Connect with us

Horvátország

DILEMMA: Hogyan utazhatnak a 7 és 18 év közötti gyerekek Horvátországba?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A nyár közeledtével egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy hogyan utazhatnak a 7 év 17 év közötti gyerekek, miként léphetnek be Horvátországba? A nyaralásra induló családok nyilván nem akarják “lepasszolni” az említett korcsoportba tartozó gyerekeiket, de mi a teendő? Eziránt érdeklődött a BALK a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseleténél, ám felsőbb döntések hiányában csak bizonyos részleteket sikerült tisztáznunk.

Belépés Horvátországba

A Horvátországba utazóknak, akik átestek a betegségen, igazolniuk kell, hogy legalább 11 nappal ezelőtt kigyógyultak a Covidból, és ez vonatkozik a 7 és 18 év közötti korosztályra is.

– Ezzel akkor is rendelkezniük kell, hogy ha van védettségi igazolványuk. Ha nincsen, akkor mindenképpen kell, sajnos, a 48 óránál nem régebbi PCR-teszt, vagy pedig egy antigén-gyorsteszt, ugyanúgy mint a felnőtteknek


– mondta a BALK-nak Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének szóvivője.

A 7 és 18 év közötti gyerekeket nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, hiszen általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, sok esetben orvoshoz sem fordulnak.

– Tegnap egy anyuka telefonált, és mondta, hogy a gyerek átesett ugyan a koronavírus-fertőzésen, de otthon pihengetett, és teljesen tünetmentes volt, vagyis neki nincs semmiféle igazolása arra vonatkozóan, hogy a gyerek leküzdötte a betegséget


– tette hozzá a szóvivő.

Ha Magyarország elkezdi a 16 és 18 év közötti gyerekek oltását, akkor az érintettek száma minden bizonnyal csökken, de akkor is marad még a 7 és 16 év közötti korosztály, a szóvivő azonban azt remélte, hogy május végéig vagy a horvátok, vagy a magyarok kitalálnak valamilyen megoldást – de  egyelőre tesztelések vannak .

Belépés Magyarországra

Visszafelé, ha nincs védettségi igazolványuk a 7 és 18 év közötti gyerekeknek, akkor rájuk is vonatkozik a 10 napos karantén, amit ki lehet váltani két PCR-teszttel.

– Az a nagyon jó hír, hogy Magyarország most már elfogadja a horvátországi teszteket is. Tehát elképzelhető, hogy az első PCR-tesztet megcsináltatják Horvátországban, és eleve így térnek haza, amivel le lehet rövidíteni a karantént


– mondta a szóvivő, aki figyelmeztetett arra, hogy jelenleg a Horvátországba utazóknak érdemes magukkal vinniük a vakcina felvételének időpontját tartalmazó karton, amelyet az orvos aláírásával és pecsétjével látott el.

A horvát határőr ugyanis kérheti ezt a papírt, mivel a magyar védettségi igazolvány dátumot nem tartalmaz, még a QR-kódos részben sem, viszont azt igazolni kell, hogy a második dózist mikor kapta meg a belépésre jelentkező.

A horvátoknak nyilván az az érdekük, hogy minél több embert engedjenek be, de azért ez attól függ, hogy a határra érve az utazó éppen kibe botlik bele.

A határátlépés kérdése tehát “csak valamelyest szabályozott”, – amit részben a magyar védettségi igazolvány hiányosságai is okoznak – megoldást azonban az hozna, ha a magyar és a horvát külügyminisztérium megállapodna, hogy kölcsönösen elismerik a védettségi igazolványokat, és “akkor az ember fogná a személyiét, a hozzátartozó védettségi igazolvánnyal, és “dobar dan”, isten áldja, jó utat kívánunk!

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava