Connect with us

Gázellátás

KIVÁSÁRLÁS: A Romgaz az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil részesedésére a Fekete-tengeri gázprojektben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ENs3DK X0AEEqbB
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc


A Romgaz román állami vállalat az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil amerikai csoport tulajdonában lévő Fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező 50%-os részesedésére – írta a Ziarul Financiar napilap. A román cég március 31-én erősítette meg, hogy kötelező érvényű ajánlatot tett az ExxonMobil helyi leányvállalatának megvásárlására.

Kié legyen a vezető szerep?

Az ExxonMobil 50%-os részesedéssel rendelkezett a Fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben, 2019 júliusában azonban bejelentette, hogy meg akar válni tőle.

A Neptun Deep projekt másik tulajdonosa az OMV Petrom román csoport, amelyet az osztrák OMV irányít.

A bejelentést követő utóbbi másfél évben jóformán semmi sem történt, az ExxonMobile ugyanis nem talált vevőt a részesedésére, így az eladás „megfeneklett”.

Ugyanakkor az OMV az év elején kilátásba helyezte, hogy kilép a projektből, ha a román kormány nem kezdeményezi az offshore-törvény módosítását, és ezáltal nem biztosít kedvezőbb feltételeket a befektetők számára.

Az ExxonMobile kivásárlása egyre inkább valószínű, az viszont továbbra sem tisztázott, hogy a Romgaz és az OMV közül melyik jut vezető szerephez az új összetételben.

Elvileg a Romgaznak „kell megörökölnie” ezt a szerepet az ExxonMobile-tól, de egyes vélemények szerint a román cégnek nincs elegendő tapasztalata az offshore tevékenységekben. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a közelmúltban kijelentette, hogy a Romgaz képes vezetni a projektet.

Elképzelhető, hogy a román állami tulajdonban lévő cég politikai okokból „ragadja magához” az irányító szerepet, hogy a kormány az offshore-törvény módosításához megnyerhesse a szociáldemokrata (PSD) ellenzék támogatását, amely „elvileg jobban szereti” az állami tulajdonú nemzeti vállalkozásokat. KIVÁSÁRLÁS: A Romgaz az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil részesedésére a Fekete-tengeri gázprojektben

A Ziarul Financiar szerint egyes szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki a fejlődés ütemével kapcsolatban, ha a projekt irányítása az ExxonMobile-ról a Romgazra „száll át”.

Szénről gázra váltanának

A román kormány azért támogatja a Romgaz beszállását a Neptun Deep projektbe, mert a Fekete-tengeri földgáz kitermelése elősegíthetné a szénerőművek bezárását, vagyis az átállást a kevésbé szennyező energiaforrásra.

A bukaresti vezetés tehát az ország földgázkészleteit „átmeneti üzemanyagként” szeretné felhasználni az elkövetkező egy-két évtizedben.

Szakemberek szerint a Neptun Deep beruházás valójában versenyfutás az idővel, miután az Európai Unió egyértelműen a zöld energiát helyezi előtérbe.

A Fekete-tengeri készletek kiaknázását így nemigen lehet halogatni, mert másfél-két évtizedes távlatban a térségben csökkenhet a földgáz iránti kereslet.

A projekt életben tartása érdekében azonban módosítani kell a román offshore-törvényt, hogy az OMV is elégedett legyen.

A törvény módosítása néhány héten belül megkezdődhet, és ha a Romgaz átveszi a vezető szerepet a Neptun Deep irányításában, akkor az ellenzéki PSD várhatóan megadja a hozzájárulását.

A bukaresti kormány állítólag azért nem lépett eddig az ügyben, nehogy a törvénymódosítással biztosított előnyök láttán az ExxonMobil meggondolja magát, és megtartsa a részesedését.

A bukaresti forgatókönyv szerint a Neptun Deep földgázmező kiaknázása a gázfűtéses erőművekre való áttérés elősegítése mellett lehetővé tenné újabb 1,8 millió háztartás rákapcsolását a gázhálózatra, ám ehhez jóformán meg kellene duplázni a rendelkezésre álló gázmennyiséget, vagyis a jelenlegi 11–12 milliárd köbméteren felül évente plusz 8 milliárd köbméter gázra lenne szükség.

Románia az EU második legnagyobb gázkitermelője, miután az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, szakértői vélemények szerint azonban, ha a Fekete-tengeri földgázprojekt nem a tervek szerint halad, akkor az ország függővé válhat az orosz gázimporttól.
__________________
Forrás: internet

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Gázellátás

EMELT A GAZPROM: Bosznia-Hercegovinában az orosz exportőr 9,7%-os áremelést eszközölt, de csak az ország egyik felében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

steel pipelines cables plant
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Lezárult a Gazprom és a boszniai Föderáció földgáz importjáért felelős Energoinvest képviselői közötti ármegállapító tárgyalás. Ennek eredményeként a lakossági és az ipari felhasználók számára 9,7%-al nőtt október 1-re visszamenőleg a gáz piaci ára. A lakossági fogyasztók számára a föderációs kormány és Szarajevó Kanton vezetése már júniusban támogatási rendszert dolgozott ki, most az ipari fogyasztók reménykedhetnek kormányzati segítségben. A Gazprom eltérő árazást alkalmaz a két entitás, vagyis a boszniai Szerb Köztársaság és a boszniai Föderáció esetében, a Föderációban az árat tovább növeli, hogy három állami cég épült rá a gázszolgáltatásra, és mindegyik leveszi a maga sápját a fogyasztók kárára.

Sokadszor emelnek az oroszok

A Gazprommal való tárgyalásért felelős Energoinvest cég október 11-én jelezte a bosnyák-horvát Föderáció kormányának, hogy az orosz fél 9,7%-al magasabb árat határozott meg az előző negyedéves értékhez képest, így indokolt az új ár mielőbbi meghatározása végfogyasztók részére. Ennek eredményeként született meg a Föderációban működő ipari fogyasztóknak irányadó köbméterenkénti 1,095 KM ár, amihez még az adóhivatal hozzá tette a 17% Áfa-t. Így mintegy 275,- forint összeget kell fizetnie a boszniai vállalkozásoknak 1 m3 földgáz után január 1-ig. Aztán meglátjuk mit lépnek az oroszok.

Annak ellenére, hogy Bosznia-Hercegovina rendelkezik hosszútávú gázszállítási szerződéssel, az árképzés legalább annyira bonyolult a fogyasztók számára, mint a magyar gyakorlatban.

Az egyébként hipertitkos boszniai hosszútávú dokumentumról annyi biztos a korábbi évek ármegállapítási gyakorlata alapján, hogy az ár igazodik egy meghatározott szorzó alapján a földgáz és a kőolaj tőzsdei árváltozásához. Emiatt fogadták a boszniai gazdasági szakértők komoly szkepszissela Putyinnal szoros viszonyra törekvő Milorad Dodik távozó szerb államelnökségi tag azon kijelentését nyár közepi moszkvai látogatását követően, hogy sikerült kedvező árat kialkudnia a Gazprom képviselőivel.

Érdemes megjegyezni, hogy Bosznia-Hercegovinában a fogyasztói ár megállapítása amiatt is ritka bonyolult, mert a szerb entitásnak és a bosnyák-horvát Föderációnak külön exportért felelős cége van, és más cégek működtetik a gázhálózatot a két országrészben.

Ebből fakadóan a lakossági és ipari fogyasztók eltérő árat fizetnek a gázért a két entitásban. Jellemző, hogy az orosz geopolitikai játéktérben betöltött szerepe miatt a boszniai Szerb Köztársaságban az ár körülbelül 15%-al alacsonyabb, mint a Föderációban.

A hazai barnaszénben bíznak

A 100%-ban orosz exporttól függő Bosznia-Hercegovinának azonban komoly áremelést kellett átvészelni január 1. óta. Az előző két negyedéves ármegállapító tárgyaláson megnyomták az oroszok a tollat, ami áprilisban 15%-os emelést, majd júniusban hidegzuhannyal felérő 23%-os további drágulást eredményezett. Ez azonban még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat- és közép-európai piacokon végbement áremelkedés.

A boszniai gazdaságot amiatt érinti kisebb mértékben a gázár európai megugrása, mert az elmaradott villamoserőmű rendszernek „köszönhetően” a belföldön bányászott barnaszénnel és lignittel lehetősége van a helyi villamosenergia szolgáltatóknak továbbra is olcsó áramot termelni. A most bejelentett 9,7%-os áremelkedés így elsődlegesen a földgázt alapanyagként felhasználó ipari üzemek számára jelent komoly megterhelést. A nagy villamosenergia igényű vállalkozások költségeiben ez nem jelentkezik közvetlenül.

A kormány támogatást ígér

A nem túl rózsás költségvetési helyzetben lévő Föderáció kormánya csütörtöki ülésén dönthet leghamarabb az ipari fogyasztók számára nyújtandó támogatásról. Nermin Džindić a Föderáció energetikai ügyekért felelős minisztere jelezte, hogy több támogatási modellt terjeszt be a kormányülésen, amelyek lehetővé tennék a 9,7%-os drágulás legalább részleges mérséklését.

Džindić a legtöbb ipari felhasználónak otthont adó Szarajevó Kanton vezetésével akar együttműködni, mégpedig abban a formában, hogy a tervezett gázár-támogatást az entitás és a kanton fele-felel arányban biztosítsa a költségvetési tartalékból.

A majd 10%-os áremelkedés azonban a lakossági gázszámlákon is érzékelhető lesz, amiről Džindić mélyen hallgatott, így feltételezhető, hogy a mostani támogatási körből a lakosság kimarad. Ez annyiban érthető, hogy júniusban csak a lakossági fogyasztók 10%-os szubvenciót kaptak.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: