Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Járvány

HULLANAK AZ EMBEREK, MINT A LEGYEK: Romániában akár az ezret is elérheti a napi halálozás, ezért ismét lezárások jöhetnek

A felelőtlen járványkezelés miatt akár ezerre is felugorhat a napi elhalálozások száma
Olvasási idő: 3 perc
A Transindex nyomán
Romániában a járványhelyzet katasztrofális méreteket öltött, akár ezrével is meghalhatnak az oltást megtagadók, mire túl leszünk a negyedik hullámon.

Hullanak az emberek, mint a legyek

Novemberre akár a napi ezret is elérheti a napi elhalálozások száma Romániában, ahol az nélküli egészségügyi dolgozók ténykedése károsabb, mint amekkora hasznot hajtanak

– állítja dr. Fejér Szilárd tudományos kutató, az orvosi analíziseket végző laboratórium vezetője, akinek egyik fő kutatási területe a vírusok modellezése.

A Cambridge-ben doktorált vegyész szerint még nem vehető biztosra a Raed Arafat katasztrófavédelmi főigazgató által említett határidő, amely szerint a negyedik hullám decemberre-januárra lecseng , mert a mostani járványügyi helyzethez hasonlót Romániában még soha nem tapasztaltak.

Fejér szerint már most a legrosszabb forgatókönyv érvényesül, ami miatt a kórházi ellátás kezd összeomlani, és hamarosan szükség lehet, ha nem is országos, de a regionális szintű lezárásokra.

A katasztrófavédelmi főigazgató szerint ugyanakkor Romániában nem lesz szükség kijárási tilalomra, ha a betartja a meghozott intézkedéseket, bár Arafat arról is beszélt, hogy ha az emberek nem tartják be a szabályokat, akkor a jelenlegi intézkedések közel sem lesznek elegendők ahhoz, hogy megfékezzék a járványt.

nem Anglia, ezért nem is viselkedhet úgy

Dr. Fejér Szilárd úgy vélte, hogy az egyetlen ország, amellyel érdemes összehasonlítani Romániát, az India, amelynek rosszabb egészségügyi rendszere van, mint Romániának.

Ott meglepte a hatóságokat, hogy milyen gyorsan tetőzik a járvány. Indiában azonban a járvány nem csengett le teljesen, az esetszámok még mindig magasak, bár van egy csökkenő tendencia


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– jelentette ki Fejér, aki szerint Romániában is hasonló forgatókönyv valósulhat meg: lesz egy napi húszezer feletti fertőzöttségi csúcs, ami hirtelen megtorpan – de a járvány rossz kezelése miatt – kialakul egy magas plató, amely január végéig kitart.

A szakértő szerint az Egyesült Királyságban hasonló a helyzet, ők három hónapja “a platón vannak” napi 30 000-es esetszámmal.

gb ro

Újonnan regisztrált napi esetszámok Romániában és Nagy-Britanniában

Ők viszont – a romániai állampolgárokkal ellentétben – be vannak oltva, és sokat tesztelnek, viszont nincsenek , és mégsem magas az elhalálozások száma, talán csak a gyerekek körében terjed erőteljesebben a

– tette hozzá Fejér, aki szerint karantén ott is van, vagyis a pozitív teszteredménnyel rendelkezőket arrafelé is elkülönítik.

Fejér szerint Romániában ez már a csúcs, ami szerinte az egész ország szégyene.

Nem hiszem, hogy ennél sokkal rosszabb lesz a helyzet, mert már most is úgy hullanak az emberek, mint a legyek. Most leginkább az a kérdés, hogy meg lehet-e állítani az elhalálozások számát, és hogy ez miként tehető meg


– jelentette ki Fejér, aki ennek ellenére nem zárt ki egy olyan forgatókönyvet, amely szerint novemberben minden eddigi negatív rekordot megdönt a következtében elhunyt személyek száma Romániában.

A lakosság egyharmada sincs beoltva

Romániában az európai országokhoz képest alacsony, mindössze 31-32 százalékos az átoltottság, ennek ellenére kevés korlátozást vezettek be, ezért hétszer akkora az egymillió főre eső elhalálozások száma, mint az előbb példaként említett Nagy-Britanniában. HULLANAK AZ EMBEREK, MINT A LEGYEK: Romániában akár az ezret is elérheti a napi halálozás, ezért ismét lezárások jöhetnek

Az áldozatok számának tekintetében előkelő helyen vagyunk a világranglistán

– mutatott rá a szakértő, aki szerint a mostani elhalálozási számok akár meg is háromszorozódhatnak.

Nem zárható ki, hogy a halottak száma meghaladja a napi ezret, ami önmagában véve is egy lélektani , és ez – hacsak az állam nem lép valamit – mindenki számára szégyenteljes végkifejlet lesz

– figyelmeztetett Fejér Szilárd, aki novemberre tette az ezres határ átlépését. Ennek következtében – szerinte – nem lesz elegendő férőhely az intenzív ellátásra szorulók számára a romániai kórházakban. Véleménye szerint ennek megelőzése érdekében két hetes, nagyon szigorú kijárási tilalmat kellene bevezetni.

Ezzel csökkenhetne a vírus reprodukciós rátája, és fellélegezhetne a egészségügyi rendszer. Példaként Ausztráliát említette, ahol egyik napról a másikra szigorú lezárásokat vezettek be.

A szakértő szerint a járványból politikailag sem lehet jól kijönni, nem mindegy ugyanis, hogy hány halott szárad a döntéshozók lelkén.

Az ország vezetőknek egy ilyen súlyos egészségügyi idején nem az lenne a dolguk, hogy a közelgő megnyerésével foglalkozzanak, hanem hogy lehetőleg minél hatékonyabban kezeljék a koronavírus miatt kialakult válságot: a román politikai elitnek azonban a jelek szerint mégsem ez a legfőbb gondja.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: