakértő szerint az Egyesült Királyságban hasonló a helyzet, ők három hónapja “a platón vannak” napi 30 000-es esetszámmal.

Újonnan regisztrált napi esetszámok Romániában és Nagy- Britanniában

– Ők viszont – a romániai állampolgárokkal ellentétben – be vannak oltva, és sokat tesztelnek, viszont nincsenek korlátozások, és mégsem magas az elhalálozások száma, talán csak a gyerekek körében terjed erőteljesebben a vírus

– tette hozzá Fejér, aki szerint karantén ott is van, vagyis a pozitív teszteredménnyel rendelkezőket arrafelé is elkülönítik.

Fejér szerint Romániában ez már a csúcs, ami szerinte az egész ország szégyene.

– Nem hiszem, hogy ennél sokkal rosszabb lesz a helyzet, mert már most is úgy hullanak az emberek, mint a legyek. Most leginkább az a kérdés, hogy meg lehet-e állítani az elhalálozások számát, és hogy ez miként tehető meg

– jelentette ki Fejér, aki ennek ellenére nem zárt ki egy olyan forgatókönyvet, amely szerint novemberben minden eddigi negatív rekordot megdönt a koronavírus következtében elhunyt személyek száma Romániában.

A lakosság egyharmada sincs beoltva

Romániában az európai országokhoz képest alacsony, mindössze 31-32 százalékos az átoltottság, ennek ellenére kevés korlátozást vezettek be, ezért hétszer akkora az egymillió főre eső elhalálozások száma, mint az előbb példaként említett Nagy- Britanniában. HULLANAK AZ EMBEREK, MINT A LEGYEK: Romániában akár az ezret is elérheti a napi halálozás, ezért ismét lezárások jöhetnek

– Az áldozatok számának tekintetében előkelő helyen vagyunk a világranglistán

– mutatott rá a szakértő, aki szerint a mostani elhalálozási számok akár meg is háromszorozódhatnak.

– Nem zárható ki, hogy a halottak száma meghaladja a napi ezret, ami önmagában véve is egy lélektani határ, és ez – hacsak az állam nem lép valamit – mindenki számára szégyenteljes végkifejlet lesz

– figyelmeztetett Fejér Szilárd, aki novemberre tette az ezres határ átlépését. Ennek következtében – szerinte – nem lesz elegendő férőhely az intenzív ellátásra szorulók számára a romániai kórházakban. Véleménye szerint ennek megelőzése érdekében két hetes, nagyon szigorú kijárási tilalmat kellene bevezetni.

Ezzel csökkenhetne a vírus reprodukciós rátája, és fellélegezhetne a román egészségügyi rendszer. Példaként Ausztráliát említette, ahol egyik napról a másikra szigorú lezárásokat vezettek be.

A szakértő szerint a járványból politikailag sem lehet jól kijönni, nem mindegy ugyanis, hogy hány halott szárad a döntéshozók lelkén.

Az ország vezetőknek egy ilyen súlyos egészségügyi válság idején nem az lenne a dolguk, hogy a közelgő választások megnyerésével foglalkozzanak, hanem hogy lehetőleg minél hatékonyabban kezeljék a koronavírus miatt kialakult válságot: a román politikai elitnek azonban a jelek szerint mégsem ez a legfőbb gondja.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava