Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

LESZ HOLNAP GÁZ? Dúl a boszniai gázháború, és ez Magyarországot is érinti

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gaz bosznia 422
A cikk meghallgatása

 
Az orosz gáz boszniai importőre, az Energoinvest beszünteti a szállítást, miután a helyi elosztó, a BH- Gas nem fizet az energiahordozóért. A számlák nem a pénzhiány miatt maradtak kiegyenlítettlenek: a piac szereplői arról vitatkoznak, hogy melyik úton importálják a gázt, s hogy végleg lecseréljék-e az eddig szállító magyar céget, az FGSZ Rt-t. Április volt az első hónap, hogy leváltották a magyar céget. Az oroszok közben kilátásba helyezték, hogy péntektől leállítják a gázszállítást Boszniának, mivel az ország nem elégítette ki tartozásait.

Ülnek a pénzen

– A szállítások leállítása elkerülhetetlen, hiszen miközben a fogyasztók rendre kiegyenlítik a számlákat a BH- Gasnak, a vállalat már hónapok óta nem fizet, így az Energiinvest képtelen utalni a gázexportőr Gazpromnak, és nem tud eleget tenni a vám- és adófizetési kötelezettségeinek sem


– áll abban a közleményben, amit gáz helyett kaptak a boszniai polgárok.

A péntekre ígért csapelzárás a legújabb fejezete az Energoinvest és a BH- Gas hónapok óta tartó csatározásának, s a lényeg az, hogy az Energoinvest a Balkáni (Török) Áramlat nevű gázvezeték használatára való végleges áttérés mellett van, míg a BH- Gas kitartana a magyar FGSZ Rt. mellett. LESZ HOLNAP GÁZ? Dúl a boszniai gázháború, és ez Magyarországot is érinti

A vita számháborúba, gyanúsítgatásokba és bírósági feljelentésekbe torkollott. A BH- Gas azért vitte még áprilisban bíróság elé az Energoinvestet, mert a vád szerint a cég a Balkáni Áramlatra való áttérés erőltetésével ellehetetleníti a BH- Gas tevékenységét.

A BH- Gas szerint az Energoinvest jogtalanul döntött a Gazprom által javasolt váltás mellett, s a cég azt is hangsúlyozza, hogy az oroszok nem gazdasági, hanem politikai okokból akarják az útiránycserét, azaz azt, hogy az energiahordozó ne Ukrajnán, Magyarországon majd Szerbián keresztül, hanem Törökország felől, az ellenséggé vált Ukrajnát kikerülve, Szerbia érintésével érkezzen a volt jugoszláv tagköztársaságba. logo

A végleges váltás ellen

A BH- Gas szerint már csak azért sem lenne szabad végleg váltani, mert a magyarokkal kötött szerződés értelmében a megállapodás felmondása esetén 23 millió dolláros kötbért kellene fizetni az FGSZ-nek, és nem lenne jó, ha az Energoinvest a lakosság zsebéből húzná ki a büntetés összegét.

energoinvestAz Energoinvest viszont azzal érvel, hogy a BH- Gas szándékosan kötött magas kötbérfizetési kötelezettséget tartalmazó megállapodást a magyarokkal, s ki nem mondva ugyan, de korruptsággal vádolja a vállalat vezetését, mondván, hogy “úgy tűnik, mintha a BH- Gasnak különleges érdekei fűződnének a magyar szállító megtartásához”.

Míg a BH- Gas szerint a szerződés 2023 előtti felmondásával végrehajtott végleges irányváltás kerülne sokba, az Energoinvest arról beszél, a “magyar útvonal” fenntartása az év eleje – a Balkáni Áramlat belépése – óta már hárommillió dollárjába került Boszniának. fgsz

Az Energoinvest szerint ugyanis Bosznia “kolosszális közvetítői díjat” fizet az FGSZ-nek, így januárban 1,07 millió, februárban 937 ezer, márciusban pedig 987 ezer dollárral lett volna kisebb a boszniai gázszámla, ha az energiahordozót már a Gazprom által szorgalmazott – és orosz tulajdonban lévő – vezetéken át importálták volna.

Erre a BH- Gas vezetői azzal válaszoltak, csodálják, hogy az Energiainvestet meglepte ez a szám, hiszen maguk írták alá azt a memorandumot, amely arról rendelkezett, hogy 2021 első három hónapjában továbbra is a “magyar útvonalon” érkezik Boszniába a gáz.

Hosszabb távú érdekek

Közben már a boszniai kormány is megszólalt és a jelek szerint  a végleges váltást pártolja . A kabinet ugyanis felszólította a BH- Gast, hogy kérje vissza a magyar útvonalon szállító cégektől az áprilisi szállításokra előre kifizetett 1,6 millió dollárt, miután ebben az időszakban már a Török áramlaton keresztül érkezett a gáz Boszniába.

Az eredeti, 1997-ben aláírt megállapodás szerint az orosz gáz Ukrajna, Magyarország és Szerbia érintésével érkezik Boszniába, s most csak egy, az Energoinvesttel kötött memorandum beszél arról, hogy a fő útvonal a Balkáni Áramlat, s az eddigi fő irány alternatív útiránnyá degradálódik.

Az útirányvita akkor rendeződik véglegesen, amikor a szereplők egy új szerződésben rögzítik az export valamennyi feltételét.

Az oroszok közben – az egyik boszniai entitás, a Szerb Köztársaság vezetésének a segítségével – meg akarják akadályozni annak a déli, illetve északi összekötő vezetéknek a megépítését és üzembe helyezését, amely lehetővé tenné, hogy Bosznia Horvátország felől is importáljon gázt és így függetlenedjen Oroszországtól.

Boszniai források szerint Moszkva végső célja, hogy teljesen izolációban tartsa az országot, és megakadályozza, hogy harmadik országból vásároljon földgázt.

Lapzárta után érkezett

A legújabb fejlemény, hogy a BH- Gas a ma kiadott kormányrendelet alapján járt el, és kifizette a számlát az Energoinvestnek. Nermin Džindić, Bosznia- Hercegovina energetikai, bányászati és ipari minisztere ezért úgy gondolja, hogy pénteken nem áll le a gázszolgáltatás.

 Ezzel azonban még korántsem rendeződött a helyzet! 

________________
Képek: Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava