Connect with us

Szerbia

VUČIĆ: Holnaptól bevezetném a kötelező oltást, de az alkotmány gátol ebben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Aleksandar Vučić szerb elnök egy vidéki gyárlátogatás alkalmával úgy nyilatkozott, hogy nem vezetheti be a kötelező oltást, mert az ellentétes az alkotmánnyal. Egyúttal hozzátette, hogy “szörnyű felelősség” hárul azokra, akik elutasítják a vakcina felvételét. Ugyanakkor egyre több szó esik a harmadik vakcináról, az erről szóló döntés meghozása azonban egyelőre a szerb miniszterelnök ellenállásába ütközik.

“Jutalomfalatok” az oltásért

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy Németország ugyan kísérletet tett a kötelező oltás bevezetésére, de végül mégis lemondott róla.

– Németország ugyan kísérletet tett rá, de az emberi jogok miatt feladta. Nekünk van alkotmányunk. Tudja, hogy mennyire híve vagyok az oltásnak. Most hogy magyarázzam meg az embereknek, hogy az egyik nem léphet be a bevásárlóközpontba, a másik viszont igen, mert be van oltva? Hogy védjem meg az alkotmányt? Nem egyszerű dolgok ezek


– mondta Vučić, aki elárulta, hogy a kormány egyik miniszterét is ösztökélni kell, nevet azonban nem említett.

– Az oltás folytatódik, nem állt le, az 50 százalékos átoltottság egy hónap múlva lesz meg. Rettenetes felelősség terheli azokat, akik nem akarják elfogadni a védőoltást. Sok tisztségviselő van, akit nem oltottak be. Ma egy minisztert kértem arra, hogy oltassa be magát. Folyamatosan valami kifogást hallok


– jegyezte meg a szerb elnök, aki szerint az utóbbi napokban javult a helyzet, ez de nem elegendő.

– Egész régióink vannak, amelyek fekete lyukak. Furcsa emberek, nem tudom, hogy miért. Lehet, hogy nem dolgoztunk jól. Tenni fogunk valamit: sorsolásokat vezetünk be, vagy fizetünk azért, hogy oltassák be magukat


– vázolta fel a jelenlegi helyzetet a szerb elnök.

Veszélyben az idősebb férfiak

Milanko Šekler szerb virológus és mikrobiológus közben több tévéműsorban is úgy fogalmazott, hogy a vakcinát felvevők közül főleg a 65 év feletti férfiak esetében gyengülhet az immunválasz, miután koruk miatt a szervezetük lassabban reagál “a döglött vírusra” (Sinopharmra).

Szerinte a vakcina az emberek 20%-nál egyébként is a vártnál gyengébb reakciókat vált ki.

Šekler korábban kezdeményezte a harmadik vakcina beadását az idősebb korosztályok számára a védettség növelése és meghosszabbítása érdekében.

A virológus több évtizedes tapasztalataira hivatkozva úgy fogalmazott, hogy ajánlatos lenne a harmadik alkalommal kombinálni a vakcinákat, vagyis más vakcinát beadni, mint amellyel az első két immunizálás történt, és ezzel a véleményével nincs egyedül.

Az ötlet viszont nem nyerte el Ana Brnabić miniszterelnök tetszését, aki szerint semmi szükség arra, hogy a harmadik vakcina felvételéről augusztus elseje előtt döntsenek, értesülései szerint még egyetlen vakcinát sem regisztráltak erre a célra.

A virológus egyébként beszélt az indiai eredetű Delta törzs gyors terjedéséről, amelyet szerint Európában főleg a turizmusból élő országok (Portugália, Spanyolország és Görögország) okoznak, amelyek a nagyobb bevételek reményében a kelleténél jobban megnyíltak, és ezzel idézték elő az epidemiológiai helyzet romlását.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava