Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Görögország

ERDŐTŰZ-DIPLOMÁCIA: A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három gépet az oltáshoz

torok erdotuz

Olvasási idő: 2 perc

Az égei-térség lángokban áll: délnyugati részén július vége óta hatalmas pusztítanak, eddig 8 ember veszítette életét és közel 160 ezer hektár vált a martalékává, miközben a tenger túlpartján, Athén környékén szintén jelentős térségek vesztek oda, s több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát. Ugyan Anatóliában komoly sikereket sikerült elérni a tüzek megfékezése terén, még mindig tart az és az abban tevékenykedők az időjárás kedvezőbbre fordulásában bíznak.

Szorult helyzetben az ellenség is barát

A törököknek nagy szükségük van a támogatásra: az erdőtüzek nagy kiterjedtsége miatt nagyon nehéz hatékonyan oltani, a hazai géppark felkészültségét és lehetőségeit egyszerűen meghaladja a kihívás.

Ebben a helyzetben azt láthatjuk, hogy Törökország a legkülönbfélébb helyekről kap segítséget az oltáshoz, mintegy a török diplomácia lakmuszpapírjaként.Így a szoros szövetségesnek tekinthető küldött csapatot, illetve viszonylag jelentős segítséget nyújtott a testvéri Azerbajdzsán, amely a tavaly őszi karabahi után egyre jobban elköteleződik Ankarának.

Támogató nyilatkozatok érkeztek Kirgizisztánból, Palesztinából és Jemenből, illetve több balkáni országból is.

A szolidaritás jegyében a bejelentései szerint Ukrajna és Irán is küld gépet az oltás megkönnyítésére, de a balkáni régióból a horvátok is jelezték, hogy részt vesznek egy repülőgép erejéig a lángok elleni küzdelemben.

Az EU-ból rajtuk kívül a Törökországgal jó kapcsolatokat ápoló Spanyolország küldött három repülőgépet, amit a török vezetés külön megköszönt.

Oroszországból szintén három gép érkezett, de ezeket sajtóértesülések szerint a török állam vette bérbe.

A baráti vagy legalábbis pragmatikus kapcsolatokon álló viszony mellett érdekesebb volt más országok támogató nyilatkozata, így é és Görögországé.Az előbbiben a külügyminisztérium biztosította támogatásáról Ankarát, illetve az egész világban nagy tekintélynek örvendő Al-Azhar Egyetem is szolidaritásáról biztosította a török népet.

A törökök szorultságát jelzi, hogy még Izraeltől is béreltek három kisebb gépet az oltáshoz – a török sajtó ezt viszont nem kívánta felfújni.

Katasztrófa-diplomácia

A katasztrófák már a közelmúltban is segítettek a szomszédos országok közeledéséhez. Ennek legemblematikusabb példája az 1999-es földrengések voltak, amikor Isztambul környékét 7,6-os erősségű földrengés érte, s több mint tizenötezer ember halálát követelte.

Ekkor Görögország a korábban feszült viszonyt félretéve mentőcsapatokat küldött és támogatását fejezte ki, egyúttal számos város indított segélykonvojt a bajba jutott országba.

A görög segítségnek hatalmas visszhangja lett a török sajtóban, amely heteken keresztül szorgalmasan beszámolt a szomszédok támogatásáról.

Nem sokkal a törökországi katasztrófa után Athént is komoly, 5,9-es erősségű rengés rázta meg, ami után a török fél igyekezett segíteni – nemcsak állami szervezésben, de egyének szintjén is.

A jelenlegi helyzet annyiban más, hogy mindkét országot szinte azonos időben érték a katasztrófák, így a beígért görög segítséget – két gépet az oltáshoz – Athén visszarendelte a saját erdőinek megmentésére.Egyúttal a törökök sem voltak képesek gesztusokat tenni a gyorsan terjedő tüzek miatt, így a lehetőségek, akarat és a megfelelő médiafigyelem hiányában az égei egymásra találás most elmarad.

A támogató nyilatkozatokon túl nem is várható más: a két ország közötti problémákat nem sikerült megoldani annak ellenére sem, hogy év eleje óta újraindultak a tárgyalások és magas szintű találkozókon egyeztettek a felek.

Az utóbbi hetekben Cipruson Varószia/Maraş város észak-ciprusi törökök általi újranyitása ráadásul – képletesen szólva – csak olajat öntött a tűzre, hiszen a szoros ciprusi-görög kapcsolatok miatt Athén ellene van a status quo megváltoztatásának.

Ha a tüzeket el is oltják, a görög-török viszonyban őszre is megmarad a parázs, amely lángra lobbanthatja a politikai rőzsetüzeket.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: