Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Afganisztán

ISTENI RENDSZER: A zágrábi mufti szerint a baj nem a saríával van, hanem a tálib értelmezéssel

mufti 2
Olvasási idő: 2 perc

A zágrábi mufti, dr. Aziz Hasanović, az N1-es televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy véleménye szerint a demokrácia erőszakos eszközökkel történő terjesztése hiba volt Afganisztánban, s hogy e helyett türelmes, hosszú távú tevékenységet kellett volna folytatni. Hasanović ugyanakkor bizakodásának adott hangot, hogy a tálibok uralma ezúttal nem lesz annyira brutális, mint első ízben.

Erőszakos demokrácia

A zágrábi mufti a “demokrácia erőszakos terjesztéséről” megfogalmazott véleményét ugyan nem fejtette ki, de aligha lehet másról szó, mint az Egyesült Államok “csillapíthatatlan” demokráciaexportjáról.

Amit jelenleg biztatónak találunk az a tálibok megváltozott narrációja, a meghirdetett amnesztia, a felhívás a polgárokhoz, hogy ne távozzanak az országból, és a párbeszédre való hajlam

– mondta Hasanović, és hozzáfűzte, hogy szerinte a tálib mozgalom megváltozott az utóbbi húsz évben.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy az első tévéinterjút egy nő vezette, akinek az arca nem volt a saría szerint elfedve, ami húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, arról nem is beszélve, hogy a tálibok engedélyezik, hogy a nők munkára, a lánygyermekek pedig iskolába járjanak.

Pár szót a sariáról

A zágrábi mufti szükségesnek találta röviden összefoglalni az iszlám jogrendszer lényegét, ami lehet az egyik értelmezés a sok közül.

Így szerinte a saría isteni rendszer, amely alkalmazható a földön is, és garantálja a szabadságot és biztonságot minden egyén és minden társadalom számára.

A saría önmagában nem probléma, a probléma a saría értelmezésben rejlik, de leginkább a saríával történő visszaélések azok, amelyek a bajt okozzák

– mondta dr. Aziz Hasanović. Véleménye szerint, amit Afganisztánban látunk, az a saríával történő visszaélés más célok megvalósítása érdekében.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A tálibok a sariát szélsőségesen és radikálisan értelmezik, saját céljaik megvalósítása érdekében

Hasanović egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a saría nem ismeri a burka viselésének kényszerét a nők esetében.

Ez – ti. a burkaviselés – nem a saría, hanem bizonyos kulturológiai dimenzió, amely Afganisztánban honos

– mondta Hasanović, aki példának azt hozta fel, hogy a tálibok gyakran hivatkoznak Mohamed prófétára, akinek első felesége korának egyik legbefolyásosabb kereskedője volt, vagyis mai szemmel egy korporációt igazgatott.

A zágrábi mufti értelmezése szerint Mohamed második felesége a “legnagyobb jogász” volt, és ebből világosan következik, hogy az iszlám igenis megfelelő státussal ruházta fel a nőket, és nem szabott nekik olyan határokat, amilyent a tálibok szeretnének.

Ez a saríával való visszaélés, ami a szokásjogban gyökerezik, és nem az iszlám jogrendszerben


– mondta Hasanović, aki szerint az sem igaz, hogy a Korán szerint a hitet bárkire is rá kell kényszeríteni.

Amikor a műsorvezető azt kérdezte tőle, vállalna-e most egy Afganisztáni utat, a zágrábi mufti igenlően válaszolt, mondván, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája.

Miután puskával a kezünkben igyekeztünk megvalósítani a dialógust, és ez kudarcot vallott, most ideje visszatérni a kezdetekre, és beszélgetni

– mondta némileg sejtelmesen dr. Aziz Hasanović, még egy apró bökést adva a “nyugati demokráciának”.

Európai iszlám

Mint ez a rövid nyilatkozat is mutatja, az iszlámnak nem csak egy arca van.

Horvátországban és Boszniában a muzulmánok szinte semmiben nem különböznek másoktól, nem igazán fog rajtuk az Arab-félszigetről exportált “igazi igazhitűség”. (Erről ugyan lehetne vitatkozni, de tiszteletben tartjuk a munkatársak véleményét.)

Dr. Mustafa Cerić, zágrábi mufti egyik elődje, Bosznia-Hercegovina főmuftija (aki kritikusan tekintett a szekuláris állam eszméjére), a 2000-es évek elején megkísérelte elfogadtatni az ún. “európai iszlám” fogalmát, amely az őshonos muzulmán hívőket fogta volna össze egy szelíd, nyugati normákat tiszteletben tartó vallási mozgalomba.

Ebből azonban nem lett semmi, a folytatásnak pedig sajnos szinte nap mint nap szemtanúi vagyunk.

Ha viszont bárki arab üzletembereket szeretne megvendégelni Zágrábban, ezt könnyedén megteheti: a zágrábi mecset mellett működő Iszlám Központnak van ugyanis catering szolgálata, így garantáltan halal finomsággal lehet puhítani a sejkek szívét.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: