Connect with us

Migráció

GYÚJTOGATÓ BRIGÁD: Keddre virradóra Rábén ismét leégett egy ház, avagy piromániás migránsok a Balkánon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

felgyujtott haz
A cikk meghallgatása

Újabb házak égtek le a magyar határ szomszédságában lévő szerbiai területeken. A BALK tíz nappal ezelőtt már foglalkozott a témával, azóta azonban a helyzet tovább romlott. Az utóbbi időben “népszerűvé váltak” a gyújtogatások Bosznia- Hercegovinában, és újabb tűzesetek történtek azokon a vajdasági településeken is, amelyek a magyar határ közelében vannak. A legfrissebb hírek szerint már nem csak kulturális különbségekről van szó, hanem szándékos gyújtogatásokról is. A jelek szerint megjelent a Balkánon egy migránsokból álló csoport, amely szándékosan gyújtogat. Elképzelhető, hogy a görögországi tűzeseteket előidéző migránsok felértek Boszniába és Szerbiába?

Három tűz gyors egymásutánban

A múlt héten egy ott hagyott, eloltatlan tűz “okozott gondot” Majdányban, tegnap délután pedig a bolt melletti házban keletkezett tűz, amelyet a tűzoltók oltottak el.

Ezzel a tűzzel kapcsolatban nincsenek hivatalos információk, igazából senki sem tudja, hogy mi okozta. Annyi azonban bizonyos, hogy a migránsok az ablakon kidobtak egy égő ágyat az utcára, ahol az tovább lángolt.

Az éjszaka pedig a Majdánnyal összenőtt Rábén csaptak fel a lángok egy üres házban, ahol rendszeresen megszállnak a migránsok. A jelek szerint minden bizonnyal szándékos gyújtogatás történt.

– Éjfélkor nagy zaj volt kinn, a férjem kiment és hallotta, látta, amint az udvar kert felőli részén egy migráns ordítozik, hogy ő marokkói, és az az ő háza. Szitkozódott is, majd elfutott a ház irányába, ahol később tűz ütött ki

– mondta egy ottani asszony.

A helyiek értesítették a hatóságokat, ki is ment az ügyeletes rendőr, de akkor már hatalmas tűz volt a szobában. Gerendák, fák és egy matrac volt a falnak támasztva, az égett. Ezért ki kellett hívni a tűzoltókat is, akiknek végül végül sikerült eloltaniuk a tüzet.

A házban egy előző csoport már sárból, téglából és cserepekből rakott két “kályhát”, amelynél melegedtek, ezért nem kellett újabb tűzgyújtó helyett keresni. Ráadásul a mód is, ahogy egy nagy tábortüzet csináltak, a szándékosságra utal.

A migránsok közben természetesen eltűntek, pedig délután még 12-14 is volt belőlük az éjszaka leégett házban.

Egyre gorombábbak

A BALK információi szerint a vajdasági határmenti településeken felgyülemlő migránsok egyre gorombábbak és agresszívebbek.

A minap az egyik termelőtől egy kanna tejet loptak el, az pedig már mindennaposság vált, hogy a létrák és a tüzelő eltűnik a házaktól.

A migránsok már nemcsak a hármashatárnál lévő két kistelepülésen randalíroznak. Egyre nagyobb számban jelennek meg Oroszlámoson is, ott is sok gond van velük.

– Már az is borzasztó, hogy ha tudatlanságból hagynak maguk után tüzet, a szándékosság viszont rémísztő. Éjszakánként senki sem alszik nyugodtan. Elfáradtunk, senki sem segít rajtunk, elegünk van mindenből és mindenkiből

– nyilatkozta a BALK-nak egy majdányi lakos.

Értesüléseink szerint jelenleg legalább kétszer-háromszor annyi migráns tartózkodik az alig több mint százötven lelket számláló faluban, mint amennyi a helyi lakos.

Az egyetlen majdányi boltból napi szinten 450 kenyér fogy, de vannak a szomszédos Oroszlámoson is, akik hordanak kenyeret Majdányra (a migránsoknak).

Nem minden migráns húzódik be a faluban – talán tanultak a szerb hatóságok korábbi akcióiból – ezért nincsenek a falusi házakban annyian, mint amennyit a kenyérfogyasztás mutat. Viszont vannak helyek a falu környékén, ahol megbújhatnak a hideg és a szerb hatóságok elől.

A migránsügyi hivatal már nem igen tud segíteni Majdány- Rábénak, talán több járőröző rendőrre lenne szükség, éjszakánként is. A rendőrök Törökkanizsáról húsz perc alatt érnek ki, és ugyanez a helyzet a tűzoltókkal is.

Húsz perc azonban éppen elegendő arra, hogy egy ház leégjen, vagy hogy a bajkeverők eltűnjenek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava