Párbeszéd a pokolban (In memoriam Sz. G.)


Elnézést az egyes szám első személyért (vagy ahogy Sziveri János mondta: elnézést a /szubjektív/ kifejezésért), de ez az írás, úgy tűnik, megköveteli az 1S-t. Szóval, valamikor a nyolcvanas évek elején mesélte valaki irodalmi társaságban Tolnai Ottóról, aki éppen nem volt jelen, így nem tudta se cáfolni, se megerősíteni, hogy milyen érdekes dolog történt vele. Tolnaival. Mégpedig az, hogy meghívták Magyarországra egy költői fesztiválra úgy, hogy ott olvasson is fel, csak mutassa meg előbb, mi lenne az. Ottó el is küldte a verset, jóváhagyták, ám midőn sor került a fellépésre, hirtelen csuklómozdulattal rosált egyet, s másik lappal állt elő. Ennek aztán az lett a következménye, hogy két évig nem léphetett az anyaország területére.

Szigorú idők voltak, a líra még ütött, az ellenfél meg vissza. Ugyanúgy a nyolcvanasok elején történt Sziveri Jánossal és velem, Új Symposion szerkesztőkkel, hogy bennünket is meghívtak Pestre egy nagyszabású irodalmi eseményre. Előtte mi azt találtuk ki Jancsival, hogy rendhagyó dolgot produkálunk majd. Be is gyakoroltuk előtte.

Szigorú idők voltak, a líra még ütött, az ellenfél meg vissza.

Ő kezdi azzal a kiválasztott, húzós, Balkán-témájú költeményével, az első két versszak után következem én az ugyancsak húzós, Balkán-témájú prózámmal, aztán így felváltva – a hőn vágyott tapsig. Elégedettek voltunk azzal, hogy ezt milyen jól kitaláltuk, csak éppen: amikor odaértünk, bennünket nem engedtek be, nemhogy szerepelni – még mit nem gondolunk! Tanácstalanul álltunk az üvegajtó előtt, és a mokány, hosszú listás kapuőr feje felett mutogattunk bent lévő ismerőseinknek, azonban mindenki csak a vállát vonogatta, jelezve tehetetlenségét. Nem tágítottunk, így végül az lett, hogy odabenn a muri már elkezdődött, amikor egy sötét árny sietett elő a homályból, s valamit súgott az ajtónálló fülébe. Ez azzal az eredménnyel járt, hogy menten zöldre váltott a szemafor. Persze, részünkről a fellépés elmaradt.

Sosem derült ki, pontosan mi történt.
Jött aztán valamiféle bocsánatkérő levél, amely félreértésről beszélt, de ma már nem érdekes, ki-mit értett félre. Annál érdekesebb az, hogy amikor beléptünk, Szőcs Géza korpulens alakját pillantottuk meg a színpadon. Csingacsgukját adta elő számtalan allúzióval a szabadságra, amelynek végén igazi, elsöprő tapsvihar támadt. És aztán egyik pillanatban azt találta odasúgni valaki, hogy Gézának köszönhetjük a részleges könyörülést, mert amikor a fülébe jutott az, aminek menten híre kelt, hogy a symposionistákat nem engedik be, kilátásba helyezte azonnali távozását a rendezvényről. Így aztán a dolog botrányba fulladt volna, ezért történt meg a csoda szezám kapujával abban az utolsó előtti pillanatban.

Esterházy valódi gróf módjára a zsebébe nyúlt, majd előhúzott egy kisebb rakás bankót. Kilátásba helyezte, hogy rettenetesen meg fog sértődni, ha nem fogadjuk el.

Később, amikor alkalom adódott valahol, megkérdeztük Szőcstől, vajon igaz-e ez? Géza csak nézett ránk a vastag szemüvegén keresztül sokáig, csupán résnyire nyitott szemekkel, majd huncutul elmosolyodott, célozván ama híres balkáni szolidaritásra, amelynek lehetetlenség nem tenni eleget, különben az isten megveri az embert. Amikor meg még ennél is később az Astoriában találkoztunk Esterházy Péterrel, aki valamiért nem jelent meg az ominózus eseményen, majd elpanaszoltuk neki Sziverivel a bánatunkat, nem utolsósorban azt, hogy bajba kerültünk, ugyanis számítottunk a fellépés gázsijára, Esterházy valódi gróf módjára a zsebébe nyúlt, majd előhúzott egy kisebb rakás bankót. Kilátásba helyezte, hogy rettenetesen meg fog sértődni, ha nem fogadjuk el. Persze, elfogadtuk mi, akik abból a „kis újvidéki Kánaánból” érkeztünk.

Most pedig az történt, miután távoli 1991-ben elhunyt Sziveri Jáncsi, Esterházyt meg 2016-ban a Mucuskájának vagy mijének is becézett hasnyálmirigyrákja ragadta magával, pont a 65. születésnapomon távozott az élők sorából Szőcs Géza. Az már olvasható volt a sajtóban, hogy lélegeztető gépre került vírusfertőzöttsége okán, mégis megdöbbentett a halálhíre.

Hiába foglalkoztatta műveiben őt oly gyakran és erősen az elmúlás misztériuma, a magam részéről nehezen tudom összeegyeztetni vele a halált.

Hiába foglalkoztatta műveiben őt oly gyakran és erősen az elmúlás misztériuma, a magam részéről nehezen tudom összeegyeztetni vele a halált. Gézával, akit augusztusban láttam ezek szerint utoljára itt a földön, méghozzá Ambrus Lajos író kollégánk névnapján, Egyházashetyén. Akkor dedikálta nekem pár szó kíséretében az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatában idén Aradon megjelent, Párbeszéd a pokolban c., vegyes írásokat tartalmazó kötetét. Közöttük a Sziveriről és Esterházyról szóló szövegeket is. – Utóbbiról a némelyest megromlott viszonyuk tükrében beszél ebben a könyvben, Sziverivel kapcsolatban pedig (egyik fő léteztetője volt a Sziveri-díjnak Géza) vitába száll a költő kisajátításának/használatának kérdéséről a mi kardot szívesen rántó Szerbhorvát Györgyünkkel. Érdekes, parázs, nagyon is életes disputa, itt azonban aligha jut „harctér” a kibontakozására. Különben döntetlen mérkőzésnek nézem szellemileg, amúgy testileg közel sem volt egymáshoz a két súlykategória.

A pokoli párbeszéd negyvenedik oldalán leltem rá a következő, ragyogó humorral megfogalmazott hazafias gondolatra megboldogult Szőcs Gézától:

Hiszem, hogy a magyarok megtalálják a helyüket a most kialakuló világban, s hogy nem fogunk példázatbeli szabad tyúkká válni, amely nem bírta a szabad versenyt a szabad rókával szemben.


FRANCIA SOROZAT: A horvátok alig zárták le a tendert, a franciák máris lobbiznak

KIBERBIZTONSÁG: Csak védelmi célokat szolgál az új horvát-amerikai kiberbiztonsági központ, ha minden igaz

FELSZOROZTÁK: Szerbiában egy hónap alatt megtízszereződött a fertőzöttek száma, de messze még a kollektív immunitás

BLAMA: Tévedésből “rossz migránst” vettek őrizetbe, majd megőrzésre átadták a menekültügyi hivatalnak

TEMETÉS: Belgrádban örök nyugalomra helyezték Irinej szerb pátriárkát a Szent Száva templom kriptatermében

MASSZÍV TESZTELÉS: Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet, az ország a tömeges tesztelésre készül

BÜNTETÉS: Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is csatlakozik a Belarusz elleni EU-s szankciókhoz, Szerbia viszont nem

KÍSÉRT A MÚLT: Emberi maradványokat találtak egy dél-szerbiai bányában

HÁZI KARANTÉN: Az egészségiügyi miniszter is összeszedte a vírust, pedig vigyázott

HALOTTNAK A CSÓK: Mégsem tartják be a járványügyi előírásokat, az Irinej pátriárka holtteste fölé helyezett üveget csókolgatják a hívek

EP-JELENTÉSTEVŐ: Készen állunk a közvetítésre Szerbia kormánya és ellenzéke között

MINDENKIT TESZTELNEK: Hétfőtől Zágráb tömeges koronavírus-tesztelést jelentett be, az eredmény 15 percen belül megvan

ÁGYFOGLALÁS: Görögország kormánya ágyakat vesz el a magánkórházaktól a kezelhetetlenné vált COVID-19 járvány miatt

UNIÓS KÉRÉS: Az EU arra kéri Koszovót és Szerbiát, hogy ne nyisson nagykövetséget Jeruzsálemben

HOZTÁK-VITTÉK A MIGRÁNSOKAT: Embercsempész-hálózatot számolt fel a szlovén rendőrség

NO COMMENT: Horvátországban a parlament elé került az elektronikus médiatörvény tervezete

ÚJABB EGYHÁZFŐ: A koronavírus következtében elhunyt a szerb ortodox egyház feje

BOLGÁR BLOKKOLÁS: Boriszov bolgár miniszterelnök is megszólalt az észak-macedón csatlakozási tárgyalások ügyében

ÚJABB EGYHÁZFŐ BETEGEDETT LE: COVID-19 fertőzés miatt kórházba került a görög ortodox egyház vezetője, Hieronümosz érsek

“PROBLÉMÁS ORSZÁGOK”: Janša szlovén miniszterelnök Magyarország és Lengyelország mellett áll az EU-s jogállamisági vitában

Who The Fuck Are You?

FELBÉRELTÉK: Állítólag Dér Csabának kellett volna megölnie a szerb elnököt

A BOSZNIAI SZERB CHURCHILL: Megvonná a fűtést a fővárostól, mert az ottani választók nem az általa vezetett párt jelöltjére szavaztak

HÁTBASZÚRTÁK: Brutális gyilkosság Szarajevóban, a helyi lakosok elkeseredettek a migránsok viselkedése miatt

CIRKUSZT A NÉPNEK: Szerbiában ismét nyereményjátékkal harcol(ná)nak a szürkegazdaság ellen

MEGHALLGATÁS: A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács feljelentéseket tett a helyiségnévtábla-rongálások ügyében

VUKOWAR: Emlékmenet, járvány és politikai kirakodóvásár

A MULTIETNICIZMUS SZÓVIVŐJE: Három zászló színei alatt tevékenykedik a nemrégiben kinevezett újvidéki tiszteletbeli konzul

LEVELET ÍRTAK: Az újvidéki civil szervezetek a Duna Bizottsághoz és a Duna Irodához fordultak az “Újvidék a vízen” projekt miatt

NEM BÜNTETLENÜL TÁVOZOTT: Meghalt a háborús bűnökért elítélt Tomislav Merčep volt horvát belügyminiszter-helyettes


B.A. Balkanac

B.A. Balkanac

Született 1955-ben Noviszádon. Szeret írni. Legutóbbi műve ez.

Facebook hozzászólások

EZT OLVASTA(D)?
Who The Fuck Are You?
0Shares
0