Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

A TÁBOROK SZÉPEN ÉGNEK: A hadsereg fűthető sátrakat állított fel a lipai tábor helyén, miközben egy újabb migránsközpont kapott lángra

blazuj
Olvasási idő: 2 perc

A leégett lipai tábor romjai között várakozó migránsok pénteken megkezdték a beköltözést azokba a sátrakba, amelyeket a -hercegovinai tagjai a napokban állítottak fel. A munkálatok ugyan még folytak, de a már birtokba vehették a sátrakat, miután elkezdett esni a hó. A migránsok egy részére azonban még nem váltott téli öltözékre, így a hóban jónéhányan mezítlábas papucsban várták, hogy rájuk kerüljön a sor az ételosztásnál. Médiajelentések szerint mindeközben Bihácsban javul a biztonsági helyzet. Nem úgy egyik külvárosában, ahol az esti órákban lángra kapott egy újabb befogadó központ.

Lesz-e elég sátor?

A katonák még dolgoztak, amikor pénteken délután az első migránsok beköltöztek a lipai tábor romjainál felállított sátrakba.

A sátrakat felállította a hadsereg, megoldott a padló, az ágyak és a matracok kérdése, most az áramellátás és a fűtés biztosításán dolgozunk, az aggregátorok már működnek. Belátható időn belül a migránsok elfoglalhatják a helyüket a sátrakban

– nyilatkozta a NewsMaxAdria bosznia-hercegovinai híradójának Mirsad Buzar, a bosznia-hercegovinai idegenrendészeti hivatal igazgatóhelyettese.

Egy sátor harminc fő befogadására alkalmas, így mindegyik sátorban tizenöt emeletes ágyat állítanak fel.

Ha abból indulunk ki, hogy a lipai táborban korábban ezer-ezerkétszáz kapott menedéket – igaz nem fűthető sátrakban – akkor most legalább harminc-negyven ilyen sátorra lenne szükség, hogy mindenkinek elfogadható ellátást biztosítsanak.

A cél ugyanis az, hogy a lipai tábort ismételten kilencszáz migráns befogadására tegyék alkalmassá.

A biztonsági helyzet javul

Közben a biztonsági helyzet “ellenőrzés alatt van” Bihácsban, ahonnan korábban a lipai táborba telepítették ki a migránsokat.

Az Una-Sana Kanton rendőrsége közölte, hogy a városban ugyan még időnkét látni migránsokat, de a korábbiakhoz hasonló problémák már megszűntek.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az utóbbi napokban a helyzet nyugodt és kielégítő, és elmondhatom, hogy nincsenek jelentősebb incidensek. Tehát most ez a van, de nem biztos, hogy ez az elkövetkező időkre is vonatkozik, mert a helyzet akár óráról órára is változhat, voltunk már ilyesminek a szemtanúi, ezért felelőtlenség lenne bármilyen jóslatokba bocsátkozni

– jelentette ki az említett híradójában Ale Šiljdedić, a kantonális rendőrség szóvivője.

Véletlen a véletlen?

arsalan jabbar

Közben riasztották a szarajevói tűzoltókat, akiket a blažuji táborhoz hívtak ki, mert ütött ki. Nem kizárt, hogy gyújtogatás történt.

18 óra 20 perckortűzesetet jelentettek a rendőrségen. Az első információk szerint senki sem sérült meg. A tűz okának megállapítása később várható

– mondta Mirza Hadžiabdić, rendőrségének szóvivője, aki szerint nincsenek áldozatok.


A tűzvészről először egy migráns számolt be a Facebookon, a videót, amelyből a fenti kép származik, közben törölte a profiljából.

A fiatalember korábbi posztjaiból kiderül, hogy már tavaly áprilisban is ebben a táborban, vagy legalábbis Blažujban tartózkodott, de azt nem tudni, hogy még hol járt. Egy Twitter-bejegyzésében pedig azt írta, hogy a blažuji a legjobb tábor Bosznia-Hercegovinában.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Bihács melletti migránstábor, amelyről feljebb volt szó, minden bizonnyal gyújtogatás következében kapott lángra december 23-án.

És hogy van-e összefüggés? Ez jó kérdés. Az újév előtti napokban mintegy 350 migránst szállítottak a leégett lipai táborból Blažujba. Lehet, hogy köztük volt a gyújtogató is?

tarhelypar-412
Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: