Connect with us

Horvátország

DILEMMA: Hogyan utazhatnak a 7 és 18 év közötti gyerekek Horvátországba?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat gyerekek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A nyár közeledtével egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy hogyan utazhatnak a 7 év 17 év közötti gyerekek, miként léphetnek be Horvátországba? A nyaralásra induló családok nyilván nem akarják “lepasszolni” az említett korcsoportba tartozó gyerekeiket, de mi a teendő? Eziránt érdeklődött a BALK a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseleténél, ám felsőbb döntések hiányában csak bizonyos részleteket sikerült tisztáznunk.

Belépés Horvátországba

A Horvátországba utazóknak, akik átestek a betegségen, igazolniuk kell, hogy legalább 11 nappal ezelőtt kigyógyultak a Covidból, és ez vonatkozik a 7 és 18 év közötti korosztályra is.

– Ezzel akkor is rendelkezniük kell, hogy ha van védettségi igazolványuk. Ha nincsen, akkor mindenképpen kell, sajnos, a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt, vagy pedig egy antigén-gyorsteszt, ugyanúgy mint a felnőtteknek


– mondta a BALK-nak Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének szóvivője.

A 7 és 18 év közötti gyerekeket nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, hiszen általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, sok esetben orvoshoz sem fordulnak.

– Tegnap egy anyuka telefonált, és mondta, hogy a gyerek átesett ugyan a koronavírus-fertőzésen, de otthon pihengetett, és teljesen tünetmentes volt, vagyis neki nincs semmiféle igazolása arra vonatkozóan, hogy a gyerek leküzdötte a betegséget


– tette hozzá a szóvivő.

Ha Magyarország elkezdi a 16 és 18 év közötti gyerekek oltását, akkor az érintettek száma minden bizonnyal csökken, de akkor is marad még a 7 és 16 év közötti korosztály, a szóvivő azonban azt remélte, hogy május végéig vagy a horvátok, vagy a magyarok kitalálnak valamilyen megoldást – de  egyelőre tesztelések vannak .

Belépés Magyarországra

Visszafelé, ha nincs védettségi igazolványuk a 7 és 18 év közötti gyerekeknek, akkor rájuk is vonatkozik a 10 napos karantén, amit ki lehet váltani két PCR-teszttel.

– Az a nagyon jó hír, hogy Magyarország most már elfogadja a horvátországi teszteket is. Tehát elképzelhető, hogy az első PCR-tesztet megcsináltatják Horvátországban, és eleve így térnek haza, amivel le lehet rövidíteni a karantént


– mondta a szóvivő, aki figyelmeztetett arra, hogy jelenleg a Horvátországba utazóknak érdemes magukkal vinniük a vakcina felvételének időpontját tartalmazó karton, amelyet az orvos aláírásával és pecsétjével látott el.

A horvát határőr ugyanis kérheti ezt a papírt, mivel a magyar védettségi igazolvány dátumot nem tartalmaz, még a QR-kódos részben sem, viszont azt igazolni kell, hogy a második dózist mikor kapta meg a belépésre jelentkező.

A horvátoknak nyilván az az érdekük, hogy minél több embert engedjenek be, de azért ez attól függ, hogy a határra érve az utazó éppen kibe botlik bele.

A határátlépés kérdése tehát “csak valamelyest szabályozott”, – amit részben a magyar védettségi igazolvány hiányosságai is okoznak – megoldást azonban az hozna, ha a magyar és a horvát külügyminisztérium megállapodna, hogy kölcsönösen elismerik a védettségi igazolványokat, és “akkor az ember fogná a személyiét, a hozzátartozó védettségi igazolvánnyal, és “dobar dan”, isten áldja, jó utat kívánunk!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava