Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ENYHÍTENEK: Márciustól kinyithatnak az éttermek és a kávézók teraszai Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nyitas
A cikk meghallgatása


Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik. Erről beszélt Andrej Plenković horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén. A járványügyi intézkedések részleteiről a válságstáb pénteken közli a részleteket.

Az egyensúly keresése

A horvát kormány megpróbálja megtalálni az egyensúlyt az egészségügyi szigorítások és a gazdaság működőképessége között.

– Minden mutató arra utal, hogy a helyzet jobb, de még mindig nagy óvatosságot igényel. Számos konzultációt folytattunk annak érdekében, hogy továbbra is felelősségteljesen járjunk el az állampolgárok védelmében, és arra jutottunk, hogy az eddigi enyhítéseken túl március 1-jétől megnyitjuk a teraszokat és a nyitott vendéglátóipari létesítményeket

– mondta Plenković, aki jelezte, hogy enyhítenek a szigoron az edzőtermek esetében is, de ezzel kapcsoltban lesznek bizonyos szabályozások a kontakt sportok és a csapatjátékok terén.

A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, akkor a kormány ismét szigoríthat.

– Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket

– hangsúlyozta a horvát miniszterelnök, aki bizonyára azt szeretné, hogy a járvány ne okozzon akkora kárt a nyaralási szezonban, mint tavaly.

Dubrovnik egyelőre nem akar nyitni

A megszorító intézkedések országos szintű enyhítéséhez Dubrovnik egyelőre nem kíván csatlakozni.

Dubrovnik- Neretva megye válságstábja már jelezte: arra kérik az országos központot, hogy a városban és a környékén uralkodó rossz epidemiológiai helyzet miatt ne nyissák meg a kávézók teraszait a térségben.

A dubrovnikiak jelezték, hogy akkor kérnek majd menetességet, amikor már látják a központi válságstáb végleges javaslatát az enyhítésekkel kapcsolatban.

A megyei stáb szerint van rá lehetősége, hogy Korčulán és a Neretva-völgyében megnyissák a teraszokat, Dubrovnikban és a környező településeken viszont nem.

A statisztika

A 4,2 milliós lakosságú Horvátországban az elmúlt 24 órában 544 új fertőzöttet regisztráltak.

A járvány kezdete óta a megbetegedettek száma elérte a 241 592-öt.

Egy nap alatt 12 beteg halt bele a koronavírus-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5489-re emelkedett.

Kórházban 790 beteget ápolnak, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországba eddig több mint 250 000 ampulla oltóanyag érkezett, ebből 135 756-ot használtak fel: 77 245-en kapták meg az első dózist, 58 511-en pedig már a másodikat is.
______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava