Connect with us

Energia

POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

radiatir
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

November végére dőlhet el, hogy 2022-ben mennyivel kell majd többet fizetni az energiáért Szlovákiában. Az államnak is van hatása az árakra, de a végfelhasználók több tucat cég szolgáltatásai közül válogathatnak. Az egyik legjelentősebb már bedobta a törülközőt.

Három hónapra elegendő készlet

Bár nem sikerült teljesen feltölteni a szlovákiai gáztárolókat, a szlovák kormány szerint télen nem lesz gond az ellátással, mivel jelenleg is 100 napra elegendő gáz áll Szlovákia rendelkezésére, és Oroszországból is a megállapodott mennyiségben érkezik a gáz az országba.

Az illetékes miniszter a biztonság kedvéért stressztesztet írt elő az állami tulajdonban lévő gázvállalatnak, hogy felmérjék, az esetleges válsághelyzetekben mennyi gázból lehet gazdálkodni Szlovákiában.

Az energiaárak meredek emelkedése ettől még nem kerülte el az országot, ahol V4-es viszonylatban nem a legalacsonyabb az árak.

Szlovákiában az állami Árszabályozási Hivatal (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) a gáz disztribúciójának és szállításának árát határozza meg, ami az árnak kb. 60%-át teszi ki.

Az ÚRSO október végére megteszi javaslatát a jövő évi energiaárakra, amit november-december tájékán hoznak majd nyilvánosságra.

A szlovák energiaárak jelenleg nem érik el az EU-s átlagot, de magasabbak, mint Magyarországon vagy akár Lengyelországban, a V4-ek közül egyedül Csehországban kell többet fizetni az energiáért.

Emelkednek az árak

Az előrejelzések szerint jövőre az áram ára 10-15%-kal, a gáz ára 15%-kal, a távhő ára 10%-kal emelkedhet.

Azért ilyen visszafogottak a várakozások, mert az ármeghatározásnál a 2021-es átlagárból indulnak ki, és idén a lezárások miatt alacsonyabb volt a gáz ára.

Ha az árak mégis nagyon elszállnának, a kormány a legveszélyeztettebb háztartások, vagyis a szegények számára speciális, alacsonyabb árakat határoz majd meg.

Szlovákiában (is) van előzménye a szociális alapú árszabásnak, hiszen az egypárti Fico-kormány 2015-ben a választások előtt pár hónappal már alkalmazta a gázvisszatérítés eszközét.

Akkor 1,4 millió háztartás kapott vissza a gázszámlájából 10-165 eurót, összesen 47 millió eurót.

Ennek kapcsán elsősorban azt kritizálták, hogy mivel nem minden háztartásban használnak gázt, nagyon esetleges volt, kiket segítettek meg, a rászorultságot egyáltalán nem vették figyelembe.

A Slovakia Energy bedobta a törölközőt

Szlovákiában több mint 40 áram- és több mint 20 gázszolgáltató működik. POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

A legnagyobb alternatív szolgáltató, az egyes források szerint 200, más források szerint 300 ezer háztartást ellátó Slovakia Energy befejezi működését Szlovákiában.

A cég azzal indokolta lépését, hogy nincs a kezükben az árpolitika és nem találták meg a módját, hogyan folytassák a tevékenységüket.

Hogy ne omoljon össze teljesen a piac, a jelenlegi szlovák kormány különböző illetékekkel próbálja ellensúlyozni az energia árának emelkedést, pl. két évig nem fizet a Nemzeti Nukleáris Alapba, de spórolni akar az üzemeltetési rendszer tarifáján, és halasztja a napenergiával működő erőművek kifizetését is.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Románia

ROMÁN SAPKA: Három árkategóriára az áramra, miközben – Pakstól eltérően – amerikai pénzből bővül Csernavoda

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

sarm kerry iohannis gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Romániában a fogyasztás mértékét veszik alapul az áram árának kiszámításakor, és ezzel összefüggésben három árkategóriát szabtak meg. Egyúttal ideiglenesen központosított beszerzést vezettek be az energiapiacon, az erről szóló sürgősségi rendeletet pénteki ülésén (november 11-én) fogadta el a bukaresti kormány.

Fogyasztói sapka

Nicolae Ciucă miniszterelnök a pénteki kormányülésen is megerősítette: a bukaresti kormánykoalíció pártjai megegyeztek a villamos energia árának kategóriánkénti maximálásáról. A koalíciós megállapodás szerint a fogyasztás függvényében három árkategóriát szabtak meg.

A száz kilowattóra (kWh) alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt (55,87 forint), a 100 és 255 kWh közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt (65,73 forint) kell fizetniük egy kilowattóra villamos energiáért. A 255 kWh fölötti fogyasztásúaknak a küszöb alatti energia 0,8 lej, az azt meghaladó rész kilowattóránként 1,3 lej (106,80 forint).

Marian Neacșu kormányfőtitkár a pénteki kormányülést követő sajtóértekezleten elmondta: a központosított beszerzésre az energiaárak kompenzálását célzó kormányzati intézkedések fenntarthatósága érdekében volt szükség.

Újságírói kérdésre Neacșu elmondta: nem bocsátanak már ki új sürgősségi kormányrendeletet azért, hogy az áprilisban bevezetett, augusztusban módosított árplafon-rendszert a nagy ipari fogyasztókra is kiterjesszék. Ezt a döntést a parlament lépteti majd hatályba, amikor – módosításokkal – jóváhagyja a kormány augusztusi energiaársapka-rendeletét.

A koalíciós megállapodás értelmében jövő évtől a kis- és közepes vállalatoknak fennmarad az egy lejes (82,16 forint) ársapka, a nagy ipari fogyasztók pedig 1,3 lejt fizetnek majd Romániában egy kilowattóra villamos energiáért.

Termelői sapka

Romániában ideiglenesen központosított beszerzést vezetnek be az energiapiacon. A román miniszterelnök szerint a jogszabály megteremti a feltételeket, hogy (az energiaárak drasztikus emelkedésétől) megvédjék a lakosságot és biztosítsák a román gazdaság versenyképességét.

A rendelet a központosított beszerzést a romániai nagybani földgáz- és villamosenergia-piacot működtető OPCOM állami vállalatra bízta. Az OPCOM 2023. január 1. és 2025. március 31. között megawattóránként 450 lejes (37 ezer forint) szabályozott áron veszi át a villamos energiát a termelőktől, és ugyanezen az áron adja tovább a lakossági és ipari ügyfelekkel rendelkező villamosenergia-szolgáltatóknak.

A jogszabály a 10 megawattnál nagyobb névleges teljesítményű termelőkre vonatkozik, a megújuló energiaforrásokat hasznosító termelőkre és az új beruházásokra azonban nem.

Az indoklásban a román kormány egy uniós rendeletre hivatkozott, rámutatva, hogy a jogszabállyal ideiglenesen korlátozzák a – leginkább állami tulajdonban lévő – termelők bevételeit.

Az indoklás kitér arra, hogy a nagybani átlagos energiaárak tavaly óta a korábbi történelmi csúcsok két-háromszorosára (megawattóránként 3970 lejig) emelkedtek, a román másnapi (spot) villamosenergia-piacon pedig, amely augusztusban a fogyasztás 52 százalékát fedezte, az árak megközelítették az 1000 eurót megawattóránként.

Két új reaktor

Az Egyesült Államok közben több mint hárommilliárd dolláros kölcsönt ad Romániának arra, hogy növelje az energiafüggetlenségét.

A román miniszterelnök csütörtökön (november 9-én) jelentette be, hogy két új atomreaktort építenek az ország délkeleti részén található csernavodai atomerőműben, amit amerikai hitelből finanszíroznak, a pénzt a US Exim Bank biztosítja a harmadik és negyedik blokk megépítéséhez.

Nicolae Ciucă közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az amerikai finanszírozás megközelítőleg a harmadrészét biztosítja a két új erőműblokk építési költségeinek, a fennmaradó kétharmad részt más forrásokból kell előteremteni.

A román miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a hitel újabb bizonyítéka annak a szoros kapcsolatnak, amely Románia és az Amerikai Egyesült Államok között a 25 éve tartó stratégiai partnerség során alakult ki.

A hitelnyújtással kapcsolatos szándéknyilatkozatokat az egyiptomi Sarm-es- Sejkben zajló klímakonferencián nyújtotta át még szerdán Reta Jo Lewis, az US Exim Bank elnöke Virgil Popescu román energiaügyi miniszternek. Az eseményen Klaus Iohannis román államfő, valamint az Egyesült Államok elnökének klímaügyi megbízottja, John Kerry volt amerikai külügyminiszter is részt vett.

Az egyik szándéknyilatkozat egy ötvenmillió dolláros hitelről szól, amelyből az előkészítési munkálatok második szakaszát finanszíroznák, a második egy hárommilliárd dolláros hitelről, amelyet az erőműbővítés harmadik szakaszára, a tényleges építkezésre fordítanának.

– Szükségünk van az energiabiztonságra, de ez csakis akkor lehetséges, ha rendelkezésünkre áll az energia

– jelentette ki a román elnök. Iohannis hozzátette, hogy a beruházás lehetővé teszi Románia energiafüggetlenségét, és segíti az országot a zöld energiára való átállásban, hiszen lehetővé teszi a fosszilis üzemanyagok kiváltását.

John Kerry azt hangsúlyozta: nem lehet 2050-ig elérni a klímasemlegességet anélkül, hogy az atomenergia is része legyen az energiamixnek.

A tervek szerint a csernavodai atomerőmű bővítése három fázisban történik. Az első, előkészítő fázisnak a jövő év első negyedében kell befejeződnie. A második előkészítő szakasz 2023 márciusában-áprilisában kezdődik, és 2025 őszéig tart. A harmadik szakasz, amely során ténylegesen megépülnek az új blokkok, 2030-ban fejeződik be.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava