Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

TOTÁLIS CSŐD: Bezárnak a szerbiai szállodák, és alig marad utazási iroda az országban

turisticke agencije

Olvasási idő: 4 perc

A Szerbiában működő 402 szálloda közül 80 már bezárt, a 700 közül pedig alig 60 folytatja folytatja a munkát. Január elsejétől tömeges felmondásokra kerülhet sor az ágazatban: az év elejétől ugyanis megszűnt a munkahelyek megtartására vállalt kötelezettség, amibe a cégek a hitelek befagyasztása, és a csekély állami támogatás miatt mentek bele.

Lakat kerül a szállodákra

A szerbiai szállodák – írd és mondd – átlagosan két százalékos kihasználtsággal működnek.

A bevételek folyamatos elmaradása miatt a legtöbb szálloda január elsejétől négy-hat hónapra ideiglenesen bezár, amit a végleges bezárások és eladások követhetnek– vázolta az iparág helyzetét Georgi Genov, a szállodák és vendéglátóipari munkáltatók országos szövetségének igazgatója.

A szállodatulajdonosok már december elején bejelentették, hogy a kiadások csökkentése érdekében január 4-től tömeges elbocsátásokra kerül sor. A szállodaiparban 18,5 ezer ember dolgozott Szerbiában, de ennek fele már korábban munkanélkülivé vált

– tette hozzá Genov, aki szerint az 161 milliárd eurót különített el a szállodaipar támogatására. A - következményeinek enyhítésére 21 országban a készételek elkészítésére vonatkozó 20 százalékos általános forgalmi adót 10-re csökkentették.

A szállodák és vendéglátóipari munkáltatók szerbiai szövetségének igazgatója szerint hasonló intézkedésekre lenne szükség a szerbiai állami vezetés részéről is, de a szállodatulajdonosok az áfa csökkentése mellett más adók és járulékok elengedését is kérik. Az illetékes minisztériumoktól azonban eddig nem érkezett válasz.

Tessék-lássék támogatások

A szerb kormány tavaly áprilistól szeptemberig befagyasztotta a szállodák és a vendéglátóhelyek hiteleinek törlesztését, két alkalommal pedig a kifizetésével segítette az iparágban dolgozók munkahelyeinek megtartását. A Szerb Nemzeti Bank tavaly év végén azonban közölte, hogy az érintettek a továbbiakban forduljanak a saját bankjukhoz.

December elején szerb elnök megígérte, hogy még egy államilag támogatott minimálbért utalnak át 72,5 ezer munkavállalónak.A belgrádi kormány döntése alapján az idegenforgalomban, az autókölcsönző-, a vendéglátó- és a szállodaiparban alkalmazottakat segítik az intézkedéssel, illetve az azokban a gazdasági ágazatokban dolgozókat, amelyeket a világjárvány különösen sújtott. Erre a célra 1,98 milliárd dinárt (mintegy 6 milliárd forint) különítettek el a költségvetésből.

A szállodatulajdonosok szerint a hitelekkel kapcsolatos moratórium nem jelent megoldást a problémákra, ha továbbra sem tudunk vendégeket fogadni. Az újabb “kedvezmény” ugyanis csak további kamatokkal terheli meg a szállodákat, miközben jelenleg annyi bevételünk van, mint egy újságosbódénak

– mondta a belgrádi Beta ügynökségnek Vladimir Todorović, a Todor Hotels igazgatója, aki szerint jelenleg egy szálloda havi összbevétele nem haladja meg a 200-300 eurót.

Todorović kiemelte, hogy az eddigi intézkedések nem igazán járultak hozzá a vendéglátóipar fennmaradásához: a minimálbér a munkásoknak jelentett segítséget, a bevétel elmaradását azonban nem pótolta.

A belgrádi szállodalánc igazgatója szerint a vendéglátósok tisztában vannak azzal, hogy a belgrádi kormánynak nincsenek eszközei arra, hogy az Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban foganatosított intézkedéseket honosítsa meg Szerbiában.

Az vezetés ugyanis 80 százalékos bértámogatást nyújt a szállodáknak, ha kinyitnak, Angliában pedig az idegenforgalomban dolgozók az államtól kapják a fizetésüket

– sorolta a példákat az igazgató.A felgyülemlett adósságok miatt még a csődeljárásokat sem tudjuk megindítani, mert nem lenne miből kifizetni az alkalmazottaknak járó végkielégítéseket

– mondták a Beta hírportál által megkeresett szállodatulajdonosok.

A halálba indulók köszöntenek!

A dolgozók további alkalmazását segítő egy havi minimálbért az utazási irodák egyike sem igényli

– mondta Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) elnöke.

Seničić szerint az állami vezetés többszörös kérésre sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és a szövetség ajánlatait sem veszi figyelembe, a fejlesztési alaphoz benyújtott sürgős kérelmek közül pedig csak 5-6 került elbírálásra, holott a fennmaradást szavatoló hiteleket 300 utazási iroda igényelte.

Az utazási irodák csaknem egy éve folyamatosan igyekeznek felhívni a közvélemény és az állami vezetés figyelmét a problémákra, december másodikán pedig a vendéglátósokkal, a szabadúszókkal és a zenészekkel együtt a pénzügyminisztérium belgrádi épülete elé vonultak.

Az alulról szerveződő megmozduláson az utazási irodák a “Morituri te salutant!”, azaz A halálba indulók köszöntenek! jelmondattal vettek részt. Azóta ma már szinte minden iroda ajtaján, ajánlatán és internetes felületén megtalálható ez a jelmondat.

Az utazási irodák vélaménye szerint a korábbi miniszter idején megvonták tőlük a munkához való jogot, a nemrégiben kinevezett idegenforgalmi miniszter viszont olyan teljesíthetetlen feltételekhez kötötte a működési engedélyek kiadását, amelyek a biztosítási társaságoknak kedveznek.

Nem a koronavírus az oka mindennek

A YUTA ezért felvette a harcot a biztosítással kapcsolatos szabályozások módosításáért, mert a legtöbb ügynökség éppen ennek a másfél ével ezelőtt elfogadott törvénymódosításnak a következményeként maradt működési engedély nélkül.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy az állam által meghatározott, és az utasszámhoz kötött rendszer működésképtelen, ezért a forgalomalapú biztosítás bevezetését kéri a szövetség

– mondta Seničić, aki hozzátette, hogy továbbra is követelik a hitelek gyors odaítélését, valamint az adók és járulékok megfizetésének elhalasztását.

Két évvel ezelőtt még több mint 700, a tavalyi törvénymódosítást követően azonban már csak 415 ügynökség működött az országban, mostanáig viszont már csak alig hatvannak sikerült túlélnie a járványhelyzetet és a népszerűtlen állami döntéseket

– adott hangot aggodalmának Seničić, aki szerint nem elhanyagolható tény, hogy emiatt veszélybe került annak a 65-70 millió euró értékű vouchernek a beváltása, amelyet a járványhelyzet miatt meghiúsult utazásokért cserében adtak ki a most már lakat alá került utazási irodák.

A szerbiai utazási irodák arra kérik ügyfeleiket, hogy támogassák a fennmaradásukért folytatott harcukat. A felhívás szerint ezt úgy tehetik meg, hogy a voucherek beváltása és a kártérítések iránt az idegenforgalmi minisztériumnál érdeklődnek.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: