Connect with us

Európai Unió

UKRAJNA ISMÉT “BRÜSSZELBE SZALADT”: A Gazprom leállította az Ukrajnán át történő gázszállítást Magyarország felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Gazprom orosz gázipari vállalat leállította pénteken a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját, néhány nappal azt követően, hogy a magyar és az orosz fél tizenöt évre szóló megállapodást írt alá évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlásáról az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől.

Leállt a “virtuális gázüzlet” is

Az ukrán gázszállítási rendszert üzemeltető vállalat (OGTSZU) sajtószolgálata közölte, hogy nem érkezett megrendelés a gáztranzitra, noha korábban további egy évre, 2022. szeptember 30-ig, napi 24,6 millió köbméterre kötötte le a Gazprom az ukrán gázszállítási kapacitást Magyarország irányába.

Az ukrán gázszállító vállalat emlékeztetett, hogy Ukrajna eddig Magyarországról vásárolt gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

A Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitjának leállítása megfosztja Ukrajnát a gáztranzitból származó bevételektől, és ez azt is jelenti, hogy Ukrajna nem tud többé úgymond “visszafelé áramló” gázt beszerezni Magyarországtól, amit 2015 óta tesz annak érdekében, hogy ne vásároljon gázt közvetlenül Oroszországból.

A tranzit megszűnésével a “virtuális importlehetőség” is megszűnik!

A Gazprom tavaly 8,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami az utóbbi 12 év második legnagyobb mennyiségét jelenti.

Brüsszelbe, Berlinbe és Washingtonba szaladtak

A Reuters jelentése szerint Ukrajna követelte, hogy a Nyugat vezessen be szankciókat a Gazprommal szemben, miután az felbontotta a Magyarországgal kötött megállapodást, amely megfosztja Kijevet a gázellátástól.

Jurij Vitrenko a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője a Facebookon közzétett bejegyzésében ugyan elismerte, hogy az érvényes orosz-ukrán gáztranzit megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül.

Vitrenko ugyanakkor úgy vélte, hogy a Gazprom döntése azt mutatja, Oroszország fegyverként használja az energiaszállításokat.

– A Kreml ezt szándékosan teszi. Ez nem is kardcsörtetés, hanem a gáz fegyverként történő használata

– jegyezte meg Vitrenko az előbb említett közösségi csatornán.

Washington és Berlin nem reagált azonnal Vitrenko felszólítására, Moszkva viszont megalapozatlannak és átpolitizáltnak minősítette az ukrán kritikát.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava