Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ZÁGRÁBI MERÉNYLET: Elégedetlenségét akarta kifejezni a fegyveres támadó, a sebesült rendőrt több órán át műtötték

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szent mark ter
A cikk meghallgatása

Reggel nem sokkal nyolc óra után Zágrábban rálőttek a kormány épülete előtt posztoló rendőrre. A támadó egy sorozatot adott le a kalasnyikovából, amelynek négy lövedéke találta el az áldozatot. A 31 éves rendőrt kórházba szállították, és azonnal a műtőbe vitték, ahol több órás orvosi beavatkozásnak vetették alá. A rendőr túl van az életveszélyen, állapota stabil. A támadó nem sokkal később öngyilkos lett, de előtt még posztolt az interneten.

A támadás és az elkövető

Zágrábban reggel 8 óra 5 perckor Danijel Bezuk, 22 éves kutenyai (Kutina) fiatalember kalasnyikov gépkarabélyal megtámadta a kormányhivatal Szent Márk téri épülete előtt posztoló rendőrt, majd elmenekült.

A rendőrség 9 órakor jelentette, hogy megtalálta a támadó személyleírásának megfelelő személy holttestét, aki öngyilkosságot követett el.

A támadó által használt fegyver a horvát hadseregben rendszeresítve van, de magánkézbe nem kerülhetett volna.

danijel bezuk facebook

Bezuk közvetlenül a támadás után posztolt a facebook profilján: “Elég volt a csalásokból és az emberi értékek felelősség nélküli kíméletlen gázolásából”.

torolt bejegyzes

Egy fából készült fegyverutánzat mutogatásáról készült fénykép alá pedig az írta, hogy “bárcsak egy lehetne, aki a szerbeket szedi le”.

A bejegyzésekből az derül ki, hogy erőteljesen jobb oldali nézeteket vallott, és kedvelte Marko Perković Thompson szerbellenes, néha pedig usztasa felütésű dalait.

A támadó profilját, az összes bejegyzéssel együtt, a Facebook közben törölte.

A nyitottság kultúrája

A támadás pillanatában Andrej Plenković miniszterelnök nem tartózkodott a kormányhivatal épületében.

A súlyosan, de nem életveszélyesen megsebesített rendőrt megműtötték az Irgalmas Nővérek Klinikai Kórházban, és a médiumoknak nyilatkozó Mario Zovak, a korház igazgatója megerősítette, hogy a 31 éves rendőr állapota stabil, élete nincs veszélyben.

A sajtótájékoztatón a horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg rendelkezésére álló információk szerint úgy tűnik egyéni akcióról volt szó, de még korai bármilyen végkövetkeztetést levonni.

A horvát demokrácia már évek óta a nyitottság kultúráját helyezi előnybe, a Szent Márk téren engedélyezettek a nyilvános összejövetelek, mindenkinek szabad bejárása van a legfontosabb állami hivataloknak otthont adó térre.

– A jelen események tükrében ezt most ismét át kell gondolnunk a téren foganatosított biztonsági intézkedéseket

– nyilatkozta a horvát miniszterelnök.

Plenković egyúttal elhárította Božinović belügyminiszter esetleges felelősségét a történtek miatt, mondván, hogy a belügyminiszter ez esetben nem vonható felelősségre.

Davor Božinović belügyminiszter véleménye szerint az ehhez hasonló incidenseket csak úgy lehetne elkerülni, ha teljes mértékben lezárnák a teret, ami többrendbelileg is problematikus, nem beszélve arról, hogy a horvát alkotmánybíróság nemrég olyan határozatot hozott, hogy a téren engedélyezve vannak a nyilvános összejövetelek, beleértve a békés tüntetéseket is.

A belügyminiszter elmondása szerint három különböző biztonsági intézkedéseket tartalmazó tanulmány készült a Szent Mák térről, de még nem született végső határozat arról, milyen intézkedéseket fognak foganatosítani.

– Mindazonáltal, az intézkedések foganatosítása nem egyik napról másikra fog történni, ehhez jóval több időre van szükség

– tette hozzá.

A támadást követően a rendőrség fokozta jelenlétét a téren, és megszigorította a forgalom ellenőrzését a környező utcákban.

Nikola Milina országos rendőr főkapitány nyilatkozata értelmében a rendőrség megfelelő módon reagált:

– Ez nyílt és nyitott térség, a tettes bármelyik utcából jöhetett volna. Senki sem látott fegyvert viselő személyt.

További reakciók

A támadást követően két korábbi horvát miniszterelnök is megnyilvánult, akik a maguk idejében nem hoztak látványos szigorító intézkedéseket a Szent Márk térrel kapcsolatban.

Zoran Milanović jelenlegi elnök elfogadhatatlanak minősítette a Szent Márk tér korlátozás nélküli látogatását, mondván, hogy az állami intézmények “nem turisztikai desztinációk”, és ezeket megfelelő módon kell védni.

– Ha a kormány végre emellett dönt, akkor élvezi a támogatásomat. Erre fel is szólítanám őket.

Jadranka Kosor egykori kormányfő “jesszusmária” stílusban sopánkodott a twitteren, hogy a támadó akár a kormányhivatal épületébe is behatolhatott volna, ahol tovább folytathatta volna a lövöldözést.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak.

E sorok írója is bizonyíthatja, hogy az ódon tölgyfakapu mögött golyóálló üvegből készült beléptető várja a látogatót, megfelelő számú látható és nem látható biztonsági személyzettel egyetemben.

Aki oda egyszál kalasnyikovval téved be, garantáltan nem jut messzire.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava