Connect with us

Horvátország

A GAZDAGOK VIADALA: Kit érdekel a non-paper, amikor itt a Szuperliga?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Veszélyben a foci! A Balkánon, főleg Horvátországban, ahol a labdarúgás nem a legfontosabb mellékes dolog a világon, hanem a legfontosabb, ami mellett minden mellékesnek tűnik, abszolút elszabadult a pokol. Mi lesz a bajnokcsapatokkal, mi lesz a Bajnokok Ligájával, és sőt, és pláne, mi lesz a válogatottakkal?

A fél csapat tiltólistán

Mint ahogyan ezt már nyilván mindenki tudja, a leggazdagabb európai klubok úgy határoztak, hogy létrehozzák a saját kis homokozójukat, a Szuperligát. A hírt Florentino Pérez, a Real Madrid, illetve a Szuperliga jövendőbeli elnöke jelentette be.

A 20 csapatot magába foglaló új ligához jelenleg a spanyol Real Madrid, Barcelona és Atletico Madrid, az angol Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City és Manchester United valamint az olasz Juventus, Milan és Inter csatlakoztak. A német Bayern München, a Borussia Dortmund és a francia PSG elutasították a részvételt a mega-projektben, amelyet nem az orosz Gazprom, hanem az amerikai JP Morgan Chase szponzorál.

Az elképzelés szerint a zártkörű versengésben a leggazdagabb csapatok játszanának egymással és a Szuperligából nem lehetne kiesni.

Viszont ezzel a kontinens szupercsapatai kilépnének, vagy kilépni kényszerülnének a nemzeti bajnokságokból, és elutasítanák a nemzeti labdarúgó szövetségek, illetve a nemzetközi labdarúgó szövetségek illetékességét. Cserében az UEFA kitagadná őket a nagy európai “focicsaládból”.

A foci megmentéséért küzd(?)

A most létrejövő Szuperliga vezetője, Florentino Pérez azt állította, hogy ő csak segít megmenteni a futballt.


– A futball jövőjéért harcolunk. Van, aki ezt nem veszi komolyan

– jelentette ki az új liga első harcos elnöke.

A gazdagok viadala

A Szuperligát sokan ellenzik, a politikusok, a szurkolók, a szövetségek, a Ligából kimaradó csapatok, bár nekik kellene a legkevésbé panaszkodniuk, Angliában például a “hatok” távozását követően ők is nyerhetnének bajnokságot.

Boris Johnson és Emmanuel Macron mellett Orbán Viktor is nyilatkozott az elképzelés káros hatásáról, mondván hogy “Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak.

Margaritis Schinas az Európai Bizottság alelnöke a Szuperliga elképzeléseit ellentétesnek találta az európai értékekkel.

Horvátországban ez idáig még nem volt hivatalos kommentár, sem a Horvát Labdarúgó Szövetség, sem a kormánykörök berkeiből, de miután Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke meghirdette, hogy a Szuperligában játszó játékosok számára nem engedélyezik a szereplést a nemzeti tizenegyben, az országban máris pánikhelyzet alakult ki.

Horvátország számára ez katasztrofálisnak bizonyulna, mert sem az EB-n sem a VB-n nem számíthatnának Mateo Kovačić, Ante Rebić, Marcelo Brozović, Ivan Perišić, Luka Modrić és Šime Vrsaljko fellépésére, akik a csapat gerincét alkotják.

Erős túlzással azt mondhatnánk, hogy hasonló helyzet alakulna ki Szerbia esetében is, mivel a legerősebb európai csapatokban játszanak. A szerb válogatottból így biztosan kimaradna Nemanja Matić, a vörös ördögök középpályása, viszont játszhatna a gólvágó Aleksandar Mitrović, aki a kiesőjelölt Fulham középcsatára.

Hogy mi lesz a végkifejlet, azt egyenlőre nehéz megmondani, főként miután a FIFA elég lagymatagon reagált az ügyre. Hogy az UEFA és a nemzeti szövetségek elég erősnek bizonyulnak-e a legnagyobb európai csapatok véd- és dacszövetsége ellen, az a jövő csontzenéje.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava