Connect with us

Migráció

GYÚJTOGATÓ BRIGÁD: Keddre virradóra Rábén ismét leégett egy ház, avagy piromániás migránsok a Balkánon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

felgyujtott haz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Újabb házak égtek le a magyar határ szomszédságában lévő szerbiai területeken. A BALK tíz nappal ezelőtt már foglalkozott a témával, azóta azonban a helyzet tovább romlott. Az utóbbi időben „népszerűvé váltak” a gyújtogatások Bosznia- Hercegovinában, és újabb tűzesetek történtek azokon a vajdasági településeken is, amelyek a magyar határ közelében vannak. A legfrissebb hírek szerint már nem csak kulturális különbségekről van szó, hanem szándékos gyújtogatásokról is. A jelek szerint megjelent a Balkánon egy migránsokból álló csoport, amely szándékosan gyújtogat. Elképzelhető, hogy a görögországi tűzeseteket előidéző migránsok felértek Boszniába és Szerbiába?

Három tűz gyors egymásutánban

A múlt héten egy ott hagyott, eloltatlan tűz „okozott gondot” Majdányban, tegnap délután pedig a bolt melletti házban keletkezett tűz, amelyet a oltottak el.

Ezzel a tűzzel kapcsolatban nincsenek hivatalos információk, igazából senki sem tudja, hogy mi okozta. Annyi azonban bizonyos, hogy a migránsok az ablakon kidobtak egy égő ágyat az utcára, ahol az tovább lángolt.

Az éjszaka pedig a Majdánnyal összenőtt Rábén csaptak fel a lángok egy üres házban, ahol rendszeresen megszállnak a migránsok. A jelek szerint minden bizonnyal szándékos gyújtogatás történt.

– Éjfélkor nagy zaj volt kinn, a férjem kiment és hallotta, látta, amint az udvar kert felőli részén egy migráns ordítozik, hogy ő marokkói, és az az ő háza. Szitkozódott is, majd elfutott a ház irányába, ahol később tűz ütött ki

– mondta egy ottani asszony.

A helyiek értesítették a hatóságokat, ki is ment az ügyeletes rendőr, de akkor már hatalmas tűz volt a szobában. Gerendák, fák és egy matrac volt a falnak támasztva, az égett. Ezért ki kellett hívni a tűzoltókat is, akiknek végül végül sikerült eloltaniuk a tüzet.

A házban egy előző csoport már sárból, téglából és cserepekből rakott két „kályhát”, amelynél melegedtek, ezért nem kellett újabb tűzgyújtó helyett keresni. Ráadásul a mód is, ahogy egy nagy tábortüzet csináltak, a szándékosságra utal.

A migránsok közben természetesen eltűntek, pedig délután még 12-14 is volt belőlük az éjszaka leégett házban.

Egyre gorombábbak

A BALK információi szerint a vajdasági határmenti településeken felgyülemlő migránsok egyre gorombábbak és agresszívebbek.

A minap az egyik termelőtől egy kanna tejet loptak el, az pedig már mindennaposság vált, hogy a létrák és a tüzelő eltűnik a házaktól.

A migránsok már nemcsak a hármashatárnál lévő két kistelepülésen randalíroznak. Egyre nagyobb számban jelennek meg Oroszlámoson is, ott is sok gond van velük.

– Már az is borzasztó, hogy ha tudatlanságból hagynak maguk után tüzet, a szándékosság viszont rémísztő. Éjszakánként senki sem alszik nyugodtan. Elfáradtunk, senki sem segít rajtunk, elegünk van mindenből és mindenkiből

– nyilatkozta a BALK-nak egy majdányi lakos.

Értesüléseink szerint jelenleg legalább kétszer-háromszor annyi migráns tartózkodik az alig több mint százötven lelket számláló faluban, mint amennyi a helyi lakos.

Az egyetlen majdányi boltból napi szinten 450 kenyér fogy, de vannak a szomszédos Oroszlámoson is, akik hordanak kenyeret Majdányra (a migránsoknak).

Nem minden migráns húzódik be a faluban – talán tanultak a szerb hatóságok korábbi akcióiból – ezért nincsenek a falusi házakban annyian, mint amennyit a kenyérfogyasztás mutat. Viszont vannak helyek a falu környékén, ahol megbújhatnak a hideg és a szerb hatóságok elől.

A migránsügyi hivatal már nem igen tud segíteni Majdány- Rábénak, talán több járőröző rendőrre lenne szükség, éjszakánként is. A rendőrök Törökkanizsáról húsz perc alatt érnek ki, és ugyanez a helyzet a tűzoltókkal is.

Húsz perc azonban éppen elegendő arra, hogy egy ház leégjen, vagy hogy a bajkeverők eltűnjenek.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava