Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

GÁZZAL ÍRT TÖRTÉNELEM: A földrengés miatt egy hónappal később nyitották meg hivatalosan a krki LNG-terminált

lng krk terminal
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország, , de Közép- számára is történelmi jelentőségű a krki LNG-terminál üzembe helyezése, értett egyet felszólalásában Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter a horvátországi katasztrofális földrengés miatt majdnem egy hónappal elnapolt ünnepélyes megnyitón. A terminál üzembe helyezése a tervek szerint január elején már megtörtént.

Észak-déli korridor

A horvát miniszterelnök szerint a krki terminál megnyitásával Horvátország helyzete lényegesen megváltozott az európai energetikai térképen.

Most egészen más helyzetben vagyunk, barátaink, partnereink más szemekkel tekintenek ránk. Ez a terminál, a litván és terminálokkal egyetemben új csomópontot képez az észak-déli korridoron. Ez a tény nagy előrelépést jelent Közép- és -Európa több forrásból származó gázellátása, valamint a piaci verseny élénkítése szempontjából

– mondta a horvát miniszterelnök.

Ami a geopolitikai jelentőséget illeti, azt gondolom, hogy az elkövetkező években derül majd csak ki, hogy mennyire fontos ennek a projektnek a megvalósulása. Fontos az EU számára a származása szempontjából, fontos a transzatlanti partnereink számára, mert az folyamatosan támogatta ezt a projektet

– hangsúlyozta Plenković.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az első eset

Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta, hogy a következő esztendőre Magyarország a krki LNG-terminálban évi 1 milliárd köbméter gázt kötött le, ami a terminál összkapacitásának majdnem fele.

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter szerint az utóbbi 70 évben ez az első eset, hogy Magyarország nyugati eredetű földgázt vásárolhatott.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nemzeti- és nemzetbiztonsági kérdés a , mint legfontosabb energiahordozó minél több forrásból történő beszerzésének lehetősége.

A krki LNG-terminál most egy teljesen új helyzetet hozott létre Közép-Európa és benne Magyarország energiaellátásnak biztonsága szempontjából

– jelentette ki a magyar tárcavezető, aki köszönetet mondott a horvát kormánynak és személyesen Plenković miniszterelnöknek, hogy az előállt súlyos körülmények ellenére sem mondott le az LNG-terminál megvalósításának tervéről, és pontosan, határidőre eleget tett vállalt kötelezettségeinek, ami a világjárvány közepette, illetve a Horvátországot sújtó katasztrofális földrengések miatt igazán nem volt egyszerű feladat.

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter annak a véleményének is hangot adott, hogy a terminál megnyitásával a két ország kétoldalú kapcsolatai új korszakba léptek.


A nyitány

A krki úszóterminál egy nagyratörő energetikai terv nyitánya, legalábbis ez derül ki a horvát Plinacro, a horvát gázvezetékek üzemeltetőjének tíz éves tervéből.

A terv szerint 2030-ig kellene elkészülnie az Ión- gázvezetéknek, amely a azerbejdzsáni földgázt az EU-ba szállító Transzadriai Vezetéket (TAP) kötné össze az albán, , bosznia-hercegovinai és horvátországi hálóztokkal.

Ezzel párhuzamosan kellene elkészülnie a krki szárazföldi terminál első szakaszának, ami a Magyarországra irányuló, illetve innen érkező szállítókapacitások jelentős mértékű kibővülését eredményezné.

A felsorolt projektek az EU hathatós támogatásával épülnek, akárcsak a Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát, Montenegrót, Albániát Görögországgal összekötő ióni-adriai autópálya is.

Érdekességként megemlítjük, hogy a krki úszóterminál alapját képező LNG Croatia elnevezésű hajó 280 méter hosszú, 43 méter széles, négy, összesen 140.000 köbméter cseppfolyós gázt befogadni képes tárolóval rendelkezik, és három visszagázosító állomása óránként valamivel több, mint 451 ezer köbméter gázt képes visszafejteni, illetve továbbküldeni a gázvezetékbe.

A visszagázosítás, tekintettel a gázvezeték szállítóképességeire, jelenleg 300.000 köbméter/óra. A krki LNG-terminál szolgáltatásait a külföldi partnerek 2023-ig évi 100%-ban 2027-ig évi 87%-ban, 2035-ig pedig 50%-ban kötötték le.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412 Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: