Connect with us

Energia

ROMÁN GÁZ: Leghamarabb 2025-ben kezdődhet el a fekete-tengeri földgáz kitermelése a Neptun Deep mezőből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Leghamarabb 2025-ben kezdődhet el a fekete-tengeri földgáz kitermelése a Neptun Deep gázmezőből – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter. A tárcavezető egy televíziós műsorban elmondta, hogy meggyőződése szerint a román parlament még idén módosítja az offshore gázlelőhelyek kitermelését szabályozó jogszabályt, amely nem elég befektetőbarát.

Popescu hangsúlyozta, nem akarják azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelettel módosítani a törvényt, mert az vitákhoz vezethet és a parlament később felülvizsgálhatja. Úgy vélte, jobb, ha a parlamentben terjesztik be a módosító indítványt, mert így véleménye szerint a kormánykoalíciónál szélesebb parlamenti többség fogja támogatni.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a fekete-tengeri gázkitermelés már idén elkezdődik egy kisebb lelőhelyen, az Aurora elnevezésű gázmezőn, ahol a Black Sea Oil- Gas nevű vállalat hozza majd felszínre a nyersanyagot.

– Ez kisebb lelőhely, mint a Neptun Deep, de az első román fekete-tengeri gázmennyiség már idén felszínre kerülhet

– mondta a miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a Fekete-tenger alatti mezőkből várhatóan több gázt termelnek ki, mint amennyit Románia képes lesz felhasználni, így a többletet értékesíteni kell.

Mint mondta, 2025-ig növelni kell Románia gázfelhasználási kapacitását, így véleménye szerint egyes széntüzelésű hőerőműveket át kell alakítani gázfogyasztásúvá, de a petrolkémiai ipart is fejleszteni kell.


Egyes internetes források jelentéseiből közben az derült ki, hogy a román állami Romgaz tárgyalásokat folytat az ExxonMobillal a 50% -os részesedés megszerzéséről a Neptun Deep gázkutatási és -fúrási projektben.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal ezelőtti bukaresti látogatását követően a romániai gázkitermeléssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: közös Románia és Magyarország érdeke abban, hogy a Fekete-tenger Romániához tartozó gázmezőin mielőbb meginduljon a gáz kitermelése, hiszen ez Magyarország számára újabb gázbeszerzési forrást jelentene.

Szijjártó közlése szerint megállapodtak abban, hogy amennyiben megindul a fekete-tengeri gázkitermelés, a Romániát Magyarországgal összekötő gázvezeték kapacitását megduplázzák, a jelenlegi 1,75 milliárdról 4,4 milliárd köbméterre bővítik, megnyitva a román gáz előtt a magyar – és Magyarországon keresztül – a többi közép- és nyugat-európai piacot.
__________________
Fotó: Neptun Deep – Forrás: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava