Connect with us

Horvátország

VUKOWAR: Emlékmenet, járvány és politikai kirakodóvásár

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vukovari menet
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

1999 óta, amikor a horvát parlament nemzeti emléknappá nyilvánította november 18-át, évente egyszer összesereglenek a politikusok, veteránszervezetek, és az emberek a Duna parti városban. Vukovár 1991-ben többszörös túlerővel szemben majdnem három hónapig dacolt a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb félkatonai szervezetek egységeinek támadásaival. Az „emlékezés menetében” idén sokkal kevesebben haladtak az emléktemető felé, mint a korábbi években, ami mindenekelőtt a koronavírus-járványnak tudható be, és talán kevésbé az érdeklődés hiányának. Zoran Milanović horvát köztársasági elnök nem volt ott az emlékmenetben, és csak az Ovčara Emléktemetőben koszorúzott, leróva kegyeletét az áldozatok előtt.

Az emlékmenet, mint politikai attribútum

A katonai szakértők és a történészek véleménye szerint a horvát Sztálingrádként is emlegetett város hősies ellenállása meggátolta Horvátország tervezett katonai lerohanását.

Miután Vukovár 87 nap után, 1991 november 18-án elesett, vitézségéért nagy árat fizetett a Jugoszláv Néphadsereg és a szerb félkatonai egységek által elkövetett atrocitások formájában.

Idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, bizonyos ideig találgatások folytak a hagyományos vukovári emlékmenet esetleges lefújásával kapcsolatban, de ezeket Plenković miniszterelnök idejekorán megcáfolta.

Bár első pillantásra nem tűnik túlzottan észszerűnek több ezer embert összecsődíteni a tomboló koronajárvány idején, belpolitikai szempontból az emlékmenetet okvetlenül meg kellett tartani.

Mint erre már a BALK-on némileg rávilágítottunk, a függetlenségi még mindig nagy téma Horvátországban, és a felszín alatt forrongó elégedetlenségből a szélsőjobb igyekszik tőkét kovácsolni, javarészt sikertelenül.

Mindazonáltal Plenkovićnak nagyon oda kell figyelnie, hogy még véletlenül se adjon lovat alájuk, így valószínűleg akkor is elment volna Vukovárba, ha nem koronavírus, hanem pestisjárvány tombol.

– Horvátország megnyerte a honvédő háborút, teljesítette minden nemzeti feladatát, felszabadította az elfoglalt területet, demokratikusan és intézményesen konszolidálódott, és szilárdan megerősítette magát a NATO-ban és az Európai Unióban. Ennek tudatában van ereje az együttélés szempontjából fontos lépések megtételére, és kezet nyújt a Horvát Köztársaságban élő kisebbségeknek, így a szerb kisebbségnek is, amely többek között jelen van itt Vukovárban

– jelentette ki a városban tartózkodó horvát miniszterelnök, aki ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a megemlékezésen részt vett a horvátországi szerbek képviselője is.

A megbékélés jegyében…

Idén először került sor rá, hogy Boris Milošević, a kormány társadalmi tevékenységekért és emberi jogi kérdésekért felelős alelnöke képében a szerb kisebbség hivatalosan is megjelent a vukovári megemlékezésen.

– Úgy gondolom, hogy a jövőben meg kell találni a megbékélés útját a fiatalok érdekében. A párbeszédet helyi szinten kell kialakítani. Remélem, hogy párbeszéd létrejön, és ha nem is találunk meg minden eltűnt személyt, de én személyesen örülni fogok minden megtalált személynek

– mondta a horvátországi szerbek képviselője.

A vukovári megemlékezésen részt vett Veran Matić, a Aleksandar Vučić szerb elnök megbízottja is, aki a koszorúzást követően letérdelt az áldozatok emlékműve elé, és imádkozott.

– Nagyon sajnálom mindazt, ami a háborús években történt ezzel a várossal és a város polgáraival

– mondta Matić, aki fontosnak tartotta a tisztelet megadását az áldozatoknak, és a szolidaritást azok családtagjaival.

Persze, a politikai kirakodóvásár nem múlhatott el „affér” nélkül, erről Vukovár nemzeti- és koronalázban égő polgármestere, Ivan Penava gondoskodott.

…és a megbékélés ellen

Penava betegágyáról szórt bibliai átkokat a kormányra és a kormányzó Horvát Demokratikus Közösségre (HDZ), miután a horvát médiumok hírül adták, hogy a vukovári születésű Zvonko Milas diaszpóra ügyi államtitkár a Szerb Nemzeti Tanács küldöttségével, illetve Veran Matić szerb elnöki megbízottal közösen vesz részt vesz azon megemlékezésen, amely során a Dunába dobott koszorúval adóznak a vukovári áldozatok emlékének.

A kormány nyilatkozata szerint Milasnak nem ide, hanem az ovčarai emléktemetőbe kellett volna elkísérnie a küldöttséget, de mindez teljesen irreleváns, mert Milas időközben szintén megbetegedett, és nem ment sehová sem.

Penava még kekeckedett egy kicsit, mondván, hogy vajon milyen áldozatoknak szól a Szerb Nemzeti Tanács koszorúja, talán a várost támadó ellenségnek?

Horvátországban egyébként mindenki, aki tudni akarja, tudja, kinek szól a Szerb Nemzeti Tanács koszorúja: a szerb polgári áldozatoknak, akikről a tegnap elhunyt Tomislav Merčep háborús bűnös anno úgy nyilatkozott, hogy

-nem tagadom, holttestek úsztak a folyóban, de lehettek volna többen is.


Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

-Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, -Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava