Connect with us

Horvátország

ZÁGRÁBI MERÉNYLET: Elégedetlenségét akarta kifejezni a fegyveres támadó, a sebesült rendőrt több órán át műtötték

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szent mark ter
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Reggel nem sokkal nyolc óra után Zágrábban rálőttek a épülete előtt posztoló rendőrre. A támadó egy sorozatot adott le a kalasnyikovából, amelynek négy lövedéke találta el az áldozatot. A 31 éves rendőrt kórházba szállították, és azonnal a műtőbe vitték, ahol több órás orvosi beavatkozásnak vetették alá. A rendőr túl van az életveszélyen, állapota stabil. A támadó nem sokkal később öngyilkos lett, de előtt még posztolt az interneten.

A támadás és az elkövető

Zágrábban reggel 8 óra 5 perckor Danijel Bezuk, 22 éves kutenyai (Kutina) fiatalember kalasnyikov gépkarabélyal megtámadta a kormányhivatal Szent Márk téri épülete előtt posztoló rendőrt, majd elmenekült.

A rendőrség 9 órakor jelentette, hogy megtalálta a támadó személyleírásának megfelelő személy holttestét, aki öngyilkosságot követett el.

A támadó által használt fegyver a horvát hadseregben rendszeresítve van, de magánkézbe nem kerülhetett volna.

danijel bezuk facebook

Bezuk közvetlenül a támadás után posztolt a facebook profilján: „Elég volt a csalásokból és az emberi értékek felelősség nélküli kíméletlen gázolásából”.

torolt bejegyzes

Egy fából készült fegyverutánzat mutogatásáról készült fénykép alá pedig az írta, hogy „bárcsak egy lehetne, aki a szerbeket szedi le”.

A bejegyzésekből az derül ki, hogy erőteljesen jobb oldali nézeteket vallott, és kedvelte Marko Perković Thompson szerbellenes, néha pedig usztasa felütésű dalait.

A támadó profilját, az összes bejegyzéssel együtt, a Facebook közben törölte.

A nyitottság kultúrája

A támadás pillanatában Andrej Plenković miniszterelnök nem tartózkodott a kormányhivatal épületében.

A súlyosan, de nem életveszélyesen megsebesített rendőrt megműtötték az Irgalmas Nővérek Klinikai Kórházban, és a médiumoknak nyilatkozó Mario Zovak, a korház igazgatója megerősítette, hogy a 31 éves rendőr állapota stabil, élete nincs veszélyben.

A sajtótájékoztatón a horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg rendelkezésére álló információk szerint úgy tűnik egyéni akcióról volt szó, de még korai bármilyen végkövetkeztetést levonni.

A horvát demokrácia már évek óta a nyitottság kultúráját helyezi előnybe, a Szent Márk téren engedélyezettek a nyilvános összejövetelek, mindenkinek szabad bejárása van a legfontosabb állami hivataloknak otthont adó térre.

– A jelen események tükrében ezt most ismét át kell gondolnunk a téren foganatosított biztonsági intézkedéseket

– nyilatkozta a horvát miniszterelnök.

Plenković egyúttal elhárította Božinović belügyminiszter esetleges felelősségét a történtek miatt, mondván, hogy a belügyminiszter ez esetben nem vonható felelősségre.

Davor Božinović belügyminiszter véleménye szerint az ehhez hasonló incidenseket csak úgy lehetne elkerülni, ha teljes mértékben lezárnák a teret, ami többrendbelileg is problematikus, nem beszélve arról, hogy a horvát alkotmánybíróság nemrég olyan határozatot hozott, hogy a téren engedélyezve vannak a nyilvános összejövetelek, beleértve a békés tüntetéseket is.

A belügyminiszter elmondása szerint három különböző biztonsági intézkedéseket tartalmazó tanulmány készült a Szent Mák térről, de még nem született végső határozat arról, milyen intézkedéseket fognak foganatosítani.

– Mindazonáltal, az intézkedések foganatosítása nem egyik napról másikra fog történni, ehhez jóval több időre van szükség

– tette hozzá.

A támadást követően a rendőrség fokozta jelenlétét a téren, és megszigorította a forgalom ellenőrzését a környező utcákban.

Nikola Milina országos rendőr főkapitány nyilatkozata értelmében a rendőrség megfelelő módon reagált:

– Ez nyílt és nyitott térség, a tettes bármelyik utcából jöhetett volna. Senki sem látott fegyvert viselő személyt.

További reakciók

A támadást követően két korábbi horvát miniszterelnök is megnyilvánult, akik a maguk idejében nem hoztak látványos szigorító intézkedéseket a Szent Márk térrel kapcsolatban.

Zoran Milanović jelenlegi elnök elfogadhatatlanak minősítette a Szent Márk tér korlátozás nélküli látogatását, mondván, hogy az állami intézmények „nem turisztikai desztinációk”, és ezeket megfelelő módon kell védni.

– Ha a kormány végre emellett dönt, akkor élvezi a támogatásomat. Erre fel is szólítanám őket.

Jadranka Kosor egykori kormányfő „jesszusmária” stílusban sopánkodott a twitteren, hogy a támadó akár a kormányhivatal épületébe is behatolhatott volna, ahol tovább folytathatta volna a lövöldözést.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak.

E sorok írója is bizonyíthatja, hogy az ódon tölgyfakapu mögött golyóálló üvegből készült beléptető várja a látogatót, megfelelő számú látható és nem látható biztonsági személyzettel egyetemben.

Aki oda egyszál kalasnyikovval téved be, garantáltan nem jut messzire.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava