Connect with us

Bosznia

HARC A LÉTÉRT: Szarajevóban a kormány lemondását követelik, mert nincs vakcina

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Polgárok és aktivisták egy csoportja vonult az utcákra Szarajevóban, és követelte a bosznia-hercegovinai politikusok lemondását, akiket felelősnek tartanak a koronavírus elleni vakcinák beszerzésének terén tapasztalható elmaradásért, mindenek előtt a bosnyák-horvát föderáció területén. A megmozdulást a “Harc a létért” (Borba za život) jelszóval tartották meg.

A demonstrálók a bosnyák-horvát föderáció kormányának székháza elé vonultak, ahol követelték a kantonális miniszterelnök és a többi illetékes vezető “lemondását”.

A bosnyák származású Fadil Novalić (Demokrtikus Akciópárt, SDA) kantonális miniszterelnök négy héttel ezelőtt ígérte meg, hogy a nagyon várt vakcina hamarosan megérkezik Bosznia- Hercegovinába. Az oltóanyag beszerzése érdekében akkor “ad hoc” csoport is létesült, vakcina azonban azóta sincs.

A tüntetők a kormány épülete előtt apró transzparenseket emeltek a magasba, amelyek közül sokon a lemondás (Ostavke) szó volt látható, és a nyomás növelésének érdekében ugyanezt a szót skandálták.

A demonstrálók a kantonális minisztertanács lemondásán kívül követelték a központi szarajevói kormány távozását, az esetleges új vezetőktől ugyanakkor azt várnák, hogy két héten belül “világos és reális” tervet dolgozzanak ki a koronavírus által előidézett válság megoldására.

– Ez lázadás a kormány és a miniszterek tétlensége ellen. Sok ember halálát és a vakcinák beszerzésének elmaradását követően semmi pozitív mondanivalónk nincs

– jelentette ki az egyik tüntető a szarajevói vezetéssel egyre inkább szembe kerülő Avaz bosnyák hírportálnak nyilatkozva.

Egy másik demonstráló azért vett részt a megmozduláson, hogy polgártársaival közösen kényszerítse rá a kormányt a vakcinák beszerzésére, hogy az élet visszatérjen a “normális kerékvágásba”.

Bosznia- Hercegovinában az utóbbi egy napban 5563 tesztelést hajtottak végre, és ebből 1093, vagyis majdnem minden ötödik pozitív lett. Egy nap alatt 99 beteg halt bele a koronavírus szövődményeibe.
_____________________________
Forrás: Avaz, közösségi média

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava