Connect with us

Afganisztán

ISTENI RENDSZER: A zágrábi mufti szerint a baj nem a saríával van, hanem a tálib értelmezéssel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mufti 2
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A zágrábi mufti, dr. Aziz Hasanović, az N1-es televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy véleménye szerint a demokrácia erőszakos eszközökkel történő terjesztése hiba volt Afganisztánban, s hogy e helyett türelmes, hosszú távú tevékenységet kellett volna folytatni. Hasanović ugyanakkor bizakodásának adott hangot, hogy a tálibok uralma ezúttal nem lesz annyira brutális, mint első ízben.

Erőszakos demokrácia

A zágrábi mufti a “demokrácia erőszakos terjesztéséről” megfogalmazott véleményét ugyan nem fejtette ki, de aligha lehet másról szó, mint az Egyesült Államok “csillapíthatatlan” demokráciaexportjáról.

– Amit jelenleg biztatónak találunk az a tálibok megváltozott narrációja, a meghirdetett amnesztia, a felhívás a polgárokhoz, hogy ne távozzanak az országból, és a párbeszédre való hajlam

– mondta Hasanović, és hozzáfűzte, hogy szerinte a tálib mozgalom megváltozott az utóbbi húsz évben.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy az első tévéinterjút egy nő vezette, akinek az arca nem volt a saría szerint elfedve, ami húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, arról nem is beszélve, hogy a tálibok engedélyezik, hogy a nők munkára, a lánygyermekek pedig iskolába járjanak.

Pár szót a sariáról

A zágrábi mufti szükségesnek találta röviden összefoglalni az iszlám jogrendszer lényegét, ami lehet az egyik értelmezés a sok közül.

Így szerinte a saría isteni rendszer, amely alkalmazható a földön is, és garantálja a szabadságot és biztonságot minden egyén és minden társadalom számára.

– A saría önmagában nem probléma, a probléma a saría értelmezésben rejlik, de leginkább a saríával történő visszaélések azok, amelyek a bajt okozzák

– mondta dr. Aziz Hasanović. Véleménye szerint, amit Afganisztánban látunk, az a saríával történő visszaélés más célok megvalósítása érdekében.

– A tálibok a sariát szélsőségesen és radikálisan értelmezik, saját céljaik megvalósítása érdekében

Hasanović egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a saría nem ismeri a burka viselésének kényszerét a nők esetében.

– Ez – ti. a burkaviselés – nem a saría, hanem bizonyos kulturológiai dimenzió, amely Afganisztánban honos

– mondta Hasanović, aki példának azt hozta fel, hogy a tálibok gyakran hivatkoznak Mohamed prófétára, akinek első felesége korának egyik legbefolyásosabb kereskedője volt, vagyis mai szemmel egy korporációt igazgatott.

A zágrábi mufti értelmezése szerint Mohamed második felesége a “legnagyobb jogász” volt, és ebből világosan következik, hogy az iszlám igenis megfelelő státussal ruházta fel a nőket, és nem szabott nekik olyan határokat, amilyent a tálibok szeretnének.

Ez a saríával való visszaélés, ami a szokásjogban gyökerezik, és nem az iszlám jogrendszerben

– mondta Hasanović, aki szerint az sem igaz, hogy a Korán szerint a hitet bárkire is rá kell kényszeríteni.

Amikor a műsorvezető azt kérdezte tőle, vállalna-e most egy Afganisztáni utat, a zágrábi mufti igenlően válaszolt, mondván, hogy a párbeszédnek nincs alternatívája.

Miután puskával a kezünkben igyekeztünk megvalósítani a dialógust, és ez kudarcot vallott, most ideje visszatérni a kezdetekre, és beszélgetni

– mondta némileg sejtelmesen dr. Aziz Hasanović, még egy apró bökést adva a “nyugati demokráciának”.

Európai iszlám

Mint ez a rövid nyilatkozat is mutatja, az iszlámnak nem csak egy arca van.

Horvátországban és Boszniában a muzulmánok szinte semmiben nem különböznek másoktól, nem igazán fog rajtuk az Arab-félszigetről exportált “igazi igazhitűség”. (Erről ugyan lehetne vitatkozni, de tiszteletben tartjuk a munkatársak véleményét.)

Dr. Mustafa Cerić, zágrábi mufti egyik elődje, Bosznia- Hercegovina főmuftija (aki kritikusan tekintett a szekuláris állam eszméjére), a 2000-es évek elején megkísérelte elfogadtatni az ún. “európai iszlám” fogalmát, amely az őshonos muzulmán hívőket fogta volna össze egy szelíd, nyugati normákat tiszteletben tartó vallási mozgalomba.

Ebből azonban nem lett semmi, a folytatásnak pedig sajnos szinte nap mint nap szemtanúi vagyunk.

Ha viszont bárki arab üzletembereket szeretne megvendégelni Zágrábban, ezt könnyedén megteheti: a zágrábi mecset mellett működő Iszlám Központnak van ugyanis catering szolgálata, így garantáltan halal finomsággal lehet puhítani a sejkek szívét.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Albánia

ÖNGÓL: Több, mint 150 afgán rekedt Albániában a nem hiteles kanadai dokumentumok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kanada
KANADAI CSAPATOK AFGANISZTÁNBAN: Kanada leghosszabb háborúja, amelyet kizárólag önkéntesek vívtak, akik újra és újra beálltak a sorba (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

2021 októberében a FIFA azt ünnepelte, hogy több, mint 150 embert menekített ki a tálibok által ellenőrzött Afganisztánból. A szervezet arra számított, hogy a sportolókból és emberi jogi aktivistákból álló afgán csoportot rövid idő alatt Kanadába telepítik át. A tálib hatalomátvételt követően az észak-amerikai ország több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezte, köztük női vezetők, emberi jogi aktivisták és újságírók számára nyújtott volna védelmet, hogy megóvja őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától. Most viszont kiderült, hogy 150 afgán rekedt Albániában, mert nincsenek rendben a Kanadától kapott papírjaik.

Nem hamisak, de nem is hitelesek

A beutazáshoz szükséges dokumentumok Marilou McPhedran kanadai szenátor irodájából származnak. Ámbár McPhedran segítségével a csoport elhagyta Afganisztánt, most nem tudja megtenni a transzatlanti utat Kanadába, mert az ottawai szövetségi kormány szerint a dokumentumok nem hitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

A hírt először a The Globe and Mail kanadai napilap közölte egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kanada

A kanadai szenátor állítólag a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapott sablon alapján állította ki a dokumentumokat (Forrás: Twitter, Marilou McPhedran)

A FIFA korában arra számított, hogy a teljes csoportot, amelynek sportolók és emberi jogi aktivisták a tagjai, rövid időn belül Kanadába telepítik át, merthogy megkapták a kanadai úti okmányokat. A dokumentumokat McPhedran irodája küldte a FIFÁ-nak, amely aztán szétosztotta azokat az afgánok között.

Az afgánok nevét is tartalmazó okmányok alapján két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a kanadai hatóságok, vagy éppenséggel az ottawai kormány engedélyezte az afgánok számára a beutazást, ez azonban azóta sem történt meg, az afgánok Albániában vesztegelnek.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Albániában és Kanadában is. Az albán hatóságok folytatják a dokumentumok hitelességének vizsgálatát, miközben (vélhetően a FIFÁ-val karöltve) gondoskodnak az érintett afgánokról.

Kiszivárgó hírek szerint a FIFÁ-val kapcsolatban álló 163 afgán menekült, akiknek nem engedélyezték a Kanadába történő beutazást, az elmúlt másfél évet egy albániai szállodában töltötte.

Lényegében arról van szó, hogy a kérdéses okmányok bár nem hamisak, de nem is közhitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

Egy kanadai szövetségi illetékes szerint, akit nem nevezett meg a Globe, összesen 228 afgán volt kapcsolatban a FIFÁ-val, és kapott okmányokat McPhedran irodájától.

Ezek az afgánok most két folyamatban lévő bírósági eljárásban próbálják kötelezni a kanadai kormányt, hogy fogadja el a dokumentumokat, és engedélyezze számukra a belépést Kanadába.

A meg nem nevezett kanadai illetékes szerint ugyanakkor az afgánok egyike sem nyújtott be hivatalos kérelmet, hogy az ottawai kormány afgán menekültekre vonatkozó különleges bevándorlási programjának keretében utazzon Kanadába.

Folyik a huzavona

Közben folyik a huzavona a kérdéses okmányok körül, mivelhogy az ügyben van egy jogértelmezési csavar, vagyis keletkezett egy hiátus, fekete lyuk, vagy nevezzük bárminek, a valódi közhiteles okmányokat ugyanis a kanadai törvények szerint vagy a szövetségi bevándorlási minisztérium, vagy a kanadai globális ügyek minisztériuma bocsátja ki, és nem egy szenátor irodája.

Ezek után aligha meglepő a kanadai kormánynak az álláspontja, miszerint a szenátor asszony irodájából származó dokumentumok nem közhitelesek, és az ügyet a rendőrséghez utalták, ami azt jelzi, hogy okirathamisításra gyanakodnak.

Kanada

Afgán menekültek egy szerbiai befogadó központban (Forrás: BALK)

McPhedran ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy ő és irodája jóhiszeműen küldte ki a szenátori dokumentumokat, hogy segítsen a veszélyben lévő afgánokon, a dokumentumok kiállításához szükséges sablont pedig a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapta.

Egy bírósági beadványban McPhedran közölte, hogy irodája 640 ilyen levél kiadásában közreműködött, vagyis még előbukkanhatnak “nem közhiteles afgánok”.

A középutas vagy mérsékelten konzervatívnak tekinthető Globe and Mail az üggyel kapcsolatban megállapította, hogy Kanada és más NATO-szövetségesek nagyrészt kudarcot vallottak azoknak az afgánoknak a megmentésére tett erőfeszítésekben, akiknek a brutális fundamentalista tálib rezsim 2021. augusztusi hatlomátvételével párhuzamosan menedékjogot ígértek.

Azokban az időkben a FIFÁ-ra óriási nyomás nehezedett, hogy segítsen megmenteni a női sportolókat, mert fennállt a veszélye, hogy a tálibok esetleg üldözik őket.

A FIFA segít

A FIFA szóvivője az üggyel kapcsolatban a Globe-nak elmondta, hogy a csoport 2021. novemberben történt kimenekítése óta a nemzetközi labdarúgószövetség fedezi az afgán sportolók, a hozzájuk kapcsolódó személyek és a jogvédők költségeit, vagyis fizetik a számukra biztosított szállást, étkezést, egészségügyi ellátást és az egyéb felmerülő számlákat.

A csoport számára emellett tanácsadási támogatást, angolórákat és személyenként havi 50 dolláros ösztöndíjat is biztosítanak.

A BALK úgy tudja, hogy központi megbízás alapján Albániában egy magyar női festőművész segít a menekült nőknek és gyerekeknek, hogy a művészet segítségével dolgozzák fel a traumákat.

A FIFA-szóvivő elmondta, hogy a csoportba tartozó gyermekek iskoláztatását, óvodáját és egyéb gondozását az UNICEF és a Save the Children intézi, ezek a szervezetek a csoport tagjainak jogi támogatást nyújtanak az állandó lakóhely biztosításához.

Az előzményekhez tartozik, hogy miután az amerikai és a NATO-erők kivonulása után a tálibok 2021-ben visszaszerezték a hatalmat Afganisztán felett, Albánia beleegyezett, hogy legalább egy évre több ezer afgán menekültet fogad be.

Ez alapvetően azokra az Egyesült Államokba tartó afgánokra vonatkozott, akik vízumellenőrzés alatt álltak, és a vízumhoz szükséges átvilágítás befejezésére vártak.

Amikor 2021-ben világossá vált, hogy Kanada nem fogadja be az FIFA által kimenekített afgánokat, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azon kezdett dolgozni, hogy egy harmadik országot találjon nekik, ahol letelepedhetnek.

A forrás szerint a szervezet arra számít, hogy sikerül megoldást találni, ugyanakkor “alternatívaként” elvárja, hogy Kanada tartsa tiszteletben a McPhedran szenátor asszony által kiadott dokumentumokba foglalt kötelezettségvállalásokat.

Harmadik lehetőségként az is felmerülhet, hogy az afgánok Albániában maradnak, ha ebbe netalán beleegyeznek, merthogy nem ezt ígérték nekik, és “nem ilyen lóról álmodtak”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava