Connect with us

Földrengés

FELJEGYZÉSEK A VÖRÖS ZÓNÁBÓL: Amikor mozog a föld, az ember a mákszemnél is kisebb

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EqViOJXW4AE4QVi
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Hivatásos újságíróként, hányatott életem folyamán megéltem ezt-azt. Légitámadást, tűzérségi tüzet, autóstoppal utazgattam Hercegovinában a háborús övezetben, stb. De a földrengés, garantálom, hogy mindennél szörnyűbb.

Mi, zágrábi lakosok, tavasz óta többezer földrengést éltünk túl, szerencsére ezek zömét alig érzékeltük. Viszont a nagyok…

Szavakkal lehetetlen visszaadni a borzalmat, amit az ember akkor érez, amikor vadul hánykolódni kezd a föld. Minden hintázik, recseg-ropog, a föld mélyéből dübörgő hangok törnek elő, és teljesen tehetetlenek vagyunk. Ha áll, megkapaszkodik valamiben, ha ül, önkéntelenül is összekuporodik, a világ pedig rázkódik, imbolyog óráknak tűnő másodpercekig. Az ember érzi, hogy belsejében atavisztikus félelmek tombolnak, ott visít benne a majomős, kiutat keres, de kiút nincs. Van aki sikoltozik, van aki sír. Én káromkodni szoktam, feleségem, szegény, meg csak hallgat, de szemében ott ül a páni félelem.

Amikor végre véget ér a szörnyűség, kezdődik a barátok, ismerősök végigtelefonálása. Éltek? Jól vagytok? Minden rendben? Közben meg az ember minden idegszála feszült, önkéntelenül is hallgatózik, hogy lesz-e még egy. A földrengés meg hitchcocki tökéllyel rendez, az utórezgések szinte rendre akkor következnek be, amikor már az ember megnyugszik egy kicsit. EqUhG27XcAcPst

Ez a mostani, Petrinja melletti nagy földrengés-sorozat azért érintett mindennél kellemetlenül bennünket, mert úgy tűnt, hogy végérvényesen megnyugodott a föld és lassacskán kezdtük feledni a földanya egy nappal korábbi vonaglását. Karácsonyra készülődtünk és szidtuk a koronát. Aztán csak felkerültek a díszek a karácsonyfára, jött a szenteste. Béke borult a világra, összejöttek a családok, ahol lehetett. És akkor…

Megint jött két nagy, és utánuk a legnagyobb. Az egész nem tarthatott 15 másodpercnél tovább, de úgy tűnt, hogy soha nem ér véget. Csikorgott-sírt a beton, táncolt a szobabútor, jeges kezekkel zsigerekbe markolt a félelem. Amikor végre elmúlt, percekig csak a feleségem nyugtatgattam, babusgattam, míg erőt nem vett magán, és nem indult el ellenőrző körútjára. A lakásban szinte semmi nyoma nem volt a kataklizmának. Leesett a alól a diótörő figura, a polcról néhány, megboldogult anyósom által megfestett fatányér, és mint kiderült, az éléskamrában sem esett kár, ott sorakoztak rendületlenül a lekvárosüvegek, italos palackok, és miegymás a polcon, egyedült ismét a szerencsés pálinkásüveg zuhant alá, de megint a porszívó műanyagcsövén kötött ki, mint tavasszal. Az idegfeszültséget és balkáni emberként pálinkával kezeltem, majd mikor a feleségem odanyújtotta az ásványvizes üveget, hogy nyissam ki, a fél asztal lefröcskölte az üvegből kiszabaduló . A földrengés annyira felrázta a szénsavas vizet, hogy a nyitás pillanatában nyomás alatt, sugárban szökött ki a kupak alól.

A körbetelefonálás során aztán kezdtek érkezni az értesülések, és a sztorik. Az egyik azt mesélte, hogy a házáról csak két cserép esett le, de mindkettő a ház előtt veszteglő autóra, a másiknak az anyósa lakik Petrinján, azt mondta, a földrengés felszagatta az aszfaltot az úton, a harmadik arról regél, hogy éppen munkahelyén, a piszoár előtt érte a földindulás, nem is ért rá törődni vele, inkább arra koncentrált, hogy ne maradjon szégyenben.

És ezek csak a mi kis csip-csup sztorijaink, akik minden baj nélkül éltük túl a katasztrófát, szemben a sokezer petrinjai, glinai, sziszeki károsulttal, akik megsérültek, a romok alól húzták ki őket, mindenük nélkül maradtak. A halálos áldozatokról és hozzátartozóikról nem is beszélve. Az esetet csak súlyosbítja, hogy legszegényebb vidékéről van szó, amelyik nemrégiben tért csak kissé magához a háborús pusztításoktól és a gazdasági válságtól. Az ország egy emberként sietett a károsultak megsegítésére, a polgárok és a szurkolói csoportok spontán szervezkedtek, olyannyira, hogy a Vöröskereszt képviselője ma arra kérte a polgárokat, hogy szüneteltessék az adományok küldését, mert azokat már nincs hol tárolni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Földrengés

BIZONYTALAN TALAJ: Nagy európai földrengési térkép

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

foldrenges ket terkep
A Svájcban bemutatott földrengési térképek Európára vonatkoztatva (Forrás: Seismo)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban – érthető okok miatt – nagy érdeklődést váltott ki a legfrissebb európai földrengési térkép, amelyet nemrég mutattak be Svájcban az “Európai földrengésveszély- és kockázati modellek” elnevezéssel megtartott konferencián. A modelleket ábrázoló két térkép az olaszországi Eucentre, valamint az Európa-szerte folyó kutatások négy éves eredményeit foglalja össze. Horvát részről az EU-alapokból finanszírozott kutatásban a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kara vett részt.

Földrengési stratégia

Az aktualizált modell megerősíti, hogy a Balkán (és szomszédsága) nemcsak lőporoshordó, hanem földrengéses terület is. Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a leginkább veszélyeztetett országok Európában, amelyeket más balkáni államok követnek. Az olyan városokat, mint Zágráb, Tirana, Szófia, Lisszabon, Brüsszel és Bázel átlagon felüli földrengéskockázat fenyegeti a talajmozgásnak kevésbé kitett városokhoz képest.

Horvátországban a leginkább földrengéses területnek Zágráb, Varasd, Csáktornya, Zára (Zadar), Split, Dubrovnik, Ston valamint Imotski és környéke számít.

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről Horvátország  térségében

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről térségében (Forrás: Volcano Discovery)

A földrengéseket nem lehet megakadályozni vagy pontosan megjósolni, de a földrengések kockázati modelljein alapuló hatékony mérséklési intézkedések jelentősen csökkenthetik a hatásukat.

A 2020-as európai földrengésveszély- és kockázati modellek összehasonlítható információkat nyújtanak a földrengések miatt várható talajmozgási szintek térbeli eloszlásáról, gyakoriságáról, valamint az épített környezetre és az emberi jólétre gyakorolt hatásáról.

Ez a megközelítés elengedhetetlen olyan hatékony transznacionális katasztrófaelhárítási stratégiák kialakításához, amelyek támogatják a biztosítási kötvények vagy az aktualizált építési szabályzatok európai szintű meghatározását, például Eurocode 8 esetében, de nemzeti szinten is.

A 20. században az európai földrengések több mint 200 000 áldozatot követeltek, és több mint 250 milliárd eurós veszteséget okoztak. A földrengések veszélyeinek és kockázatainak átfogó értékelése elengedhetetlen a katasztrofális földrengések hatásainak csökkentéséhez.

Az újonnan közzétett földrengésveszély-modell és az első európai földrengéskockázati modell képezi az alapját a mérséklési intézkedések bevezetésének, és hozzájárul a közösségek ellenálló képességének növeléséhez. Ráadásul jelentősen javítja annak megértését, hogy hol a legvalószínűbb egy erős földrengés, és milyen következményekkel járhatnak az újabb európai földrengések.

A földrengésveszély előrejelzése a múltbeli földrengések, valamint a geológia, tektonika és helyi talajviszonyok ismeretében készült, és ezek alapján a talaj jövőbeli lehetséges mozgását írja le Európa bármely pontján.

Az új modell

Az európai földrengésveszéllyel kapcsolatos új modell (ESHM20) felváltja a korábbi, 2013-as modellt. A modell új verziójába ágyazott adatkészletek átfogóbb értékeléshez vezettek. Következésképpen kiigazították a talajmozgásra vonatkozó becsléseket, ami alacsonyabb veszélyességi fokot eredményezett Európa legtöbb részén, kivéve néhány nyugat-törökországi, görögországi, albániai, romániai, dél-spanyolországi és dél-portugáliai régiót, ahol a talajmozgással kapcsolatban erősebb folyamatokat figyeltek meg.

Földrengési térkép: Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően

Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően (Forrás: Twitter)

Az aktualizált modell azt is megerősíti, hogy Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a legveszélyeztetettebb országok Európában, őket követik a balkáni országok. De még azokban a régiókban is, ahol alacsony vagy mérsékelt becslések vannak a talajmozgásról, bármikor előfordulhatnak pusztító földrengések.

Az Európai Földrengéskockázati Modell 2020 (ESRM20) szerint az 1980-as évek előtti épületek, a városi területek és a földrengésveszélyes zónák a leginkább veszélyeztetett övezetek.

Bár a legtöbb európai országban újabb szabályozásokat és szabványokat alkalmaznak a megfelelő földrengésvédelem biztosítása érdekében, még mindig sok a régebbi vagy az alulerősített épület, ami nagy kockázatot jelent a lakók számára.

A földrengések leginkább néhány nagyváros számára jelentenek veszélyt, mint például Isztambul és Izmir Törökországban, Catania és Nápoly Olaszországban, Bukarest Romániában és Athén Görögországban, amelyek a múltban számos földrengés történt. A földrengések miatt évente átlagosan 7 milliárd eurós gazdasági veszteség keletkezik, ennek 80%-a a szóban forgó négy országra esik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava