Connect with us

Koronavírus

SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sinopharm
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

 
A mérések alapján a Sinopharm vakcinát felvevő hatvan év felettiek majdnem felénél nincsenek antitestek, a fiatalabbaknál is csak 75%-os hatékonyság mutatható ki, vagyis az ő esetükben minden negyedik beoltott személynél nem alakul ki védettség. Dr. Zoran Radovanović szerb epidemiológus a belgrádi Beta belgrádi hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy Szerbiában akár már augusztusban újraolthatják azokat, akiknek a Sinopharm vakcináját adták be.

Augusztus közel van

Radovanović elmondta, hogy a vakcinák által kiváltott immunitás időtartamának vizsgálata még folyamatban van, de az már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm a leggyengébb vakcina.

– Tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy a 60 évnél idősebbeknél sokkal kevesebb esetben alakul ki védettség, és attól tartok, hogy ez alig haladja meg az 50 százalékot


– mondta a szerb epidemiológus, aki szerint az idősek többsége éppen a Sinopharm-oltást vette fel, ezért nem kizárt, hogy augusztusban megkapják a harmadik adagot is mindazok, akiket ezzel a vakcinával oltottak be.

Ezt az is indokolja, hogy a Sinopharm-oltások védőereje az időseknél gyengébb, és általában a hatodik hónap után kisebb azoknál is, akiknél kialakult az immunitás.

Radovanović szerint felvetődik a kérdés, hogy ha két oltás után nem alakult ki védettség, akkor mi történik a harmadik vakcina beadását követően? A szerb epidemiológus ezért úgy gondolja, hogy a harmadik alkalommal már vagy Pfizerrel, vagy más vakcinával kellene oltani a Sinopharm helyett.

– Tehát én, aki február elején kaptam meg a Sinopharm második adagját, és ha vannak is antitestek a szervezetemben, augusztusban már kezdhetek aggódni


– mondta az epidemiológus, aki korábban úgy vélte, hogy minél előbb fel kell venni a védőoltást, legyen bármelyik is az, most viszont úgy gondolja, hogy a leghatásosabbat kell választani.

Nem kéne gyártani

Szerbia nemrég kezdte meg a Szputnyik V orosz vakcina előállítását a belgrádi Torlak Intézetben.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábban azt is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek támogatásával vakcinagyárat épít, ahol a kínai Sinopharmot állítják elő. Az ambiciózus terv szerint a gyártásnak októberben kellene beindulnia, az építkezés azonban még meg sem kezdődött.

Radovanović véleménye szerint Szerbiának nem kellen Sinopharm vakcinát gyártania, mivelhogy ezt az oltóanyagot akkor használták, amikor más nem volt, és “valamilyen védelmet csak nyújtott”.

A szerb epidemiológus szerint azért nincs szükség a kínai oltóanyag szerbiai előállítására, mert senki sem lesz, aki megvegye, mivelhogy kezdetben a Sinopharm volt a legdrágább vakcina.

Radovanović arra figyelmeztetett, hogy mindenki oltassa be magát, mert a koronavírus őszre visszatér, és nem csak azok lesznek veszélyben, akik nem vették fel a vakcinát, hanem azok is, akiket a Sinopharmmal immunizáltak hét-nyolc hónappal korábban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
Indiana Jones Dubrovnikban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt “spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava