Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Görögország

ERDŐTŰZ-DIPLOMÁCIA: A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három gépet az oltáshoz

Olvasási idő: 3 perc

Az égei-térség lángokban áll: Törökország délnyugati részén július vége óta hatalmas erdőtüzek pusztítanak, eddig 8 ember veszítette életét és közel 160 ezer hektár vált a tűz martalékává, miközben a tenger túlpartján, Athén környékén szintén jelentős térségek vesztek oda, s több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Ugyan Anatóliában komoly sikereket sikerült elérni a tüzek megfékezése terén, még mindig tart az oltás és az abban tevékenykedők az időjárás kedvezőbbre fordulásában bíznak.

Szorult helyzetben az ellenség is barát

A törököknek nagy szükségük van a támogatásra: az erdőtüzek nagy kiterjedtsége miatt nagyon nehéz hatékonyan oltani, a hazai géppark felkészültségét és lehetőségeit egyszerűen meghaladja a kihívás.

Ebben a helyzetben azt láthatjuk, hogy Törökország a legkülönbfélébb helyekről kap segítséget az oltáshoz, mintegy a török diplomácia lakmuszpapírjaként.


Így a szoros szövetségesnek tekinthető Katar küldött csapatot, illetve viszonylag jelentős segítséget nyújtott a testvéri Azerbajdzsán, amely a tavaly őszi karabahi háború után egyre jobban elköteleződik Ankarának.

Támogató nyilatkozatok érkeztek Kirgizisztánból, Palesztinából és Jemenből, illetve több balkáni országból is.

A szolidaritás jegyében a törökök bejelentései szerint Ukrajna és Irán is küld gépet az oltás megkönnyítésére, de a balkáni régióból a horvátok is jelezték, hogy részt vesznek egy repülőgép erejéig a lángok elleni küzdelemben.

Az EU-ból rajtuk kívül a Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló Spanyolország küldött három repülőgépet, amit a török vezetés külön megköszönt.

Oroszországból szintén három gép érkezett, de ezeket sajtóértesülések szerint a török állam vette bérbe.

A baráti vagy legalábbis pragmatikus kapcsolatokon álló viszony mellett érdekesebb volt más országok támogató nyilatkozata, így Egyiptomé és Görögországé.Az előbbiben a külügyminisztérium biztosította támogatásáról Ankarát, illetve az egész muszlim világban nagy tekintélynek örvendő Al-Azhar Egyetem is szolidaritásáról biztosította a török népet.

A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három kisebb gépet az oltáshoz – a török sajtó ezt viszont nem kívánta felfújni.

Katasztrófa-diplomácia

A katasztrófák már a közelmúltban is segítettek a szomszédos országok közeledéséhez. Ennek legemblematikusabb példája az 1999-es földrengések voltak, amikor Isztambul környékét 7,6-os erősségű földrengés érte, s több mint tizenötezer ember halálát követelte.

Ekkor Görögország a korábban feszült viszonyt félretéve mentőcsapatokat küldött és támogatását fejezte ki, egyúttal számos görög város indított segélykonvojt a bajba jutott országba.

A görög segítségnek hatalmas visszhangja lett a török sajtóban, amely heteken keresztül szorgalmasan beszámolt a szomszédok támogatásáról.

Nem sokkal a törökországi katasztrófa után Athént is komoly, 5,9-es erősségű rengés rázta meg, ami után a török fél igyekezett segíteni – nemcsak állami szervezésben, de egyének szintjén is.A jelenlegi helyzet annyiban más, hogy mindkét országot szinte azonos időben érték a katasztrófák, így a beígért görög segítséget – két gépet az oltáshoz – Athén visszarendelte a saját erdőinek megmentésére.

Egyúttal a törökök sem voltak képesek gesztusokat tenni a gyorsan terjedő tüzek miatt, így a lehetőségek, akarat és a megfelelő médiafigyelem hiányában az égei egymásra találás most elmarad.

A támogató nyilatkozatokon túl nem is várható más: a két ország közötti problémákat nem sikerült megoldani annak ellenére sem, hogy év eleje óta újraindultak a tárgyalások és magas szintű találkozókon egyeztettek a felek.

Az utóbbi hetekben Cipruson Varószia/Maraş város észak-ciprusi törökök általi újranyitása ráadásul – képletesen szólva – csak olajat öntött a tűzre, hiszen a szoros ciprusi-görög kapcsolatok miatt Athén ellene van a status quo megváltoztatásának.

Ha a tüzeket el is oltják, a görög-török viszonyban őszre is megmarad a parázs, amely lángra lobbanthatja a politikai rőzsetüzeket.


A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről ...
Bővebben…
SREBRENICA: Minden évben felforrósul a hangulat július 11-e környékén
Miután hazatért Közel-Keleti és egyéb keleti portyázásáról, a bosznia-hercegovinai talpig bosnyák külügyminiszter rögtön beszállt a belpolitikába. Bisera Turković azt javasolta, ...
Bővebben…
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy ...
Bővebben…
Zöldülő természet, zöldülő csevapok
Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett "zöld" csevapot evett a közismert turisztikai központnak ...
Bővebben…
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben ...
Bővebben…
TONHALBÁR: Hol ér véget a szatíra, és hol kezdődik a gyűlöletbeszéd?
Körülbelül egy hónappal ezelőtt, Horvátországban rossz néven vették, hogy Orbán Viktor az olajembargó körül folytatott vita során olyasmit talált kijelenteni, ...
Bővebben…
EBÉDIDŐ: A belgrádi egyetemi városba látogató szerb belügyminiszter a menzát is felkereste
Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy amíg Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke, addig Szerbiában nem legalizálják a marihuánát ...
Bővebben…
SZÁRNYAT KAPOTT: A vasárnapi műszakot is vállaló Aleksandar Vučić megnyitotta a Kruševac melletti Rosulje repülőteret
A szerb elnök nem annyira optimista az ország uniós csatlakozását illetően, mint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki a napokban ...
Bővebben…
UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…

Értesítések

Face – Insta

Napi hírlevél

Naptár

2021. augusztus
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031