Connect with us

Szerbia

TOTÁLIS CSŐD: Bezárnak a szerbiai szállodák, és alig marad utazási iroda az országban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

turisticke agencije
Olvasási idő: 4 perc

A Szerbiában működő 402 szálloda közül 80 már bezárt, a 700 utazási iroda közül pedig alig 60 folytatja folytatja a munkát. Január elsejétől tömeges felmondásokra kerülhet sor az ágazatban: az év elejétől ugyanis megszűnt a munkahelyek megtartására vállalt kötelezettség, amibe a cégek a hitelek befagyasztása, és a csekély állami támogatás miatt mentek bele.

Lakat kerül a szállodákra

A szerbiai szállodák – írd és mondd – átlagosan két százalékos kihasználtsággal működnek.

A bevételek folyamatos elmaradása miatt a legtöbb szálloda január elsejétől négy-hat hónapra ideiglenesen bezár, amit a végleges bezárások és eladások követhetnek

– vázolta az iparág helyzetét Georgi Genov, a szállodák és vendéglátóipari munkáltatók országos szövetségének igazgatója.

A szállodatulajdonosok már december elején bejelentették, hogy a kiadások csökkentése érdekében január 4-től tömeges elbocsátásokra kerül sor. A szállodaiparban 18,5 ezer ember dolgozott Szerbiában, de ennek fele már korábban munkanélkülivé vált

– tette hozzá Genov, aki szerint az Európai Unió 161 milliárd eurót különített el a szállodaipar támogatására. A koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére 21 országban a készételek elkészítésére vonatkozó 20 százalékos általános forgalmi adót 10-re csökkentették.

A szállodák és vendéglátóipari munkáltatók szerbiai szövetségének igazgatója szerint hasonló intézkedésekre lenne szükség a szerbiai állami vezetés részéről is, de a szállodatulajdonosok az áfa csökkentése mellett más adók és járulékok elengedését is kérik. Az illetékes minisztériumoktól azonban eddig nem érkezett válasz.

Tessék-lássék támogatások

A szerb kormány tavaly áprilistól szeptemberig befagyasztotta a szállodák és a vendéglátóhelyek hiteleinek törlesztését, két alkalommal pedig a minimálbér kifizetésével segítette az iparágban dolgozók munkahelyeinek megtartását. A Szerb Nemzeti Bank tavaly év végén azonban közölte, hogy az érintettek a továbbiakban forduljanak a saját bankjukhoz.

December elején Aleksandar Vučić szerb elnök megígérte, hogy még egy államilag támogatott minimálbért utalnak át 72,5 ezer munkavállalónak.

A belgrádi kormány döntése alapján az idegenforgalomban, az autókölcsönző-, a vendéglátó- és a szállodaiparban alkalmazottakat segítik az intézkedéssel, illetve az azokban a gazdasági ágazatokban dolgozókat, amelyeket a világjárvány különösen sújtott. Erre a célra 1,98 milliárd dinárt (mintegy 6 milliárd forint) különítettek el a költségvetésből.

A szállodatulajdonosok szerint a hitelekkel kapcsolatos moratórium nem jelent megoldást a problémákra, ha továbbra sem tudunk vendégeket fogadni. Az újabb „kedvezmény” ugyanis csak további kamatokkal terheli meg a szállodákat, miközben jelenleg annyi bevételünk van, mint egy újságosbódénak

– mondta a belgrádi Beta hírügynökségnek Vladimir Todorović, a Todor Hotels Beograd igazgatója, aki szerint jelenleg egy szálloda havi összbevétele nem haladja meg a 200-300 eurót.

Todorović kiemelte, hogy az eddigi intézkedések nem igazán járultak hozzá a vendéglátóipar fennmaradásához: a minimálbér a munkásoknak jelentett segítséget, a bevétel elmaradását azonban nem pótolta.

A belgrádi szállodalánc igazgatója szerint a vendéglátósok tisztában vannak azzal, hogy a belgrádi kormánynak nincsenek eszközei arra, hogy az Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban foganatosított intézkedéseket honosítsa meg Szerbiában.

Az osztrák vezetés ugyanis 80 százalékos bértámogatást nyújt a szállodáknak, ha kinyitnak, Angliában pedig az idegenforgalomban dolgozók az államtól kapják a fizetésüket

– sorolta a külföldi példákat az igazgató.

A felgyülemlett adósságok miatt még a csődeljárásokat sem tudjuk megindítani, mert nem lenne miből kifizetni az alkalmazottaknak járó végkielégítéseket

– mondták a Beta hírportál által megkeresett szállodatulajdonosok.

A halálba indulók köszöntenek!

A dolgozók további alkalmazását segítő egy havi minimálbért az utazási irodák egyike sem igényli

– mondta Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) elnöke.

Seničić szerint az állami vezetés többszörös kérésre sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, és a szövetség ajánlatait sem veszi figyelembe, a fejlesztési alaphoz benyújtott sürgős kérelmek közül pedig csak 5-6 került elbírálásra, holott a fennmaradást szavatoló hiteleket 300 utazási iroda igényelte.

Az utazási irodák csaknem egy éve folyamatosan igyekeznek felhívni a közvélemény és az állami vezetés figyelmét a problémákra, december másodikán pedig a vendéglátósokkal, a szabadúszókkal és a zenészekkel együtt a pénzügyminisztérium belgrádi épülete elé vonultak.

Az alulról szerveződő megmozduláson az utazási irodák a „Morituri te salutant!”, azaz A halálba indulók köszöntenek! jelmondattal vettek részt. Azóta ma már szinte minden iroda ajtaján, ajánlatán és internetes felületén megtalálható ez a jelmondat.

Az utazási irodák vélaménye szerint a korábbi miniszter idején megvonták tőlük a munkához való jogot, a nemrégiben kinevezett idegenforgalmi miniszter viszont olyan teljesíthetetlen feltételekhez kötötte a működési engedélyek kiadását, amelyek a biztosítási társaságoknak kedveznek.

Nem a koronavírus az oka mindennek

A YUTA ezért felvette a harcot a biztosítással kapcsolatos szabályozások módosításáért, mert a legtöbb ügynökség éppen ennek a másfél ével ezelőtt elfogadott törvénymódosításnak a következményeként maradt működési engedély nélkül.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy az állam által meghatározott, és az utasszámhoz kötött rendszer működésképtelen, ezért a forgalomalapú biztosítás bevezetését kéri a szövetség

– mondta Seničić, aki hozzátette, hogy továbbra is követelik a hitelek gyors odaítélését, valamint az adók és járulékok megfizetésének elhalasztását.

Két évvel ezelőtt még több mint 700, a tavalyi törvénymódosítást követően azonban már csak 415 ügynökség működött az országban, mostanáig viszont már csak alig hatvannak sikerült túlélnie a járványhelyzetet és a népszerűtlen állami döntéseket

– adott hangot aggodalmának Seničić, aki szerint nem elhanyagolható tény, hogy emiatt veszélybe került annak a 65-70 millió euró értékű vouchernek a beváltása, amelyet a járványhelyzet miatt meghiúsult utazásokért cserében adtak ki a most már lakat alá került utazási irodák.

A szerbiai utazási irodák arra kérik ügyfeleiket, hogy támogassák a fennmaradásukért folytatott harcukat. A felhívás szerint ezt úgy tehetik meg, hogy a voucherek beváltása és a kártérítések iránt az idegenforgalmi minisztériumnál érdeklődnek.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: