Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Energia

POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

radiatir
Olvasási idő: 2 perc

November végére dőlhet el, hogy 2022-ben mennyivel kell majd többet fizetni az energiáért Szlovákiában. Az államnak is van hatása az árakra, de a végfelhasználók több tucat cég szolgáltatásai közül válogathatnak. Az egyik legjelentősebb már bedobta a törülközőt.

Három hónapra elegendő készlet

Bár nem sikerült teljesen feltölteni a szlovákiai gáztárolókat, a szerint télen nem lesz gond az ellátással, mivel jelenleg is 100 napra elegendő áll rendelkezésére, és Oroszországból is a megállapodott mennyiségben érkezik a gáz az országba.

Az illetékes miniszter a biztonság kedvéért stressztesztet írt elő az állami tulajdonban lévő gázvállalatnak, hogy felmérjék, az esetleges válsághelyzetekben mennyi gázból lehet gazdálkodni Szlovákiában.

Az árak meredek emelkedése ettől még nem kerülte el az országot, ahol V4-es viszonylatban nem a legalacsonyabb az árak.

Szlovákiában az állami Árszabályozási Hivatal (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) a gáz disztribúciójának és szállításának árát határozza meg, ami az árnak kb. 60%-át teszi ki.

Az ÚRSO október végére megteszi javaslatát a jövő évi energiaárakra, amit november-december tájékán hoznak majd nyilvánosságra.

A szlovák energiaárak jelenleg nem érik el az EU-s átlagot, de magasabbak, mint Magyarországon vagy akár Lengyelországban, a V4-ek közül egyedül Csehországban kell többet fizetni az energiáért.

Emelkednek az árak

Az előrejelzések szerint jövőre az ára 10-15%-kal, a gáz ára 15%-kal, a távhő ára 10%-kal emelkedhet.

Azért ilyen visszafogottak a várakozások, mert az ármeghatározásnál a 2021-es átlagárból indulnak ki, és idén a lezárások miatt alacsonyabb volt a gáz ára.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ha az árak mégis nagyon elszállnának, a kormány a legveszélyeztettebb háztartások, vagyis a szegények számára speciális, alacsonyabb árakat határoz majd meg.

Szlovákiában (is) van előzménye a szociális alapú árszabásnak, hiszen az egypárti Fico-kormány 2015-ben a előtt pár hónappal már alkalmazta a gázvisszatérítés eszközét.

Akkor 1,4 millió háztartás kapott vissza a gázszámlájából 10-165 eurót, összesen 47 millió eurót.

Ennek kapcsán elsősorban azt kritizálták, hogy mivel nem minden háztartásban használnak gázt, nagyon esetleges volt, kiket segítettek meg, a rászorultságot egyáltalán nem vették figyelembe.

A Slovakia Energy bedobta a törölközőt

Szlovákiában több mint 40 áram- és több mint 20 gázszolgáltató működik. POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

A legnagyobb alternatív szolgáltató, az egyes források szerint 200, más források szerint 300 ezer háztartást ellátó Slovakia Energy befejezi működését Szlovákiában.


A cég azzal indokolta lépését, hogy nincs a kezükben az árpolitika és nem találták meg a módját, hogyan folytassák a tevékenységüket.

Hogy ne omoljon össze teljesen a piac, a jelenlegi szlovák kormány különböző illetékekkel próbálja ellensúlyozni az energia árának emelkedést, pl. két évig nem fizet a Nemzeti Nukleáris Alapba, de spórolni akar az üzemeltetési rendszer tarifáján, és halasztja a napenergiával működő erőművek kifizetését is.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: