Connect with us

Görögország

ERDŐTŰZ-DIPLOMÁCIA: A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három gépet az oltáshoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

torok erdotuz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az égei-térség lángokban áll: Törökország délnyugati részén július vége óta hatalmas erdőtüzek pusztítanak, eddig 8 ember veszítette életét és közel 160 ezer hektár vált a tűz martalékává, miközben a tenger túlpartján, Athén környékén szintén jelentős térségek vesztek oda, s több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Ugyan Anatóliában komoly sikereket sikerült elérni a tüzek megfékezése terén, még mindig tart az oltás és az abban tevékenykedők az időjárás kedvezőbbre fordulásában bíznak.

Szorult helyzetben az ellenség is barát

A törököknek nagy szükségük van a támogatásra: az erdőtüzek nagy kiterjedtsége miatt nagyon nehéz hatékonyan oltani, a hazai géppark felkészültségét és lehetőségeit egyszerűen meghaladja a kihívás.

Ebben a helyzetben azt láthatjuk, hogy Törökország a legkülönbfélébb helyekről kap segítséget az oltáshoz, mintegy a török diplomácia lakmuszpapírjaként.

Így a szoros szövetségesnek tekinthető Katar küldött csapatot, illetve viszonylag jelentős segítséget nyújtott a testvéri Azerbajdzsán, amely a tavaly őszi karabahi háború után egyre jobban elköteleződik Ankarának.

Támogató nyilatkozatok érkeztek Kirgizisztánból, Palesztinából és Jemenből, illetve több balkáni országból is.

A szolidaritás jegyében a törökök bejelentései szerint Ukrajna és Irán is küld gépet az oltás megkönnyítésére, de a balkáni régióból a horvátok is jelezték, hogy részt vesznek egy repülőgép erejéig a lángok elleni küzdelemben.

Az EU-ból rajtuk kívül a Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló Spanyolország küldött három repülőgépet, amit a török vezetés külön megköszönt.

Oroszországból szintén három gép érkezett, de ezeket sajtóértesülések szerint a török állam vette bérbe.

A baráti vagy legalábbis pragmatikus kapcsolatokon álló viszony mellett érdekesebb volt más országok támogató nyilatkozata, így Egyiptomé és Görögországé.

Az előbbiben a külügyminisztérium biztosította támogatásáról Ankarát, illetve az egész muszlim világban nagy tekintélynek örvendő Al- Azhar Egyetem is szolidaritásáról biztosította a török népet.

A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három kisebb gépet az oltáshoz – a török sajtó ezt viszont nem kívánta felfújni.

Katasztrófa-diplomácia

A katasztrófák már a közelmúltban is segítettek a szomszédos országok közeledéséhez. Ennek legemblematikusabb példája az 1999-es földrengések voltak, amikor környékét 7,6-os erősségű földrengés érte, s több mint tizenötezer ember halálát követelte.

Ekkor Görögország a korábban feszült viszonyt félretéve mentőcsapatokat küldött és támogatását fejezte ki, egyúttal számos görög város indított segélykonvojt a bajba jutott országba.

A görög segítségnek hatalmas visszhangja lett a török sajtóban, amely heteken keresztül szorgalmasan beszámolt a szomszédok támogatásáról.

Nem sokkal a törökországi katasztrófa után Athént is komoly, 5,9-es erősségű rengés rázta meg, ami után a török fél igyekezett segíteni – nemcsak állami szervezésben, de egyének szintjén is.

A jelenlegi helyzet annyiban más, hogy mindkét országot szinte azonos időben érték a katasztrófák, így a beígért görög segítséget – két gépet az oltáshoz – Athén visszarendelte a saját erdőinek megmentésére.

Egyúttal a törökök sem voltak képesek gesztusokat tenni a gyorsan terjedő tüzek miatt, így a lehetőségek, akarat és a megfelelő médiafigyelem hiányában az égei egymásra találás most elmarad.

A támogató nyilatkozatokon túl nem is várható más: a két ország közötti problémákat nem sikerült megoldani annak ellenére sem, hogy év eleje óta újraindultak a tárgyalások és magas szintű találkozókon egyeztettek a felek.

Az utóbbi hetekben Cipruson Varószia/Maraş város észak-ciprusi törökök általi újranyitása ráadásul – képletesen szólva – csak olajat öntött a tűzre, hiszen a szoros ciprusi-görög kapcsolatok miatt Athén ellene van a status quo megváltoztatásának.

Ha a tüzeket el is oltják, a görög-török viszonyban őszre is megmarad a parázs, amely lángra lobbanthatja a politikai rőzsetüzeket.

Görögország

A görögök szavaztak, hogy újra voksoljanak, addig ügyvivő kormány irányít

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

görög
Mindhárman visszautasították a kormányalakítási megbízást
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Kiriákosz Micotákisz jelenlegi miniszterelnök jobbközép pártja, az Új Demokrácia (ND) a szavazatok 40,8 százalékát szerezte meg a hétvégi görög parlamenti választásokon, így 146 fővel a legnagyobb frakciót alakíthatja meg a 300 fős törvényhozásban. Noha az ND megőrizte primátusát, 12 hellyel kevesebbet szerzett, mint 2019-ben, ezzel pedig lemaradt a többségről. A miniszterelnök jelezte is, hogy nem kíván gyenge kormánykoalíciót összekovácsolni – a parlamenti arányok ismeretében ez azt jelenti, hogy ő maga új választás mellett tette le a voksát.

Még egyszer szavaznak

A baloldali pártok messze kevesebb szavazatot tudtak szerezni, az ND legnagyobb kihívója, a korábbi miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz pártja, a Sziriza csak 20 százalékot (71 mandátumot) kapott, ami több mint 11 százalékpontos visszaesés az előző választáshoz képest, így nyugodtan kijelenthető, hogy a mostani választás legnagyobb vesztese. Különösen annak a fényében, hogy a közvéleménykutatások a korábbi hetekben pártját 30 százalék körülre mérték, az Új Demokráciát is inkább 40 százalék alá, így a Sziriza mindenképp csalódott lehet.

Jánisz Varufákisz, a Cíprasz korábbi, nemzetközi szinten is feltűnést keltő gazdasági elveket valló pénzügyminisztere által létrehozott megszorításellenes MeRA25 nem tudta átlépni a három százalékos parlamenti küszöböt, így kikerült a törvényhozásból.

A többi, parlamentbe jutó baloldali párt 2019-hez képest kissé jobban szerepelt: így az egykoron szebb napokat látott szocialista PASOK (11,5 százalékkal 41 mandátumot), a kommunistákat tömörítő KKE 7,2 százalékot (26 helyet) szerzett, így együttesen sem tudnak kormányt alakítani – Cíprasz vissza is adta a kormányalakítás lehetőségét az államfőnek.

görög választások, görög

Miután a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező PASOK is megkapta az elnök felkérését, de szintén visszautasította a lehetőséget, így ügyvivő kormány alakul, amelyet Joannisz Szarmasz, a görög számvevőszék elnöke vezet. Ez a kormány a június 25-én tartandó választásokig irányítja az országot.

A parlamentben további frakciót alakíthat a nemzeti radikális Görög Megoldás párt, amely 4,5 százalékot kapott, ez 16 képviselői helyre volt elegendő.

A választás előtt pár hónappal elfogadott új szabályozásnak köszönhetően ráadásul több kisebb, jellemzően nemzeti radikális párt maradt ki a választási versenyből, mivel kizárták azokat a szervezeteket, akiket elítéltek vezetnek – ezáltal az Arany Hajnal vitorlájából fogták ki a görög honatyák a szelet, vagy inkább vették el a vitorlákat, nehogy véletlenül kihajózzon.

Miért nem alakítanak kormányt?

Micotákisz döntését a kormányalakítás visszautasításával kapcsolatban az is indokolta, hogy a június 25-én tartandó választáson már várhatóan más lesz a mandátumkiosztás.

Az utóbbi pár évben számos alkalommal módosították a választási törvényt.

A Cíprasz-kormány alatt, 2016-ban elfogadott módosításoknak köszönhetően a korábban alkalmazott, a legerősebb pártnak vagy pártszövetségnek járó 50 mandátumos többségi prémiumot ezen a voksoláson nem alkalmazták: a korábbi rendszerben ezek a plusz parlamenti helyek garantálták a kormánytöbbséget, miáltal stabilabb kormányzást tettek lehetővé, akár már a szavazatok 40 százalékának megszerzésével is.

görög, görög választások

Joannisz Szarmasz, ideiglenesen ő kormányoz

A prémium nélkül az Új Demokrácia többségi mandátum nélkül maradt, így viszont a 146 helyet szerző párt nem tudott kormányt alakítani – vagyis inkább nem akart. Az abszolút többség megszerzéséhez még öt szavazatra lett volna szükség a 300 tagú parlamentben.

A Micotákisz-kormány 2020-ban módosította a választási törvényt, így a következő, eredetileg 2027-ben tartandó, de a júniusra előre hozott választáson megint változik a parlamenti helyek kiosztása.

A három évvel ezelőtti változtatások szerint a győztes pártkoalíció további 20 parlamenti helyet fog kapni automatikusan a hagyományos bónuszrendszerben; a fennmaradó 30 hely pedig a legtöbb szavazatot kapó pártnak vagy koalíciónak jár 25 és 40 százalék közötti eredménynél számolva, fél százalékonként egy mandátum.

Amennyiben ezen rendszer szerint tartották volna a választásokat, a ND mind az 50 extra mandátumot bezsebelte volna, ami kényelmes többséget jelentene.

A jobbközép kormány választási sikere – noha szerény mértékben elmarad a négy évvel ezelőttitől – mutatja, hogy az emberek többsége díjazta a relatíve magas gazdasági növekedést, a már lefelé tartó inflációt (az előző év azonos időszakához képest immár 3 százalék), a migránsokkal szembeni határozott fellépést, amit a 2020-as görög-török menekültválság idején láthattak a televíziónézők. (A szorgalmasabbak értesülhettek róla a BALK-ról is.)

A határozott fellépés mit sem változott, legalábbis a török partok felől illegális módon érkezők az Égei-tengeren zajló folyamatos visszaküldését illeti.

Noha nem oldódtak meg a gazdasági problémák, de bő tíz évvel az euróválság után úgy tűnik, Görögország tartós növekedési pályára állt. Mindezt úgy, hogy válságokból kijutott az elmúlt négy évre is: a koronavírusjárvány okozta nehézségek, majd pedig az év elején történt szerencsétlen vonatbaleset, amiben 57 ember veszítette életét, ez masszív tüntetéseket generált Athénban – ám a Micotakisz-kormány népszerűsége nem esett vissza érdemben.

Még úgysem, hogy a miniszterelnök ási botrányba is keveredett, miután kiderült, hogy a szolgálatokat alkalmazva lehallgattak ellenzéki és katonai vezetőket, újságírókat.

A tavaly nyár óta dagadó ügy végül januárban egy bizalmatlansági indítványban csúcsosodott ki, viszont parlamenti többségét kihasználva az erről szóló szavazást nyerte a kormánypárt.

Összeségében Micotakisz optimistán tekinthet a bő egy hónap múlva tartandó választásra: amennyiben nem történik egy kellemetlen botrány, akkor az életbe lépő modósításoknak köszönhetően kényelmes többsége, várhatóan mintegy 160 mandátuma lesz az Új Demokráciának a parlamentben.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava