Connect with us

Energia

A JÓ, A ROSSZ ÉS A CSÚF: Kik nem szavazták meg az EP-ben a horvátországi földrengés sújtotta területek támogatását (itt a névsor)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban olyan volt a nap, mint egy Sergio Leone-féle spagetti-western. Ne tévesszen meg senkit, hogy egy másik “movie van az image-n”! Nem történt tévedés, de ez majd rögtön kiderül. Nézzük, hogy miről is marad emlékezetes a mai nap Horvátországban! Talán a következőkről: a horvát elnök visszavonulót fújt, elhunyt Mira Furlan a Babylon 5 egyik főhőse, Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök pedig nyílt levélben fordult a közvéleményhez, mert szerinte az INA- MOL-ügy elbukott. A ráadás pedig az, hogy a BALK hozzájutott azoknak az európai parlamenti képviselőknek a névsorához, akik nem támogatták a földrengés sújtotta területek megsegítését. Vegyük sorjában az eseményeket!

Hogy is kezdődött?

Azzal indult a nap, hogy Zoran Milanović köztársasági elnök faképnél hagyta a maslenicai-hídnál összegyűlt ünneplőket, akik az országot újra összekötő maslenicai pontonhíd lefektetését lehetővé tévő hadművelet 28 esztendejéről készültek megemlékezni. A köztársasági elnök ugyanis ismét felfedezett az összegyűlt tömegben néhány “Za dom spremni!” (A hazáért készenlétben!) második világháborús (usztasa) eredetű feliratot és akárcsak a múlt évben, a jasenovaci megemlékezésen, most is elhagyta az eseményt.

Ugyanakkor most élt főparancsnoki hatalmával, és elrendelte a szintén a helyszínen tartózkodó Banožič honvédelmi miniszter és néhány aktív szolgálatban lévő magasrangú tiszt, köztük több tábornok számára a visszavonulást. Miután a kérdéses jelmondat ezúttal a is valamikori Horvát Védelmi Erők (HOS) tagjainak pólóján virított, az eset ismét rendőri beavatkozás nélkül múlt el, csupán a szervező próbálta menteni a mundér becsületét, hogy a jelzett személyek nem szerepeltek a meghívottak hivatalos listáján.

Elhunyt Delenn nagykövet

A rossz Mira Furlan halálának híre volt. A horvát-amerikai színésznő, aki világszerte elsősorban a nagysikerű sci-fi sorozat, a Babylon 5 egyik főhőse, Delenn nagykövet alakításával vált népszerűvé 66. életévében távozott közülünk.

Furlan az időközben megszűnt Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság egyik legjobb karakterszínésze volt, de mivel férje és karrierje miatt Zágráb és Belgrád között ingázott, 1991-ben az Egyesült Államokba kényszerült emigrálni a nacionalista hisztéria következtében. Ráadásul lakását is elvették tőle, amelyet csak 16 év pereskedés után sikerült visszaszereznie. Horvátországba 2016-ban tért vissza először, amikor a Rijekai Horvát Népszínház társulatával lépett fel néhány előadásban.

Amit felsőbb rendeletre hallgatnak el

Ivo Sanader volt miniszterelnök valami miatt mára időzítette a horvát közvéleményhez intézett nyílt levelét, amelyben 11 pontban foglalta össze mindazt, amit az ellene folytatott bűnvádi eljárásokról szükségesnek látott megjegyezni.

Az elég hosszúra sikeredett nyílt levél egyik sarkalatos pontja az, hogy Sanader szerint az ellene folytatott perek kivétel nélkül politikai indíttatásúak és a “néhai rezsim eszköztárát idézik”.

Sanader így kifejti, hogy például Horvátországban “felsőbb rendeletre” következetesen elhallgatják azt, hogy az INA- MOL-ügy megbukott a legnagyobb nemzetközi jogi tekintélynek örvendő szakértőket felvonultató genfi Egyesült Nemzetek Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt folytatott döntőbírósági eljárás során, és hogy “a bíróság egyhangúlag megállapította”, hogy a) nem részesült igazságos eljárásban, b) az eljárást lefolytató bíró nem volt pártatlan, c) hogy a vád egyedüli tanúja Robert Ježić szavahihetetlen és d) hogy megvesztegésre nem került sor”.

A volt horvát kormányfő többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy az ellene folytatott bírósági eljárások folyamán a vád bizonyítékok híján rendre hamis tanúvallomásokra támaszkodott, és ezek alapján ítélték el, nem egy esetben úgy, hogy még csak nem is szembesülhetett az őt vádoló személyekkel. Az ellene irányuló szabály- és törvénysértésekről Sanader a következőket írta:

– Hogy csak egy példát említsek: egy bírósági eljárás folyamán három évet töltöttem vizsgálati fogságban, annak ellenére, hogy a horvát törvények értelmében a vizsgálati fogság leghosszabb időtartama egy év nyolc hónap lehet.

Hiányos uniós szolidaritás

Végezetül megemlítenénk még azt is, hogy a vadnyugat nemcsak a Nyugat- Balkánon érezteti hatását, csúfságok az Európai Parlamentben is vannak.

Az EP csütörtökön meghozott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul, felesleges bürokrácia nélkül, hatékonyan siessen a horvátországi földrengés károsultjainak segítségére. A rezolúciót a képviselők szinte egyhangúlag megszavazták, de öt képviselő ellene szavazott, egy pedig tartózkodott. Miután a hírügynökségi jelentések nem nevezték meg a rezolúció ellen szavazó képviselőket, a BALK Snježana Kobešćak Smodišhoz, az EU Parlament Sajtóosztályának tisztviselőjéhez fordult a kérdéssel.

Kobešćak Smodiš asszony válaszának értelmében ECR: Lundgren, Stegrud, Weimers; ID: de Graaff, EPP: Benjumea képviselők szavaztak a rezolúció ellen.

Magyarra fordítva nemmel szavazott az Európai Konzervatív és Reformpártból (ECR) Peter Lundgren, Jessica Stegrud és Charlie Weimers, az Identitás és Demokráciából (ID) Marcel De Graaff, valamint az Európai Néppártban (EPP) a spanyol Keresztény- Konzervatív Néppártot képviselő Isabel Benjumea.

No comment.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava