Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

ZÁGRÁBI MERÉNYLET: Elégedetlenségét akarta kifejezni a fegyveres támadó, a sebesült rendőrt több órán át műtötték

szent mark ter
Olvasási idő: 3 perc

Reggel nem sokkal nyolc óra után Zágrábban rálőttek a épülete előtt posztoló rendőrre. A támadó egy sorozatot adott le a ából, amelynek négy lövedéke találta el az áldozatot. A 31 éves rendőrt kórházba szállították, és azonnal a műtőbe vitték, ahol több órás orvosi beavatkozásnak vetették alá. A túl van az életveszélyen, állapota stabil. A támadó nem sokkal később öngyilkos lett, de előtt még posztolt az interneten.

A támadás és az elkövető

Zágrábban reggel 8 óra 5 perckor Danijel Bezuk, 22 éves kutenyai (Kutina) fiatalember kalasnyikov gépkarabélyal megtámadta a kormányhivatal Szent Márk téri épülete előtt posztoló rendőrt, majd elmenekült.

A rendőrség 9 órakor jelentette, hogy megtalálta a támadó személyleírásának megfelelő személy holttestét, aki öngyilkosságot követett el.

A támadó által használt a hadseregben rendszeresítve van, de magánkézbe nem kerülhetett volna.

danijel bezuk facebook

Bezuk közvetlenül a támadás után posztolt a facebook profilján: “Elég volt a csalásokból és az emberi értékek felelősség nélküli kíméletlen gázolásából”.

torolt bejegyzes

Egy fából készült fegyverutánzat mutogatásáról készült fénykép alá pedig az írta, hogy “bárcsak egy lehetne, aki a szerbeket szedi le”.

A bejegyzésekből az derül ki, hogy erőteljesen jobb oldali nézeteket vallott, és kedvelte Marko Perković Thompson szerbellenes, néha pedig usztasa felütésű dalait.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A támadó profilját, az összes bejegyzéssel együtt, a Facebook közben törölte.

A nyitottság kultúrája

A támadás pillanatában Andrej nem tartózkodott a kormányhivatal épületében.

A súlyosan, de nem életveszélyesen megsebesített rendőrt megműtötték az Irgalmas Nővérek Klinikai Kórházban, és a médiumoknak nyilatkozó Mario Zovak, a korház igazgatója megerősítette, hogy a 31 éves rendőr állapota stabil, élete nincs veszélyben.

A sajtótájékoztatón a horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg rendelkezésére álló információk szerint úgy tűnik egyéni akcióról volt szó, de még korai bármilyen végkövetkeztetést levonni.

A horvát már évek óta a nyitottság kultúráját helyezi előnybe, a Szent Márk téren engedélyezettek a nyilvános összejövetelek, mindenkinek szabad bejárása van a legfontosabb állami hivataloknak otthont adó térre.

A jelen események tükrében ezt most ismét át kell gondolnunk a téren foganatosított biztonsági intézkedéseket

– nyilatkozta a horvát miniszterelnök.


Plenković egyúttal elhárította Božinović belügyminiszter esetleges felelősségét a történtek miatt, mondván, hogy a belügyminiszter ez esetben nem vonható felelősségre.

Davor Božinović belügyminiszter véleménye szerint az ehhez hasonló incidenseket csak úgy lehetne elkerülni, ha teljes mértékben lezárnák a teret, ami többrendbelileg is problematikus, nem beszélve arról, hogy a horvát alkotmánybíróság nemrég olyan határozatot hozott, hogy a téren engedélyezve vannak a nyilvános összejövetelek, beleértve a békés tüntetéseket is.

A belügyminiszter elmondása szerint három különböző biztonsági intézkedéseket tartalmazó tanulmány készült a Szent Mák térről, de még nem született végső határozat arról, milyen intézkedéseket fognak foganatosítani.

Mindazonáltal, az intézkedések foganatosítása nem egyik napról másikra fog történni, ehhez jóval több időre van szükség

– tette hozzá.

A támadást követően a rendőrség fokozta jelenlétét a téren, és megszigorította a forgalom ellenőrzését a környező utcákban.

Nikola Milina országos rendőr főkapitány nyilatkozata értelmében a rendőrség megfelelő módon reagált:

Ez nyílt és nyitott térség, a tettes bármelyik utcából jöhetett volna. Senki sem látott fegyvert viselő személyt.

További reakciók

A támadást követően két korábbi horvát miniszterelnök is megnyilvánult, akik a maguk idejében nem hoztak látványos szigorító intézkedéseket a Szent Márk térrel kapcsolatban.

Zoran jelenlegi elnök elfogadhatatlanak minősítette a Szent Márk tér korlátozás nélküli látogatását, mondván, hogy az állami intézmények “nem turisztikai desztinációk”, és ezeket megfelelő módon kell védni.

Ha a kormány végre emellett dönt, akkor élvezi a támogatásomat. Erre fel is szólítanám őket.

egykori kormányfő “jesszusmária” stílusban sopánkodott a twitteren, hogy a támadó akár a kormányhivatal épületébe is behatolhatott volna, ahol tovább folytathatta volna a lövöldözést.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak.

E sorok írója is bizonyíthatja, hogy az ódon tölgyfakapu mögött golyóálló üvegből készült beléptető várja a látogatót, megfelelő számú látható és nem látható biztonsági személyzettel egyetemben.

Aki oda egyszál kalasnyikovval téved be, garantáltan nem jut messzire.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412 Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: