Connect with us

Horvátország

Turudić karórája és a fehér csillagfürt, tengervízzel sózva

Némely vállalkozó szellemű dalmaták új termékkel készülnek az idegenforgalmi idényre. Mint ezt szinte minden horvát portál hírül adta, a zárai piacon megjelent a fehér csillagfürt termése, amit a Földközi-tenger medencéjében már évezredek óta termelnek. Miután leszüretelik, a magvakat egyszerűen zsákokban a tengerbe eresztik, hogy a szárítás után sós rágcsálnivalóként kínálják

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagfürt, egy májustól virágzó évelő. növény, amely magról is jól szaporodik
A csillagfürt, egy májustól virágzó évelő. növény, amely magról is jól szaporodik (Forrás: Facebook)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aki szereti a tengervízben sózott csillagfürtöt, az szaladjon a cikk végére, a férfiak maradjanak, mert karórákról is szó lesz. Hétfőn hivatalba lépett az új főállamügyész, Ivan Turudić, akit még februárban választott meg a parlamenti többség. Ezt követően sajtótájékoztatót tartott, ahol első lépéseiről beszélt. Bejelentette, hogy egyik prioritása “házon belül” az, hogy megtalálja a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítására szakosodott ügyosztály igazgatóját, az USKOK-ot Željka Mostečak megbízott igazgató vezeti Vanja Marušić korábbi igazgató tavaly áprilisi lemondása óta. Röviddel az ügyészségen történő hivatalátadás előtt a Legfelsőbb Büntetőbíróság Tárgyaló Tanácsa elutasította a Bíróság elnökének, Željko Horvatovićnak a panaszát, aki a Legfelsőbb Bíróság elnökének hozzájárulásával kérte eljárás megindítását Turudić ellen, mert szerinte az megsértette a bírósági etikai kódexet.

Továbbra is piszkálják

Amikor március 13-án letette esküjét a horvát parlamentben, a baloldali és a politikai spektrum más részének ellenzéki politikusai bírálták Turudić megválasztását, kijelentve, hogy a jövőben egyetlen intézmény sem lesz független.

A bírálók közül kiemelkedett a HDZ jelenlegi koalíciós partnere, Ivan Penava, a Hazafias Mozgalom vezetője, aki arra figyelmeztetett, hogy ez Andrej Plenković miniszterelnök autokratikus lépése, aki maga döntött a főállamügyész kinevezéséről, szélesebb körű konszenzus nélkül.

A parlamenti balliberális ellenzék február 17-én tüntetést szervezett a Szent Márk téren Turudić miatt.

Turudić nyilatkozata szerint nem biztos abban, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) helyi irodáját létre kellett volna hozni Horvátországban, amire a kormány azt mondta, hogy az új legfőbb ügyész gondolatai nem befolyásolják hátrányosan az Európai Ügyészség további munkáját.

Nem Hublot, de azért karóra

Zoran Milanović köztársasági elnök, aki Turudić kinevezésének egyik legnagyobb ellenzője volt és maradt, kedélyes lópokróc-stílusában megismételte, hogy Turudić kinevezésével sötét időszak köszöntött be Horvátországban.

Szerinte ezzel az igazságügy ellenőrzése teljes egészében a kormány kezébe került, mivel a nyíltan kormánypárti államügyész – Milanović szerint – legfőbb feladata a HDZ-közeli körök korrupciós botrányainak eltussolása lesz.

Ehhez a BALK tudósítója csak annyit tenne hozzá, hogy Zoki Bond Turudić elleni kampánya lehet, hogy nem teljesen önzetlen. A JANAF igazgatója Dragan Kovačević, illetve ennek zártkörű, Slovenska utcai klubja körül három évvel ezelőtt kirobbant botrány ugyanis Milanovićot is érintette, aki sűrűn megfordult a pénzszámlálóval felszerelt intézményben.

Az ügyet azóta ügyesen elfektették, de nincs garancia arra, hogy egy alkalmas pillanatban, mondjuk a köztársasági elnöki választások előtt nem kerül majd napirendre.

Illetve, ha már pletykálkodunk, a Večernji list gonosz újságírói nem mulasztották el megemlíteni Ivan Turudić karóráját sem. A férfidivat nélkülözhetetlen kiegészítője, legalábbis bizonyos körökben, mert a plebs már régen nem visel karórát, hanem a telefonját használja óra helyett, a horvát főállamügyész esetében egy Tag Heuer Carrera Calibre 16-os csoda, amelynek értéke 1200 és 4000 euró között mozog. (Mégsem egy 100 ezer eurós Hublot.)

Titokzatos, masszív adatszivárgás

Ugyancsak a zágrábi Večernji list napilap jelentette, hogy olyan értesítést kapott, miszerint a Horvát Biztonsági-hírszerző Irodát (Sigurnosno obavještajna agencija – SOA) 2 444 587 járműnyilvántartási és 1 195 052 polgári személy adatainak kiszivárgásáról tájékoztatták.

Az adatbázis neveket, címeket, személyi számokat, személyi igazolványok számát, születési dátumokat, regisztrációs és egyéb járműadatokat, valamint biztosítási kötvények számát tartalmazza.

A SOA székháza Zágrábban, a képre a két épületnek a fele sem fért rá

A SOA székháza Zágrábban, a képre a két épületnek a fele sem fért rá (Forrás: SOA)

Az egész azért titokzatos, mert Božinović belügyminiszter nyilatkozata szerint az adatszivárgásra nem számítógépes bűnözés következményeként került sor, ezért, legalábbis a belügyminiszter szerint a kérdéses adatok nem kerültek fel a világhálóra.

Božinović szerint az adatokat valaki külső adathordozóra másolta és úgy került ki a hivatalos szerverekről. A belügyminiszter még azzal is növelte a misztériumot, hogy hozzátette: az adatbázis adatai csak részben származnak a rendőrségi nyilvántartásból.

Az üggyel a fent említett SOA és a horvát személyi adatok biztonságával megbízott ügynökség (Agencija za zaštitu osobnih podataka – AZOP) foglalkozik intenzíven. Aztán vagy kiderül valami, vagy nem.

És végül, a fehér csillagfürt

Úgy tetszik, némely vállalkozó szellemű dalmaták új termékkel készülnek az idegenforgalmi idényre. Mint ezt szinte minden horvát portál hírül adta, a zárai (Zadar) piacon megjelent a fehér csillagfürt (Lupinus albus) termése, amit a Földközi-tenger medencéjében már évezredek óta termelnek.

A modern rágcsálnivalók – földimogyoró, egyebek – előtt a tengerparton nagy népszerűségnek örvendett, vučika stb. néven.

Bár egyes országokban termesztik, Horvátországban vadon nő, és ez nyilván hozzájárul profitabilitásához. Miután leszüretelik, a magvakat egyszerűen zsákokban a tengerbe eresztik, hogy a szárítás után sós rágcsálnivalóként kínálják.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava