Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

SÓHAJ: Szerbia kapott Trump gyógyszeréből, Boszniának maradt a Paracetamol

covid centar
Olvasási idő: 2 perc


Ezzel a nagybetűs címmel jelent meg a Dnevni avaz című szarajevói bosnyák napilap, amely így vázolta fel a bosnyák–horvát föderáció területén kialakult helyzetet. A cikk szerint a helyi egészségügyi dolgozók egyenlőtlen harcot folytatnak a koronavírus ellen.

Nincs vakcina, nincs gyógyszer

Az egyik legkiválóbb bosnyák immunológusa szerint a Remedisivir nagyon hatásos a koronavírus gyógyításában, a bosnyák-horvát föderáció kormánya azonban korábban elállt a beszerzésétől.

Jasenko Karamehić, a Bosznia-Hercegovinai Immunológusok Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy Szerbiában tömeges oltás zajlik, és a szerb vezetés ezzel párhuzamosan két drága amerikai gyógyszert szerez be a már megbetegedettek emberek gyógyítására: a Bamlanivimabot és a Regeneront.

A bosnyák–horvát föderáció miniszterelnökéhez intézett levelében Karamehić megjegyezte, hogy mindeközben Bosznia-Hercegovinában a lakosság és az egészségügyi dolgozók egyenlőtlen harcot folytatnak a betegséggel, mert nem állnak rendelkezésükre sem vakcinák, sem gyógyszerek.

Az immunológus megjegyezte, hogy elkeserítő a helyzet a balkáni országban, ahol folyamatosan növekszik a megbetegedések és a halottak száma.

Bosznia-Hercegovina, illetve a bosnyák-horvát föderáció még sehol sem tart a vakcinák beszerzésében. A föderáció közegészségügyi intézetének igazgatója ma beismerte, hogy még meg sem kezdték a tárgyalásokat a gyártókkal.

Még nem tárgyaltunk a potenciális beszállítókkal. Ezeknek a tárgyalásoknak az eredményétől függ majd a vakcina beszerzése, ami úgynevezett „sürgősségi behozatalnak” minősül majd, mert a koronavírus elleni vakcinák nem esnek át a hazai regisztrációs folyamaton

– mondta Davor Pehar, aki nemcsak a közegészségügyi intézetet, hanem azt az “ad hoc csoportot” is vezeti, amely a vakcina beszerzésének érdekében alakult meg a nap folyamán. cover bigkis festett kabatok222kis festett kabatok

Pehar szerint először azokkal a gyártókkal tárgyalnak, amelyeknek vannak képviseleteik Szarajevóban, így a beszerzés a Pfizerre, a Szputnyikra és a Sinopharmra korlátozódhat.

Nem sokkal később Fadil Novalić, a föderáció miniszterelnöke, akinek az immunológusok vezetője írt, bejelentette, hogy a most megalakult “ad hoc” csoport csütörtökön a kormány elé terjeszti a javaslatát a vakcinák beszerzésére.

Novalić azonban már most jelezte, hogy legfeljebb 400 ezer vakcinát tudnak beszerezni, de ennek az ára sem haladhatja meg a 12 millió konvertibilis márkát, vagyis az alig több mint 6 millió eurót, mert ennyire van pénz a költségvetésben.

Ha gyorsan visszaosztunk, akkor kiderül, hogy a bosnyákok 15 eurós áron szeretnék beszerezni a vakcina darabját.

Magyarország is rendelt

Aleksandar Vučić a szerbiai nemzetbiztonsági tanács szombati ülése után jelentette be, hogy hazája rendelt Bamlanivimabot, amelyből Magyarország is szerzett be, és Regeneront is.

Ezek félelmetesen drága gyógyszerek, ezekkel a leginkább veszélyeztetett emberek életét mentjük meg, akik idősek, betegek. Ezekből a gyógyszerekből egy pirula több ezer euróba kerül


– jelentette ki a szerb elnök, aki arról is beszélt, hogy az egyikből Szerbián kívül Európából csak Csehország és Németország, a másikból pedig csak Magyarország, Csehország és Németország szerzett be bizonyos mennyiséget.

Vučić közölte, hogy az egyik gyógyszer április, a másik pedig május elején érkezik Szerbiába.

És mi van a Remedisivirrel, amely helyett Bosznia-Hercegovinában Paracetamolt használnak?

Szerbiában tavaly október óta gyógyítanak “Trump gyógyszerével”, de csak kivételes esetekben, és a betegség bizonyos fázisaiban, mivel nagyon drága.

A Fehér Ház október 2-án jelentette be, hogy Donald Trump volt amerikai elnököt is megfertőzte a koronavírus, ezt követően szállították kórházba, ahol kísérleti antitestkezelést kapott.

Orvosai szerint Trumpot Remdesivir-kúrára fogták; ez a vírusellenes készítmény gátolja a kórokozó replikációját elősegítő vírusenzim működését.
______________
Fotó: Twitter

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: