Connect with us

Járvány

A TÚLÉLÉS METAFORÁJA? A harmadik adag vakcina felvételére szólított fel a szerb elnök

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E6VES TWYAINzKF 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Szerbiában hamarosan megkezdhetik a harmadik adag vakcina beadását is. A szerb arra szólította fel az epidemiológusokat, hogy minél előbb hozzák meg a döntést az újabb, harmadik immunizálási hullám beindításának időpontjáról. Oltóanyag van bőven, ráadásul megjelenik az ötödik gyártó is, amely a Moderna lesz. Aleksandar Vučić egy nappal ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a legszívesebben bevezetné a kötelező védőoltást, de ezt az alkotmány nem teszi lehetővé számára.

A túlélés metafórája

– Hamarosan meg kell kezdeni a harmadik oltás beadását, mert azok esetében hamarosan lejár a határidő, akik a második oltást hat-hét-nyolc hónappal ezelőtt vették fel. Ezért arra kérem az epidemiológusokat, hogy hamarosan hozzák meg a szükséges döntéseket, mert azokat mi nem hozhatjuk meg


– jelentette ki a szerb elnök a borčai egészségház megnyitása alkalmával. Borča Belgrád külvárosa a Duna bal partján.

Aleksandar Vučić a fenti szavakhoz szinte lélegzetvételnyi szünet nélkül tette hozzá, hogy van elegendő vakcina, és nem abból a fajtából, amelynek éppen lejár a szavatossága.

– Jelenleg 1,3 millió vakcinával rendelkezünk, amelyeknek semmilyen határidejük nem jár le. Tehát ennyi szabad vakcina áll rendelkezésre, ami de facto arra elegendő, hogy az eddig beoltottak felét másodszor újraoltsuk


– mondta a szerb elnök, aki arra a kérdésre is választ vár, hogy  szabad-e „keresztbe oltani”, ami a különböző védőoltások kombinálását jelenti. Vučić a túlélés metaforájának tekinti a védőoltást.

– A vakcina felvétele nem azt jelenti, hogy nem betegszünk meg, de 95%-kal nagyobb esélyünk lesz a túlélésre, mint azoknak, akik nem kapták meg a védőoltást


– nyilatkozta a szerb elnök, aki arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák felvevők közül senki semmi baja, és megjegyezte, viszont be kellene fejezni a chipekről szóló hülyeségek terjesztését.

Azt ugyan nem mondta, hogy ez ellen állami erővel lépnének fel, de benne van a pakliban.

A vakcinákkal lassan Dunát lehet rekeszteni

A szerb elnök a borčai egészségház átadó ünnepségén bejelentette, hogy megrendelték az ötödik fajta vakcinát is, amely a Moderna lesz, és októbertől válik elérhetővé Szerbiában, de hamarosan megjelenik a hazai Szputnyik V, és megkezdődhet a Sinopharm gyártása is.

Az utóbbival kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az előállítást végző üzem alapkövét egy hónapon belül teszik ki.

Vučić arra figyelmeztetett, hogy növekszik az újonnan megbetegedettek száma Szerbiában, és nem csak Szerbiában, hanem Görögországtól Horvátországig minden komoly országban, amely méréseket végez.

– Az egyetlen orvosság erre a vakcina, a harmadik dózis, az első dózis, a második dózis felvétele. Senkinek sincs szüksége rá, hogy ismételten lezárjuk az országot, pedig ebbe az irányba haladunk


– nyilatkozta a szerb elnök, aki szerint az emberek – így a hallagatóság is – akkor kapnak béremelést, ha jól működik a gazdaság, az ország újbóli lezárása viszont egészen más irányba vezet.
____________________
Forrás: Twitter, internet

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a , majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava