Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Energia

GEOTERMIKUS HORVÁTORSZÁG: A kőolajszármazékok a történelem szemétdombjára kerülnek, jönnek az alternatív megoldások

Plomin2
A plomini széntüzelésű hőerőmű
Olvasási idő: 3 perc

Pár évvel ezelőtt Európában megtanultuk, hogy létezik “poláris örvény”, és azt is megtapasztaltuk, hogy ez az örvény a klímaváltozás miatt hajlamos arra, hogy meggyengüljön, és a felfelé törekvő meleg(ebb) légtömegek helyére egészen Afrikáig küldje el a sarkkör üzenetét. A -Európában kirobbant energetikai hisztéria okait “öreg és örök barátunk” Vlagyimir Putyin ázta el, mondván, hogy aminek most szemtanúi vagyunk, az nem más, mint az elhamarkodott energiapolitika következménye: az európaiak szerinte ugyanis túl gyorsan igyekeznek áttérni a megújuló energiaforrásokra, és megfeledkeztek arról, hogy a földgázbizniszbe több évre előre kell befektetni.

Áprilist követően jön a leves

Ami bennünket a Balkánon illet, írja zágrábi tudósítónk, mi csak közvetve részesülünk a lassanként energetikai világválsággá csúcsosodó helyzet következményeiből, miután ez nem az a térség, ahol telente befagynak a tengerek.

A horvát nagyközönséget Igor Grozdanić energetikai szakértő tanítgatta az “energetikai egyszeregyre” az N1 közvetítésével.

Az energetikai guru szavai szerint a földgáz ára az év elejétől több mint 200 százalékkal növekedett az európai piacokon, és ennek oka elsősorban, hogy a tavalyi kemény tél miatt a kontinens földgáztartalékai negyedével alacsonyabbak, mint az utóbbi öt éves átlag. A problémákat csak tetézi a kereslet növekedése Ázsiában, főleg Kínában, és az is, hogy az “játszadoznak” az Északi Áramlat 2-vel.

GEOTERMIKUS HORVÁTORSZÁG: A kőolajszármazékok a történelem szemétdombjára kerülnek, jönnek az alternatív megoldások

Ebben a kanapéban körülbelül 60 liter kő van

Grozdanić mindenkit megnyugtatott, hogy a árak égbe szökkenésére – legalábbis ami Horvátországot illeti – a jövő év áprilisa előtt nem kell számítani, de ami utána következik, az durva lesz.

Az árak növekedésére április elseje előtt nem kell számítani, azt követően azonban jön a drágulás. Ha növekszenek a tranzitdíjak, akkor a földgáz ára akár 30-50 százalékkal növekedhet, de miután áprilisban már nem várhatók nagy hidegek, körülbelül 20 százalékos áremelkedést tartok reálisnak

– nyilatkozta Grozdanić, aki szerint – mondjon bármit is öreg és örök barátunk, Putyin – a származékok mennek a történelem süllyesztőjébe, persze nem egyik-napról a másikra, főleg ha nem a megfelelő ütemben terjed az elektromobilitás.

A kőolajszármazékok felhasználása az elkövetkező időszakban csökken, de ez nem lesz olyan gyors folyamat, mint ahogy azt mindannyian szeretnénk. Az alternatív energiaforrások bevezetése nem lesz olcsó, a hidrogénalapú gazdaság kiépítése pedig ma még inkább csak kívánság, mint valóság

– mondta Grozdanić.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A és a meleg víz

Ami Horvátországot illeti, az energetikai helyzet viszonylag kedvező, mert időben elkezdték fejleszteni az alternatív – megújuló – energiaforrásokat, és már 2030-ig elérhetik, hogy nem lesz szükség többé az Isztriai-félszigeten lévő Plomin széntüzelésű erőmű üzemeltetésére.

A szél- és napenergia mellett Horvátország jelentős geotermikus erőforrásokkal rendelkezik – a minap jelentették be az ország második geotermikus erőművének kiépítését a muraközi Merhatovacnál.

Dragutin Domitrović, a Calida Aqua tanácsadó cég igazgatója a Poslovni dnevnik üzleti napilapnak úgy nyilatkozott, hogy Horvátország e tekintetben majdnem a legjobb helyzetben van Európában.

Szinte az egész kontinentális Horvátország alatt nagy geotermikus tartalékok rejlenek: mindenhol 2,5-3,5 kilométer mélységben 150 C fokos termálvizet lehet találni

– mondta Domitrović, aki hozzáfűzte, hogy Európában néhány helyen ugyan foglalkoznak a geotermikus energia kinyerésével – Izlandon, Olaszországban, Franciaországban és Németországban – ez ez azonban más technológián alapszik, Horvátország azonban lényegében – Törökország(!) mellett – potenciálisan vezető szerepre tehet szert a geotermikus energia kihasználása terén.

A horvátok mázlija, hogy a horvát kontinentális övezet szinte teljesen feltárásra került, elsősorban az kutatásainak köszönhetően. A horvát, illetve ma már horvát-magyar kőolajipari vállalat az elmúlt 50 évben több mint 4000 próbafúrást végzett kőolajat és földgázt keresgélve.


Olajat is találtak imitt-amott, viszont nagy mennyiségű adatot halmoztak fel az annak idején haszontalannak tűnő meleg vizes forrásokról, most viszont megtérülhetnek a több évtizedes kutatások eredményei.

A horvát szénhidrogénekkel foglalkozó állami ügynökség meglehetősen konzervatív felmérései szerint, Horvátországban körülbelül évi 500 MW-nyi elektromos energiát lehetne termelni a geotermikus forrásoknak köszönhetően, a kisebb, fűtési célokkal létrehozott létesítmények száma pedig közel korlátlannak tekinthető.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: