Connect with us

Gazdaság

GRANDIÓZUS: Szállodák, sörfőzde, betongyár – magyar “mammutberuházások” Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Nagyléptékű fejlesztésekről, milliós beruházásokról szóló hírek röpködnek Szerbiában, méghozzá magyar oldalról. A lehetséges beruházásokról már 2020 májusában hallani lehetett, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy kilenc vállalat részesül vissza nem térítendő támogatásban. A cél nem más, mint hogy a Nyugat- Balkánon terjeszkedjenek, de a megtermelt profittal a magyar gazdaságot erősítsék. Összesen 9 milliárd forintos támogatásról szóló pályázatot írtak ki akkor. Pásztor István, a VMSZ elnöke február közepén már ötven cégről és 50 millió eurós (18,2 milliárd forint) magyar támogatásról, szállodákról, sörfőzdéről beszélt.

Dobálódzás a számokkal

Ebből a támogatásból épül Zentán a Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. zentai telephelye, 546 millió forintból. Víz és szennyvíztisztító rendszereket terveznek és telepítenek majd Szerbiába. A KÉSZ Holding Zrt. az építőiparba ruház be. Az UBM Trade Zrt., 4,6 milliárd forint értékű takarmánykeverő üzemet épít Šid városában. A bejelentések szerint a gyár építését idén, vagyis 2021-ben kezdik meg, és 2023-ban már gyártanak majd. A magyar gyógyszeripar, a Pharma Pack Hungary Kft. szerbiai beruházásával, kapacitásbővítést hajt végre.

A hajósi Aktív Kft. Szabadkán beton, acél és lakatos feldolgozóüzemet épít, a Nyíregyházán központtal rendelkező DSC2000 Kft. egy nagy kapacitású fémmegmunkáló üzemet létesít. Az Openware, amely évente több mint 100 ezer köbméter hulladék elszállítását végzi, Vajdaságban egy települési hulladékot begyűjtő, azt környezetkímélő módon hasznosító biogáz-előállítással foglalkozó üzemet létesít.

A szabadkai sörfőzdét pedig a Sat- Trakt Kft. építi majd meg. A Sat-trakt a topolyai futballklub tulajdonosának, Zsemberi János a cége, amely elsősorban telekommunikációval foglalkozik.

A magyar sajtó korábban arról írt, hogy “egyetlen ember van a Vajdaságban, akinek közvetlen elérése van a magyar miniszterelnökhöz”, de ez nem Pásztor István, a Fidesszel szövetséges Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, hanem Zsemberi.

Pásztor felmelegítette a témát

Ezekről a beruházásokról egy ideig nem esett szó, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke február közepén azonban egy rádióműsorban felmelegítte a témát. Kiemelte: egy év alatt száz millió eurós (36,4 milliárd forint) fejlesztés történhet meg, ha beszámítjuk a vállalatok önrészét, hitelkonstrukcióit is.

A VMSZ elnöke elmondta, hogy a magyar állam 50 millió euróval (18,2 milliárd forint) támogatja ezeket a beruházásokat, ami viszont kétszer akkora összeg, mint amiről Szijjártó korábban beszélt.

Pásztor felvázolta, hogy sörfőző üzem, illetve betonelemeket gyártó üzem építése is tervben van Szabadkán. Erről beszélt már a magyar fél is: Szerbiában nagy kapacitású fémmegmunkáló üzemet létesítenek, Vajdaságban egy települési hulladékot begyűjtő, azt környezetkímélő módon hasznosító biogáz-előállítással foglalkozó üzem is létesül majd.

A VMSZ elnöke azt mondta: 50 cég fog fejleszteni, elsősorban Vajdaságban, de Szerbia más területein is. Az így megvalósuló fejlesztéseknél a magyar állami támogatás 50 millió euró.

Szállodadömping Karlócán, Óbecsén, Palicson

Egy palicsi beruházást említett, méghozzá nem kevesebb, mint egy 40 millió eurós (14,6 milliárd forint) befektetést. Sokcsillagos, 210 szobás szállodáról, kültéri és beltéri medencékről, és olyan vendégekről, akik Pásztor szerint eddig elkerülték Palicsot.

Karlócán (Sremski Karlovci) is magyar beruházásból épül majd szálloda. Az építkezés a tervek szerint idén júniusban kezdődik, a kivitelező a 2019-ben alapított, budapesti székhelyű Szerémség Ingatlanfejlesztő Kft., a beruházás értéke pedig 18 millió euró (6,5 milliárd forint). Az épület 9000 négyzetméteren terül majd el, és spa-, valamint wellnessrészleggel is rendelkezik a négycsillagos szálloda, amelynek 90 szobája várja majd a vendégeket. A cikk szerint a hotelnek 2023-ig kell elkészülnie. A szálloda a Politika írása szerint kilencven embernek biztosít majd munkát.

A Szerémség Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője az adai származású Oláh Zsanett, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség 2019. évi felhívásának az egyik kedvezményezettje volt, aminek köszönhetően a vállalat 8,1 millió eurót (2,9 milliárd forint) támogatást kapott “bor-, wellness- és konferenciahotel létesítése, a kiemelt turisztikai fejlesztési térséghez tartozó Karlócában” név alatt futó pályázatára.

Annak ellenére, hogy még nincs semmilyen szerződés és hivatalos dokumentum sem arról, hogy magyar beruházó építene szállodát Karlócán, a község már megkezdte a tervdokumentáció módosítását, és pénz is van a szükséges tervek kidolgozására. Az egyetlen írásos nyoma annak, hogy négycsillagos szálloda épülne Karlócán, egy hajlandósági levél, amelyet a község írt a beruházónak, a budapesti Szerémségi Ingatlanfejlesztőnek. A szerb sajtó szerint a magyar beruházó már céget alapított Újvidéken, ami azt jelentheti, hogy a szándékai komolyak, hiszen emellett felvásárolt már egy parcellát a Čerat városrészben, ami körülbelül a harmada a tervezett szálloda nagyságának, vagyis 3000 négyzetméter. Továbbra is kérdéses azonban, hogyan indulhat meg júniusban a szálloda építése, hiszen tudtunkkal még most sincs egyetlen hivatalosan aláírt dokumentum sem a beruházási szándékról.

Óbecse becse

Óbecsén építene, szintén magyar támogatásból – igaz csak közvetve, hiszen a Prosperitati Alapítványnál pályázott sikeresen – Gál Miklós, az Arthur- Bergmann Hungary Zrt. igazgatójának szerbiai leányvállalata. Gál a Világgazdaságnak beszélt erről.

– Óbecsén is vásároltunk egy telephelyet, ahol 40–50 munkatársat tervezünk foglalkoztatni. A vajdasági vidéki bázis kiválasztásában több döntési szempont is szerepet játszott, köztük az is, hogy fontosnak tartjuk a határon túl élő honfitársaink támogatását

– nyilatkozta Gál, hozzátéve, hogy a cég belgrádi alapkezelő engedélyezési eljárása már folyamatban van. Az igazgató arról is beszélt, hogy “a szerbiai turizmusban igen nagy lehetőségek vannak”.

– Ritkaság Európában, hogy egy piacra még be lehet törni pionírként, márpedig Szerbiában ez a helyzet. Befektetői szempontból értékelhető szálloda alig van vidéken.

– jelenttte ki Gál, aki tesztként egy kisebb, 25 szobás, a sport és az aktív kikapcsolódási szegmensre alapozó hotelt épít helyi partnerek bevonásával, majd hozzátette: “két nagyobb, kétszáz szoba feletti szállodaprojekt is előkészítő fázisban van”. Csak találgatni lehet, hogy ezek szerint Gálnak a palicsi beruházáshoz is lehet majd köze.

A kérdés már csak az, hogy a járvány mennyire befolyásolja a tervezett beruházásokat, összesen hány vajdasági magyar kaphat ezeknél a cégeknél munkát, és őket mennyiért fogják majd dolgoztatni.
______________
Fotó: Szabadka, Karlóca, Óbecse Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava