Connect with us

Szerbia

VUČIĆ: Holnaptól bevezetném a kötelező oltást, de az alkotmány gátol ebben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ewcdbm2x removebg preview
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Aleksandar Vučić elnök egy vidéki gyárlátogatás alkalmával úgy nyilatkozott, hogy nem vezetheti be a kötelező oltást, mert az ellentétes az alkotmánnyal. Egyúttal hozzátette, hogy „szörnyű felelősség” hárul azokra, akik elutasítják a vakcina felvételét. Ugyanakkor egyre több szó esik a harmadik vakcináról, az erről szóló döntés meghozása azonban egyelőre a szerb miniszterelnök ellenállásába ütközik.

„Jutalomfalatok” az oltásért

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy Németország ugyan kísérletet tett a kötelező oltás bevezetésére, de végül mégis lemondott róla.

– Németország ugyan kísérletet tett rá, de az emberi jogok miatt feladta. Nekünk van alkotmányunk. Tudja, hogy mennyire híve vagyok az oltásnak. Most hogy magyarázzam meg az embereknek, hogy az egyik nem léphet be a bevásárlóközpontba, a másik viszont igen, mert be van oltva? Hogy védjem meg az alkotmányt? Nem egyszerű dolgok ezek


– mondta Vučić, aki elárulta, hogy a kormány egyik miniszterét is ösztökélni kell, nevet azonban nem említett.

– Az oltás folytatódik, nem állt le, az 50 százalékos átoltottság egy hónap múlva lesz meg. Rettenetes felelősség terheli azokat, akik nem akarják elfogadni a védőoltást. Sok tisztségviselő van, akit nem oltottak be. Ma egy minisztert kértem arra, hogy oltassa be magát. Folyamatosan valami kifogást hallok


– jegyezte meg a szerb elnök, aki szerint az utóbbi napokban javult a helyzet, ez de nem elegendő.

– Egész régióink vannak, amelyek fekete lyukak. Furcsa emberek, nem tudom, hogy miért. Lehet, hogy nem dolgoztunk jól. Tenni fogunk valamit: sorsolásokat vezetünk be, vagy fizetünk azért, hogy oltassák be magukat


– vázolta fel a jelenlegi helyzetet a szerb elnök.

Veszélyben az idősebb férfiak

Milanko Šekler szerb virológus és mikrobiológus közben több tévéműsorban is úgy fogalmazott, hogy a vakcinát felvevők közül főleg a 65 év feletti férfiak esetében gyengülhet az immunválasz, miután koruk miatt a szervezetük lassabban reagál „a döglött vírusra” (Sinopharmra).

Szerinte a vakcina az emberek 20%-nál egyébként is a vártnál gyengébb reakciókat vált ki.

Šekler korábban kezdeményezte a harmadik vakcina beadását az idősebb korosztályok számára a védettség növelése és meghosszabbítása érdekében.

A virológus több évtizedes tapasztalataira hivatkozva úgy fogalmazott, hogy ajánlatos lenne a harmadik alkalommal kombinálni a vakcinákat, vagyis más vakcinát beadni, mint amellyel az első két immunizálás történt, és ezzel a véleményével nincs egyedül.

Az ötlet viszont nem nyerte el Ana Brnabić miniszterelnök tetszését, aki szerint semmi szükség arra, hogy a harmadik vakcina felvételéről augusztus elseje előtt döntsenek, értesülései szerint még egyetlen vakcinát sem regisztráltak erre a célra.

A virológus egyébként beszélt az indiai eredetű Delta törzs gyors terjedéséről, amelyet szerint Európában főleg a turizmusból élő országok (Portugália, Spanyolország és Görögország) okoznak, amelyek a nagyobb bevételek reményében a kelleténél jobban megnyíltak, és ezzel idézték elő az epidemiológiai helyzet romlását.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava