Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

HÁZRÓL HÁZRA: Elhalasztják a népszámlálást Horvátországban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nepszamlalas zagreb
A cikk meghallgatása


A koronavírus és a decemberi földrengés miatt a tervezetnél később tartják meg a népszámlálást Horvátországban. Az optimista változat szerint néhány hónappal később írják össze, hogy mi a helyzet demográfiai téren. Pesszimista fogatókönyv egyelőre nincs.

Házról házra

A népszámlálás a legjelentősebb, leginkább szerteágazó statisztikai felmérés, amelyre nemcsak Európában, hanem a világ különböző országaiban is általában tízévente kerül sor. Az összeírás eredménye a legátfogóbb adatbázis a lakosságról, a háztartásokról és a családokról.

Ezek az adatok elengedhetetlenek a gazdasági, politikai és szociális tervezés szempontjából.

Az Európai Unió legtöbb tagálamában idénre tervezték a következő népszámlálást, amelyet a járvány miatt Magyarországon egy egész évvel elhalasztottak.

Ez alól nem lesz kivétel Horvátország sem, habár a tervek szerint ott csak néhány hónapot csúszik a lakosság összeírása.

Az idei népszámlálást eredetileg április 1. és május 7. között szerették volna lebonyolítani, de a koronavírus-járvány és a decemberi földrengés miatt úgy döntött az Állami Statisztikai Hivatal, hogy elhalasztják és új időpontban, június 1. és július 4. között tartják meg.

A legfőbb indok természetesen a koronavírus, hiszen a kialakult helyzetben nem életszerű, hogy vadidegen emberek járjanak házról házra, és ezzel terjesszék a veszélyes kórt, az online összeírás pedig a társadalom jelentős, főként idősebb része miatt nem opció.

A másik nyomós érv, hogy a földrengés által érintett területekről sok ember ideiglenesen elköltözött, ezért összeírásuk lehetetlenné vált egyes régiókban, ezért az összegyűjtött adatok torz képet rajzolnának fel.

A lakosság csökkenésére számítanak

A mai Horvátország területén az első részleges népszámlást 1746-ban Mária Terézia uralkodásának az idején végezték, utoljára pedig 2011-ben írták össze az ország lakosságát.

A legutóbbi népszámlálás adatok szerint Horvátországnak 2011-ben 4.284.889 lakosa volt, ám ez a szám az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent, egyes előrejelzések szerint akár 4 millió alá is zuhanhatott az ország lakosságának száma.

Ami a magyar kisebbséget illeti, tíz évvel ezelőtt még 14.048 fő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, napjainkra azonban valószínűleg az ő számuk is csökkent.

A helyi magyar közösség számára ezért is különösen fontos a nyáron esedékes népszámlálás, mivel az önkormányzatokban az anyanyelvhasználati jogok nagyban függenek a közösség számarányától az adott közigazgatási egységben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava