Connect with us

Energia

POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

November végére dőlhet el, hogy 2022-ben mennyivel kell majd többet fizetni az energiáért Szlovákiában. Az államnak is van hatása az árakra, de a végfelhasználók több tucat cég szolgáltatásai közül válogathatnak. Az egyik legjelentősebb már bedobta a törülközőt.

Három hónapra elegendő készlet

Bár nem sikerült teljesen feltölteni a szlovákiai gáztárolókat, a szlovák kormány szerint télen nem lesz gond az ellátással, mivel jelenleg is 100 napra elegendő gáz áll Szlovákia rendelkezésére, és Oroszországból is a megállapodott mennyiségben érkezik a gáz az országba.

Az illetékes miniszter a biztonság kedvéért stressztesztet írt elő az állami tulajdonban lévő gázvállalatnak, hogy felmérjék, az esetleges válsághelyzetekben mennyi gázból lehet gazdálkodni Szlovákiában.

Az energiaárak meredek emelkedése ettől még nem kerülte el az országot, ahol V4-es viszonylatban nem a legalacsonyabb az árak.

Szlovákiában az állami Árszabályozási Hivatal (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) a gáz disztribúciójának és szállításának árát határozza meg, ami az árnak kb. 60%-át teszi ki.

Az ÚRSO október végére megteszi javaslatát a jövő évi energiaárakra, amit november-december tájékán hoznak majd nyilvánosságra.

A szlovák energiaárak jelenleg nem érik el az EU-s átlagot, de magasabbak, mint Magyarországon vagy akár Lengyelországban, a V4-ek közül egyedül Csehországban kell többet fizetni az energiáért.

Emelkednek az árak

Az előrejelzések szerint jövőre az áram ára 10-15%-kal, a gáz ára 15%-kal, a távhő ára 10%-kal emelkedhet.

Azért ilyen visszafogottak a várakozások, mert az ármeghatározásnál a 2021-es átlagárból indulnak ki, és idén a lezárások miatt alacsonyabb volt a gáz ára.

Ha az árak mégis nagyon elszállnának, a kormány a legveszélyeztettebb háztartások, vagyis a szegények számára speciális, alacsonyabb árakat határoz majd meg.

Szlovákiában (is) van előzménye a szociális alapú árszabásnak, hiszen az egypárti Fico-kormány 2015-ben a választások előtt pár hónappal már alkalmazta a gázvisszatérítés eszközét.

Akkor 1,4 millió háztartás kapott vissza a gázszámlájából 10-165 eurót, összesen 47 millió eurót.

Ennek kapcsán elsősorban azt kritizálták, hogy mivel nem minden háztartásban használnak gázt, nagyon esetleges volt, kiket segítettek meg, a rászorultságot egyáltalán nem vették figyelembe.

A Slovakia Energy bedobta a törölközőt

Szlovákiában több mint 40 áram- és több mint 20 gázszolgáltató működik. POZITÍV DISZKRIMINÁCIÓ: Alacsonyabb energiaárakat kaphatnak a szegények Szlovákiában, ha szükség lesz rá

A legnagyobb alternatív szolgáltató, az egyes források szerint 200, más források szerint 300 ezer háztartást ellátó Slovakia Energy befejezi működését Szlovákiában.

A cég azzal indokolta lépését, hogy nincs a kezükben az árpolitika és nem találták meg a módját, hogyan folytassák a tevékenységüket.

Hogy ne omoljon össze teljesen a piac, a jelenlegi szlovák kormány különböző illetékekkel próbálja ellensúlyozni az energia árának emelkedést, pl. két évig nem fizet a Nemzeti Nukleáris Alapba, de spórolni akar az üzemeltetési rendszer tarifáján, és halasztja a napenergiával működő erőművek kifizetését is.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország15 perc telt el azóta

Csehszlovák alagút Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava