Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

HIVATALOS: Nincs karantén a kiskorúaknak, ha védettségi igazolvánnyal rendelkező szüleikkel térnek haza

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gulyas gergely
A cikk meghallgatása

 
Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Facebook-oldalán jelentette be, hogy megszületett a megállapodás Horvátország és Magyarország között. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás védettségi igazolványát, így az azzal rendelkező horvát és magyar állampolgárok teszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országába!

De mi van a gyerekkel?

Ezt a kérdést tette fel a BALK több olvasója is. A kérdésre csütörtökön kaptunk választ a Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a múlt héttől ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól.

 Egy most megjelenő rendelet szerint ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik  


– jegyezte meg.

A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, az oltások elfogadásáról minden országgal tárgyalnak, ahol van hajlandóság a kétoldalú megállapodás megkötésére, és remélhetőleg az összes környező országgal lesz ilyen megállapodás.

– Magyarország arra törekszik, minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást


– tette hozzá. Elmondta, azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják.

Gulyás Gergely közölte: a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

Gulyás ugyanakkor megjegyezte: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy  a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának .

Nem kell rá sokat várni

A Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

Gulyás közölte,  néhány napon belül bárki megkaphatja az oltást .

Ismertetése szerint most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége az Astrazeneca, a Sinopharm és Szputnyik vakcinára.

Kifejtette:

-azoknak, akik bizonyos oltásra várnak, azzal kell számolniuk, hogy ezen a héten kevés Moderna- és Pfizer-oltás áll rendelkezésre, mivel a beérkező 330 ezer adagból 200 ezer a második oltás, míg 130 ezret félretesznek a 16-18 év közöttieknek.

Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be Magyarországon. 4 millió 153 ezer felett van az első oltásban részesültek száma, azaz a 18 év feletti lakosság közel 53 százalékát beoltották.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava