Connect with us

Migráció

INDIAI-ROMÁN KOPRODUKCIÓ: Migránsokat csempésztek Romániából Európába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

roman indiai
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Romániában felszámoltak egy nemzetközi bűnbandát, amely főképp indiaiakat szállított Európába. A migránsokat járművekkel juttatták át a -román határon, amiért elég borsos árat kértek. Az Europol szerint Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország és Szerbia bűnüldöző hatóságai is támogatták a nyomozást.

A banda

A román hatóságok a hét elején jelentették be, hogy nyolc házkutatást tartottak Bákó, Fehér és Hunyad megyében, és felszámoltak egy bűnszövetkezetet, amely indiai migránsokat csempészet Európába. Az akció során hét embert tartóztattak le.

A román és indiai állampolgárokból álló csoport arra szakosodott, hogy Magyarországon keresztül juttassa be az Indiából érkezett illegális bevándorlókat Nyugat- Európába, amiért egy embertől 3 ezer és 6 ezer euró közötti összeget kértek célországtól függően.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) közleményében ugyanakkor arról számolt be, hogy tíz helyszín került átkutatásra, és az elkért összeg alsó határa 5 ezer euró volt.

A román hatóságok a bűnözői csoport négy különálló kísérletét dokumentálták összesen 30 indiai migráns illegális Magyarországra csempészésével. Az indiai személyeket a hálózat indiai állampolgárságú tagjai szervezték be.

A migránsok közül egyesek közvetlenül Indiából érkeztek, és legális munkavízummal tartózkodtak Romániában, mások viszont „titokban utaztak” Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül, hogy végük a zöldhatáron át lépjenek be Romániába.

Az embercsempészek egy ideig bukaresti lakhelyeken szállásolták el a migránsok egy részét, majd a szökés előtt Arad vagy Temes megyébe vitték őket, ahol bérelt ingatlanokban biztosítottak szállást számukra.

Az Európába történő szállítás jórészt román kamionsofőrök segítségével történt.

– Néhányukat a román-magyar határon fedezték fel teherautókba rejtve, rossz körülmények között, ami miatt az életük is veszélyben forgott

– olvasható a Románia Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Vizsgálati Igazgatóságának (DIICOT) közleményében.

A hálózat

A bandát állítólag egy indiai állampolgár alapította 2019 decembere és 2020 márciusa között.

A DIICOT szerint a csoport több országra kiterjedő bűnözői hálózatot alakított ki, amelynek tagjai összehangoltan működtek, és pontosan leosztott feladatkörökkel rendelkeztek.

A román rendőrség közölte, hogy a hálózat egyik indiai tagját 2020 novemberében, egy másikat pedig 2021 januárjában már őrizetbe vette.

Statisztika annak, aki szereti

A Romániai Bevándorlási Főfelügyelőség adatai szerint a bűnüldöző szervek idén több mint 3 500 illegálisan Romániában tartózkodó külföldit azonosítottak, ami 11,6 százalékkal több, mint az előző évben volt.

Tavaly 6 138 migráns kért menedékjogot Romániában, 137 százalékkal több, mint 2019-ben, és ez a legmagasabb szám abban a tekintetben, amit egyetlen év alatt regisztráltak Románia harminc éves posztkommunista története során.

A migránsok javarészt illegálisan érkeztek Szerbia irányából, és azzal próbálkoztak, hogy Magyarországra átjutva illegálisan próbálják meg folytatni útjukat nyugat felé.

A Romániában regisztrált migránsok körülbelül 39 százaléka Afganisztánból, további 24 százaléka Szíriából, 7 százaléka pedig Irakból érkezett.
_________________
Forrás: internet

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián ül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava