Connect with us

Bosznia

NINCS VAGY VAN: A szlovén miniszterelnök tájékoztatta a boszniai elnökség bosnyák tagját arról, hogy nincs non-paper

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven bosnyak harmas
play icon A cikk meghallgatása


Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja telefonon beszélt Janez Janša szlovén miniszterelnökkel. A telefonbeszélgetést a szlovén kormányfő kezdeményezte. Janša tájékoztatta a boszniai elnökség egyharmadát, vagyis a testület bosnyák tagját, hogy nincs ami van, de ha van, akkor nem ő írta.

Janša magyarázata

Janša azért hívta fel Džaferovićot, mert szerette volna tisztázni vele, hogy nem létezik a szlovén kormánnyal összefüggésbe hozott non-paper, amely magában foglalja a határok újraírását és Bosznia- Hercegovina területi integritásának megsértését.

Ezt Bosznia- Hercegovina elnöksége hozta nyilvánosságra.

A közlemény szerint Janez Janša elmondta, hogy Szlovénia támogatja Bosznia- Hercegovina szuverenitását, területi integritását és euroatlanti útját, valamint teljes mértékben tiszteletben tartva a daytoni békemegállapodást.

Džaferović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a Bosznia- Hercegovina etnikai és területi megosztásáról szóló elképzeléseket gyökerüknél kell elfojtani. Hozzátette, hogy Bosznia- Hercegovina számára az egyetlen út a további belső reintegráció és az euro-atlanti integráció.

A telefonbeszélgetés során kitértek Szlovénia közelgő uniós elnökségére, valamint a hamarosan megrendezésre kerülő uniós—nyugat-balkáni csúcstalálkozóra, amelynek Szlovénia ad otthont, és amelynek fő témája a nyugat-balkáni országok Európai Unióba történő integrációjának felgyorsítása lesz.Szecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbok

Megszólalt az ügyben Bakir Izetbegović bosznia-hercegovinai bosnyák vezető is, aki szerint a szlovén non-paper nem csak Bosznia- Hercegovinára, hanem Európára is veszélyes téziseket fogalmaz meg.

– A szecesszionista, a profasiszta, és a rendszerint iszlamofób csoportok és pártok, amelyek a non-paperben megfogalmazott politikát és téziseket támogatják, valójában az Európai Unió alapjait ássák alá, ezért mindaz, ami most történik, nemcsak nekünk, itt Bosznia- Hercegovinának vagy a régiónak jelent problémát, hanem egész Európának is

– jelentette ki a botrányt kirobbantó politicki.ba portálnak nyilatkozva Izetbegović, aki a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) elnöke. Szerinte egy “ambiciózus okoskodó” ember számára logikusnak tűnhet egy ország felosztása, ahol egymással korábban szembenálló emberek élnek egymásnak ellentmondó érzelmekkel és víziókkal.

Bakir Izetbegović úgy vélte, hogy egy ilyen okoskodó kényelmes kabinetjéből nézve úgy tűnhet, hogy a felsorolt tézisek megvalósulása az érintett emberek számára könnyebbséget jelent, és a változások után pedig boldogabban élhetnek.

– De téved, mert nem vette figyelembe az összes áldozatot, amelyet a bosznia-hercegovinai hazafiak hoztak az ország egységének megőrzése érdekében, és nem számolt azzal, hogy ez az egység mindig megvédésre kerül

– mondta Izetbegović, aki azt ígérte, hogy megőrizik Bosznia- Hercegovina egységét, gondoljon bármit is a radikális európai jobboldal.

A bosnyák vezető szerint függetlenül attól, hogy ki a non-paper szerzője, és hogy kinek és mikor kézbesítették, egyértelmű, hogy Európában néhány jobboldali és fasiszta párt támogatja a megfogalmazott téziseket.

Izetbegović azonban reméli, hogy az EU túlnyomó többsége képes felvenni a harcot a “fasiszta kisebbséggel, az iszlamofóbokkal és a szecesszionistákkal”. A bosnyák vezető szerint azonban mindenkinek óvatosnak kell lennie, mert “gyökerénél kell elmetszeni” minden gondolatot, amely az államhatárok megváltoztatására vonatkozik, mert ez Pandora szelencéjének a nyitogatása.

A gyökerekről

Mindkét bosnyák vezető arról beszélt, hogy a gyökerüknél kell elfojtani, illetve a gyökerüknél kell elmetszeni azokat a gondolatokat, amelyek az államhatárok megváltoztatására vonatkoznak.

Nem valószínű, hogy ez véletlen. Inkább tudható be annak, hogy a bosnyák kommunikáció egy központból irányított, megtervezett és jól koordinált.

És a gyökerénél ragadja meg a problémát.
______________
Fotó: inernet

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac3 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékJanša magyarázataSzecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbokA gyökerekről A cikk meghallgatása Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban, még a hetvenesekben Újvidéken, mesterfokon...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac1 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékJanša magyarázataSzecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbokA gyökerekről A cikk meghallgatása 2010. nov. 20-án délelőtt egy érdekes vasúti szerelvény haladt át Magyarországon....

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac2 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékJanša magyarázataSzecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbokA gyökerekről A cikk meghallgatása „Ilyet én is tudok” című könyvében ír kalapács alá került sokmilliós...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékJanša magyarázataSzecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbokA gyökerekről A cikk meghallgatása Talpalatnyi Párizs a pesti dzsuvában – ezzel a szimpatikus, lélekemelő mondattal...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékJanša magyarázataSzecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbokA gyökerekről A cikk meghallgatása Többek közt a szerb N1 hozta minap a hírt, hogy a...

IN ENGLISH

Tíz nap legjava