Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Gazdaság

A NÍLUS DELTÁJA: Egyiptomban kutat az INA

ina A NÍLUS DELTÁJA: Egyiptomban kutat az INA ina epulet
hu ina A NÍLUS DELTÁJA: Egyiptomban kutat az INA hu Hungarian

Olvasási idő: 2 perc

A horvát-magyar tulajdonban lévő INA kőolajipari vállalat bejelentette, hogy Tarek al-Mala egyiptomi olajügyi miniszter hozzájárult az INA és a Wintershell DEA közötti adásvételi szerződés véglegesítéséhez. A nevezett Wintershall DEA egyébként az operátor az East Damanhur kutatókoncesszión, amely a Nílus deltájának szárazföldi részén helyezkedik el.

A mostani fúrás

Ezzel az INA új egyiptomi koncesszióhoz jutott, amelyben részesedése 20 százalékot tesz ki, a fennmaradó 40-40 százalékot a Wintershall DEA és a Cheiron birtokolja.

Az INA véleménye szerint ez jelentős mértékben javítja egyiptomi ügyvitelének hosszú lejáratú fenntarthatóságát, ugyanis a helyi partnerrel és a nemzetközi tekintélyű operátorral a Nílus deltájának földgázban gazdag részein kutatnak, ahol már létezik a földgáz kinyeréséhez szükséges infrastruktúra.

Egyiptom kulcsfontosságú külföldi piac az INA számára a kutatás és termelés terén, ahol már régóta jelen vagyunk. Az új koncesszióval az INA bővíti egyiptomi portfólióját, és megteremti az új szénhidrogén-kitermelés feltételeit a kutatási tevékenység után. Örülünk, hogy olyan partnerekkel érjük el céljainkat Egyiptomban, akikkel már jó együttműködést alakítottunk ki

– nyilatkozta Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke. A szerződés aláírása ina A NÍLUS DELTÁJA: Egyiptomban kutat az INA Potpisivanje ugovora 1024x683 1 500x333

Az East Damanhur-i kutatási koncesszió három évre szól, azzal, hogy siker esetén a szerződés 20 éves termelői licencre váltható át.

hu Hungarian

hu Hungarian

Régi partner

Az INA Egyiptomban már 30 éve jelen van, főként a Nyugati-sivatag területén folytatja tevékenységét. East Yidma esetében önálló operátor, 100 százalékos részesedéssel a koncesszióban, míg a North Bahariya, Ras Qattara és Wets Abu Gharadig koncessziókban partnerként tartják számon.

Az INA Egyiptomban napi 1,8 millió barrelnek megfelelő mennyiségű kőolajat termel.

A vállalat külföldön még Angolában van jelen, két partmenti vizeket kutató koncesszió formájában. Itt jelenleg még bevezető termelés folyik, napi 0,6 mboe (thousand barell of oil equivalent) mennyiségben.

Az INA-nak Szíriában voltak jelentős érdekeltségei, ám 2012-ben az ottani tevékenységének feladására kényszerült, miután az EU és az ENSZ szankcióinak megfelelően vis maior beállását hirdették meg, ráadásul az Iszlám Állam kárt tett az ottani berendezésekben.

A volt Jugoszlávia idején az INA jelen volt Líbiában is, de azóta az el nem kötelezettségnek és Gadhaffi ezredesnek is befellegzett.
_________________
Fotó:


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

ina A NÍLUS DELTÁJA: Egyiptomban kutat az INA balkanac nagy


Google-válogatás