Connect with us

Horvátország

A VONAT MEGCSAPTA: Mozdonyvezető fogta őzbak, rendőr fogta mind a kettő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mozdonyvezeto oz vasut rendor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A kedélyes szlavóniai sztoriknak se vége, se hossza. Múltkorjában arról számoltunk be, hogy egy szerencsétlen flótást elgázolt a pap, majd kirabolta egy mentős, most viszont egy „potenciális őzpaprikás” terve ment a füstbe, a kíváncsiskodó karhatalom jóvoltából.

A történet tragédiával kezdődik…

Mint a címben is szerepel, a történet valóban tragédiával kezdődik, mivelhogy a Vinkovce (Vinkovci)környékén közlekedő vicinális elütött egy őzet.

Az állaton már nem lehetett segíteni, a kiérkező állatorvos – ha lett volna ilyen – csak a halál beálltát állapíthatta volna meg.

De mivel állatorvos nem volt, a mozdonyvezető így maga konstatálta a végzetes fejleményt, ám rögtön megfordult a fejében az is, hogy nem hagyhatja kárba veszni a „vadászzsákmányt”. Így felszedte az őzet, majd ügyesen átrakta gépkocsija csomagtartójába.

Arról nem szól a fáma, hogy a mozdonyvezető meg akarta-e ünnepelni a váratlan zsákmányszerzést, vagy csak a szokásos munka utáni lazításról volt szó, de amikor autójával hazafelé tartott, megállították a . Az alkoholteszt megirigyelendő 1,22-őt mutatott, az engedélyezett 0,5 ezrelékes véralkoholszint helyett.

…és még rosszabbul végződik

Hogy mi keltette fel a rendőrök gyanúját, az nem derült ki, de lényeg az, hogy a vasutassal felnyittatták a csomagtartót, és megtalálták a vonat által megcsapott és lefejezett őztetemet.

Az ügy vége az lett, hogy a mozdonnyal vadászó vasutast ittas vezetés miatt 5000 kuna (kicsit több mint 700 euró) helyszíni bírsággal sújtották, és két hónapra eltiltották a vezetéstől.

Továbbá meg kell jelennie a vinkovcei megyei bíróságon, mert lopás vádjával eljárást indítottak ellene.

Az áldozatot, azaz a „tetemes őzbakot”, közben megvizsgálták a vinkovcei állatorvosi intézetben, így végül csak lett „halottkémi jelentés”. Az őzbaktetem ezt követően a Stari Mikanovci vadászegyesülethez került.

Megalapozott a gyanú, hogy a „bizonyíték” romlandó volta miatt átalakult csobánaccá (a paprikás és a pörkölt között elhelyezkedő szlavóniai egytálétel, de definitíve nem gulyásleves, mint ezt némely tévelygők állítják), amire valószínűleg a rendőrök is hivatalosak voltak.

Az őzet ugyan nem az ette meg, aki megfogta, de szokott ez így lenni. A pórul járt vasutast a rendőrök azonban szerencsére csak az autóvezetéstől tiltották el, és nem a mozdonyvezetéstől, így továbbra is vadászhat a vinkovcei erdőkben.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava